tatlarin underjordisk by i kappadokien, underjordiske byer i kappadoken, underjordiske byer i cappadocia, oplevelser i cappadocia, oplevelser i kappadokien, seværdigheder i kappadokien, seværdighed
Alle indlæg Kappadokien Oplevelser Oplevelser i Tyrkiet Rejsetips

Tatlarin – en underjordisk by i Kappadokien

Tatlarin er en spændende underjordisk by i Kappadokien, som giver et indblik i hvordan livet tidligere har taget sin gang i området.

Hver gang vi tager til landsbyen for at besøge svigerfamilien, kombinerer vi det med at opleve noget i området. Denne gang var ingen undtagelse. Vi besøgte blandt andet Tatlarin – en underjordisk by i Kappadokien.

Selvom jeg efterhånden har besøgt Kappadokien området MANGE gange (jeg er stoppet med at tælle), kan jeg sjovt nok blive ved med at finde steder der skal udforskes. Vi har stadig en del tilgode til de næste besøg.

De fleste besøger Kappadokien på en 2-3 dages tur og de ser kun en brøkdel eller også styrter de rundt alle dagene for at få så meget med som muligt. Vi har ikke travlt, for vi skal jo rejse til området mange år fremover for at besøge familie og venner. Manden der er opvokset 60 kilometer fra det centrale Kappadokien, tager med glæde rundt og udforsker området sammen med mig. Det er begrænset hvor meget han har besøgt i området. Som barn rejste de ikke meget, som ung studerede han en årrække på Nordcypern og i over 15 år har han haft hans base i Alanya.

Underjordiske byer i Kappadokien

I Kappadokien er der flere underjordiske byer og fælles for dem alle, er at deres indgange er godt skjult for omverdenen og de alle indeholder avancerede forsvarssystemer, så man kunne overleve under jorden i tilfælde af at fjenderne fandt hulerne og gik til angreb.

At besøge en eller flere af underjordiske byer er et must i Kappadokien. Der findes flere underjordiske byer i Kappadokien, de mest populære er Derinkuyu, Kaymakli, Özkonak, Mazi, Özlüce og Tatlarin. Derudover er der Kayasehir i Nevsehir, som er Tyrkiets største underjordiske by, men den er stadig ikke helt færdigudgravet. Den vil uden tvivl også blive en populær attraktion, når den er fuldt udgravet.

Besøget i Tatlarin

Inden vi besøgte Tatlarin, snakkede vi med svigerfar om hvordan vi nemmest fandt derud. Det viste sig at landsbyen ikke lå så langt væk fra vores landsby.

Den dag vi besøgte Tatlarin, var der ikke andre turister end os. Og jeg kunne ikke lade være med at trække på smilebåndet over, hvor hurtigt den lille souvenirbutik blev åbnet, så snart de så vi kom kørende. En af de ansatte stod da også hurtigt klar til give os en god detaljeret rundvisning, hvilket gjorde oplevelsen meget bedre. Han blev ekstra glad, da han fandt ud af jeg var fra Danmark, det viste sig at han havde familie i Roskilde. Jeg har sidenhen fundet ud af at flere af byens beboere for år tilbage flyttede til Danmark, men de kommer trofast hvert år og holder sommerferie i byen.

Til trods for at Tatlarin hører blandt de mest populære underjordiske byer i Kappadokien området, er der mange der aldrig hørt om den. Jeg blev selv opmærksom på den, da en sød følger på Instagram anbefalede os at tage dertil.

Den underjordiske by Tatlarin

Den underjordiske by Tatlarin befinder sig i en landsby, som sjovt nok også hedder Tatlarin. Et besøg i den underjordiske by, giver dermed samtidig et indblik i hvordan livet tager sin gang i en tyrkisk landsby. Tatlarin befinder sig ca. 10 kilometer fra Acigöl og ca. 23 kilometer fra Nevsehir.

Den underjordiske by i Tatlarin åbnede for besøgende i 1991 og modsat de andre underjordiske byer ligner denne mere en tidligere militærgarnison eller et klosterkompleks grundet de mange kirker og store rum. Man fandt den underjordiske by i 1975, da den ene af 3 indgange kollapsede. Som med andre underjordiske byer i Kappadokien, er det umuligt at sige med sikkerhed, hvornår Tatlarin blev til.

Det menes at Tatlarin tidligere blev brugt som et center for religiøse eller militære formål at dømme efter dens store størrelse. Det er kun to etager i den underjordiske by Tatlarin man kan bevæge sig rundt i. Men den underjordiske by er meget større, forhåbentlig vil det blive muligt at besøge flere af de andre etager i fremtiden. Der har findes også et stort antal kirker i den underjordiske by og i området, men en stor del af dem kollapset gennem tiden af naturlige årsager.

Indgangen til den underjordiske by består af en ca. 15 meter lang passage og derefter kommer man ind i et relativt stort rum. For enden af passagen er der en rullesten, der har til formål at forsegle indgangen i tilfælde af et fjendtligt angreb. Denne rullesten med en vægt på 4-500 kg, der kun kunne åbnes indefra, blev brugt som et instrument til forsvar mod dyr og fjender.

Fra det store rum der tilstødende rum, hvor man blandt andet finder køkkenet og gravsteder.

Ligesom de andre underjordiske byer i Kappadokien er arealerne forbundet med hinanden med tunneler i Tatlarin. Via en smal tunnel kommer man til stalden, det andet store rum. Denne enorme plads, som det formodes blev brugt som lagerfacilitet, understøttes af kolonner. Og i loftet er der en ventilationsskakt, der giver adgang til de andre dele af byen.

Underjordiske toiletter i Kappadokien

Noget af det der gør sig særligt bemærkelsesværdigt i denne underjordiske by er de mange fælder som er 2-3 meter dybe.

Og så selvfølgelig toiletterne. Ud af de mange underjordiske byer jeg har besøgt i Kappadokien, er det den første hvor der er toiletter. Det er kun her i Tatlarin og den underjordiske by ved Guzelyrt at man finder disse toiletter. Der er 2 toiletter i Tatlarin, som man kommer hen til via en L-formet korridor. Det menes at korridorens form kan være formet for at undgå lugtgener i de tilstødende lokaler.

Tatlarin kirker

Ved den underjordiske by findes 2 kirker som menes at være fra det 13. århundrede. Men det formodes at der har været mange flere kirker i området, som enten ikke er udforsket eller er kollapset. De 2 kirker ligger klods op af hinanden og er ganske imponerende med meget velbevarede freskomalerier, der blandt andet viser Maria med Jesus, Ærkeenglene Michael og Gabriel, Indrejse i Jerusalem, Korsfæstelsen mm. For at beskytte freskoerne er det ikke tilladt at tage billeder i kirkerne. Men begge kirker er utroligt smukt dekoreret og det er imponeret at se hvor velbevarede de er.

Den underjordiske by i Tatlarin ligger lidt oppe i højden og fra indgangen kan man nyde den smukkeste udsigt udover Tatlarin landsby.

Det er gratis at besøge den underjordiske by Tatlarin, som helt sikkert er et besøg værd.

LÆS OGSÅ: Derinkuyu – en kæmpe underjordisk by i Cappadocia

LÆS OGSÅ: Sarihan karavanestation ved Avanos, Cappadocia