Alanya Alle indlæg Danmark Tyrkiet Udlandsdansker

Tanker om Coronavirussen

Jeg havde egentlig bestemt mig for at jeg ikke ville skrive om coronavirussen, men man har vel et standpunkt til man tager et andet.

Hvert år plejer jeg at skrive et indlæg om forventningerne til den kommende sæson, det har jeg valgt at undlade i år. Og dog, vil der nok komme lidt tanker om det i dette blogindlæg.

Der har ikke været så meget aktivitet på bloggen den sidste tid og det har der været en hel speciel grund til. Jeg har nemlig nydt tiden med familie og venner, først i Danmark og siden i Tyrkiet, nærmere betegnet Kappadokien. Vi er trygt tilbage i Alanya og har ingen rejser planlagt det næste lange stykke tid.

For godt en måned siden, inden coronavirussen begyndte at brage løs i Europa, rejste jeg til Danmark. Det var en længe ventet rejse, med skønne gensyn med nogle af de mennesker jeg savner i hverdagen. En ganske ubekymret rejse, hvor snakken meget kort faldt på Coronavirus, men ellers var der fokus på hygge og nærvær. Selvom det på den ene side er kort tid siden, føles det allerede nu som en evighed siden. Efter 11 skønne dage i Danmark, hvor coronavirussen endnu ikke fyldte så meget på danskernes læber, tog jeg tilbage til Tyrkiet.

Nogle dage efter jeg kom tilbage til Tyrkiet, blev det først smittetilfælde offentliggjort i Danmark og siden har det taget til. I Tyrkiet blev det først smittetilfælde offentliggjort denne uge, tallet er nu oppe på 5, et tal der helt sikkert kommer til at stige.

Denne uge har budt på flere tiltag både fra den danske og tyrkiske regering og flere vil komme. I Danmark fraråder man nu alle ikke-nødvendige rejser til alle lande pga. coronavirus/COVID-19, plus grænsen lukker i en periode.

I Tyrkiet har man valgt fra d. 14. marts  at suspendere fly fra følgende 9 lande; Danmark, Norge, Sverige, Belgien, Frankrig, Østrig, Holland, Spanien og Tyskland. Indtil videre er fly fra de 9 lande suspenderet indtil 17. april. OBS! Hvis du er strandet i udlandet, og ikke kan komme hjem, kan du kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcentral hele døgnet på mailadressen bbb@um.dk eller (+45) 33 92 11 12.

Alle danskere i udlandet, pånær udlandsdanskere der bosat permanent i udlandet, opfordres til at rejse hjem hurtigst muligst. Jeg er jo udlandsdansker bosat i Tyrkiet, så jeg bliver her, hvilket jeg har det fint med. Men mine tanker er i Danmark hos familie og venner.

Ligesom de fleste, sidder jeg disse dage med en mærkelig følelse i kroppen og noget af det kan være svært at sætte ord på, samtidig med er der konstant nye oplysninger at forholde sig til. Hvordan vi tackler alt det der sker lige nu er forskelligt, der er dem der går i panik og hamstrer løs i supermarkedet, dem der ligger søvnløse, dem der reflekterer mere osv. Jeg er sikker på der er mange der lige som jeg føler det hele står lidt stille disse dage. Mine tanker kredser både om hvordan denne virus bliver ved at udvikle sig, hvor lang tid vil det fortsætte, hvor mange vil blive ramt, alle de forholdsregler vi alle bør tage mm.

Men samtidig giver den mig også en bekymring for hvordan det vil påvirke fremtiden økonomisk og hvad vil den nærmeste fremtid byde på? Alanya, som jeg bor i er et turistområde, hvor mange erhvervsdrivende er afhængige af turisterne. Herhjemme kommer en større del af vores indtægt også fra turismen. Og selvom vi har en opsparing der kan hjælpe, er jeg bekymret for hvor meget vores økonomi blive påvirket – for der er ingen tvivl om at coronavirussen vil få økonomiske konsekvenser for mange i hele verden.

Vi prøver at se positivt på situationen, tilpasse os situationen og få det bedste ud af det. Der er ikke andet at gøre end at tage en dag af gangen. I starten af april ventede vi flere besøg fra Danmark, dette bliver ikke noget. Men så har vi det tilgode og i mellemtiden vil jeg prøve at bruge tiden på at få skrevet nogle af de mange blogindlæg jeg har i tankerne og få testet flere tyrkiske opskrifter.

Stemningen blandt de erhversdrivende her i Alanya (Tyrkiet i det hele taget) er pt. ikke særlig optimistisk, men menneskeliv og forebyggelse af spredning kommer i første række. Forhåbentlig hjælper de mange mange tiltag der blevet gjort de seneste dage og så kan hverdagen snart vende tilbage. Lige nu er det vigtigste at vi står sammen og passer på hinanden  – hver for sig! Vi har et ansvar over for hinanden!