Gode råd ved taxakørsel i Alanya Tyrkiet, taxa i alanya, taxapriser i Alanya, priser i Alanya, rejsetips til Alanya
Alanya Alle indlæg Hverdag Rejsetips Tyrkiet

Gode råd til taxakørsel i Alanya

Sæsonen er igang. Og endnu en gang, er det en sæson, hvor jeg allerede nu har hørt om flere, der er blevet snydt af taxachauffører eller forsøgt snydt.

Jeg har derfor valgt at lave en liste med gode råd til taxakørsel i Alanya, som jeg håber du kan få glæde af på din ferie i Alanya.

Jeg har boet her siden 2015. Jeg har kun et par gange for år siden, oplevet taxachauffører der har prøvet at snyde mig. Heldigvis har det kun drejet sig om ganske få lira, hvilket har resulteret i at jeg siden da ikke har brugt dem. Jeg går normalt de fleste steder hen, men grundet min graviditet nærmer sig slutningen og jeg ikke har lige så meget energi mere, så tager jeg i øjeblikket taxa hvert fald et par gange ugentlig. Heldigvis har vi ikke nogen problemer med den taxastation der holder til ved vores hjem. Men særligt de sidste par måneder, har jeg hørt om en del der føler sig snydt at taxachaufførerne og desværre er det med til at give Alanya et trist image. Her gælder det både turister og fastboende, der har haft dårlige oplevelser.

Jeg ønsker med dette blogindlæg hverken at skræmme dig fra at bruge taxa i Alanya eller hænge taxachauffører ud. Jeg ønsker alle der kommer hertil, får en god oplevelse. Jeg har fået hjælp til listen fra en familie, der beskæftiger sig med taxakørsel i Alanya.

Gode råd ved taxakørsel i alanya

  • Alle taxaer i Alanya er gule og er derfor nemme at spotte. Sådan har det været i rigtig mange år.
  • Det er ikke muligt at betale med kort i taxaerne. Husk derfor altid at have kontanter på dig til taxakørsel. Og når det er sagt, så hav gerne mindre pengesedler til taxakørslen.
  • Når du hopper ind i taxa, så tjek altid at taxameteret bliver sat til. Det skal starte ved 20 tl – står der et højere beløb, skal du bede om det bliver startet på ny. Det kan sagtens være en forglemmelse fra chaufførens side at han ikke har slået det fra efter seneste kørsel, men det kan også være en måde at tjene lidt ekstra. Taxametret sidder i alle taxaer. Typisk sidder taxametret oppe bakspejlet eller integreret i spejlet. Men der kan også være nogen taxaer, der sætter taxametret nær gearstangen. Det skal dog være synligt, så du som passager, altid kan se den fulde pris.
  • Startgebyr er 20 lira. Prisen pr. kilometer er 30 lira. Mindstepris for kørsel med taxa i Alanya er 90 lira (bemærk dette er de nye priser pr. 10. August 2023). Taxametret viser turens totale pris og ikke pr. person. Prisen er altid i lira og ikke i euro.
  • Når der skrives om taxakørsel i Alanya i diverse FB-grupper, er der ofte nogen der kommenterer at skulle der ske en ulykke, så dækker forsikringen ikke, hvis taxametret ikke er sat til. Alle taxaer skal have en passagerforsikring, der dækker i tilfælde af en ulykke. Om den danske rejseforsikring dækker, hvis du kører galt med en taxa, hvor taxameter ikke er sat til, er der meget delte meninger om. Min anbefaling er at tjekke op på det med din forsikring for en sikkerheds skyld.
  • Det er lovpligtigt for alle taxachauffører at slå taxametret til. De kan få en stor bøde, hvis de bliver stoppet og taxametret ikke er slået til. Taxametret er der som en sikkerhed både for taxachaufføren og kunden, så der ikke opstår uenighed om prisen.
  • Alle taxaer i Alanya starter med 07 og et “H” midten, så du skal blot huske de sidste 4 cifre i tilfælde af problemer. Alternativt så tag et billede af nummerpladen. Nummerplade nummeret og den taxastation, den enkelte taxa er tilknyttet, står typisk også på bildørene.
  • Det er ingen selvfølge at betale drikkepenge. Men synes du at taxachaufføren har kørt pænt, så giv gerne drikkepenge. Brændstofpriserne er steget i de fleste lande den seneste tid, Tyrkiet er ingen undtagelse, prisen for en liter benzin er over 20 lira. Derfor gør drikkepengene en stor forskel. Og husk på, at det er stadig meget billigere at køre i taxa her i Tyrkiet, end hjemme i Danmark.
  • Har du kørt med god taxachauffør, så bed gerne om hans visitkort eller kontaktoplysninger, og brug ham resten af ferien. Hellere benytte en chauffør, der gør sit arbejde, fremfor at blive frustreret og sur over en der prøver at snyde.
  • Skulle man komme ud for taxasnyd, så hjælper det i mange tilfælde at tage et billede af nummerpladen eller nævne at man vil ringe til Zabita – som er det lokale turistpoliti. Alternativt forlad taxaen og find en der overholder reglerne.
  • Husk at tage sele på, når du kører taxa. Det er desværre ikke alle chauffører der kører lige pænt. Her taler jeg af erfaring.
  • Bor I privat, så er det en god ide at have styr på navnet på det nærmeste hotel, moske eller andet der kan kendetegne området. At køre efter GPS er ikke normalt i Alanya, til gengæld har de fleste chauffører godt styr på diverse hoteller mm. I det område hvor vi bor, er der ikke nogen hoteller tæt på, så jeg plejer at give navnet på det nærmeste marked og moske.
  • Bor I på hotel eller ude at spise, få da stedet til at ringe efter en taxa, så plejer der ikke at være noget snyd.
  • Undgå at stoppe en taxa på gaden, brug istedet den lokale taxastation eller taxaknap.

Der er rigtig mange dygtige taxachauffører, der overholder reglerne og dem må vi ikke glemme. Ligesom med så mange andre ting, så kan en lille gruppe ødelægge det for mange og skabe et dårligt ry.

Hvis du/I har flere gode råd til taxakørsel i Alanya, så tip mig gerne, så jeg kan få dem med på listen.

SE OGSÅ: Oplevelser i Alanya og omegn