Et af de mest populære på bloggen har længe været shopping i Alanya. Nu har jeg samlet nogle af de mest populære souvenirs fra Tyrkiet.
Hvert område i Tyrkiet har noget de er kendte for og der er i den grad mange ting der godt kan betale sig at fylde kufferten med, når man rejser hjem fra ferien i Tyrkiet.
I dagens indlæg har jeg samlet nogle af de bedste souvenirs fra Tyrkiet:
- Nazar/Det blå øje – når du bevæger dig rundt i Tyrkiet, kan du ikke undgå at støde på det blå øje flere steder. I følge tyrkisk tro, beskytter det blå øje imod onde øjne. Øjet er en oplagt gaveide, til en du synes der skal passes lidt ekstra på eller som er meget uheldig.
- Baklava – Baklava er en af de mest populære desserter i det tyrkiske køkken. Baklava en traditionel kage i Tyrkiet, lavet af filodej og ofte hakkede nødder. Mens den er varm, hældes der en lage over, som er lavet af sukker, citron og vand, som trækker ind i kagerne. Baklava kan serveres både varm og kold, serveres den varm er det lækkert med vaniljeis til. Baklava kan typisk holde sig 3 dage, så køb det en af de sidste dage før I rejser. Særligt Karakoy Gulluoglu i Istanbul, som har lavet baklava siden 1840, er et populært sted at købe baklava fra.
- Tyrkiske tæpper – Tyrkiet har en lang og rig tradition for fremstilling af tæpper og er hjemsted for nogle af de smukkeste håndknyttede og håndvævede tæpper i verden.
- Turkish delight også kaldet Lokum – Turkish Delight er en tyrkisk konfektureklassiker, der ikke går af mode. Hvis du har en sød tand, så bliver det ikke meget bedre end dette. Turkish delight bliver lavet i alverdens smagsvarianter og du vi helt sikkert også kunne finde din favorit. Besøger du Alanya, så snyd ikke dig selv for at smage turkish delight med banansmag.
- Keramik – rundt omkring i Tyrkiet kan du finde det smukkeste keramik, som er farvelagt med de fineste detaljer og som vidner om en langvarig tradition i Tyrkiet. Byen Avanos (Kappadokien) er kendt for keramik i høj kvalitet.
- Oltu sten også kaldet sort rav, er en populær sort sten fra Oltu by i Erzurum-provinsen, det østlige Tyrkiet. Oltu sten, undertiden også kaldet “Erzurum sten”, udvindes hovedsageligt i landsbyerne nordøst for Oltu by, omkring Tutlu Dağı samt i Alatarla, Hankaskışla og Çataksu landsbyer. Oltu sten bruges blandt andet til smykker, bedekæder, piber mm.
- Tyrkisk kaffe – tyrkisk kaffe er en oplevelse i sig selv. Er du blevet forfalden til den skønne drik, så husk at købe tyrkisk kaffepulver med hjem fra ferien. Du finder opskriften på Tyrkisk kaffe her. Når du køber tyrkisk kaffe, så husk også at købe en cezve og tyrkiske kaffekopper.
- Mosaik lamper – Har du bevæget dig rundt på en bazar i Tyrkiet, er du helt sikkert faldet over nogle af de mange smukke mosaiklamper. Mosaiklamperne var særligt populære under den osmanniske periode, hvor de lyste smukt op i gader og hjem.
- Tyrkisk te – man kan ikke rejse til Tyrkiet uden at smage tyrkisk te og er du faldet for den skønne varme drik. Så husk at købe en pose tyrkisk te og en tyrkisk tepotte med hjem. Det bedste tyrkiske te skulle eftersigende komme fra Trabzon. Læs mere om Tyrkisk te hos bloggeren Loveantalya.
- Pişmaniye – kan beskrives som en slags candyfloss, der er i tråde. I de fleste supermarkeder kan man finde en standard udgave af Pişmaniye, prøv også gerne Pişmaniye med granatæblesmag. Traditionen med Pişmaniye har flere hundrede år på bagen.
- Merskum – Merskum er et mineral – en relativt blød stenart – der har været anvendt til fremstilling af pibehoveder siden sidst i 1700-tallet. Den bedste kvalitet af hvid merskum findes i Eskisehir. I Eskisehir er det muligt at købe alverdens ting der lavet i materialet, særligt er smukke udskårne piber et stort hit.
- Rosenvand – området Isparta er kendt for sine mange roser. Rosenvandet bliver lavet af ekstrakt af roserne. Rosenvand er kendt som en naturlig ansigtsrense, men bruges blandt også som aroma til mad og desserter.
- Krydderier – Maden afspejler Tyrkiets placering midt i verden og er inspireret af både Middelhavets og Mellemøstens råvarer, krydderier og gastronomiske traditioner. Og Tyrkiet er da også et populært land at købe krydderier.
- Tørret frugt – I Malatya produceres ca. 85 procent af alle tørrede abrikoser i hele verden. Tørrede abrikoser og frugt i det hele, smager meget bedre i Tyrkiet og er endnu en af de ting du med fordel kan tage med hjem til Danmark.
- Tekstil – Tyrkiet er den sjette største beklædningsleverandør i verden. Tyrkiet har en flere hundrede år lang tradition med at producere tøj og tekstiler, og det har gjort dem til en af verdens stærkeste – hvis ikke den stærkeste – spiller, når det kommer til kvalitet og håndværk. At tekstil er billigt og samtidig i høj kvalitet er også kendt blandt mange – ønsker du at købe den bedste kvalitet til billig penge, så tage en tur forbi Denizli.
Husk også at læse shopping i Alanya.
Har du shoppet i Alanya efter atypiske souvenirs, eller har du andre gode shoppingtips, så kommenter gerne så andre kan få glæde af de gode tips!