Alanya Muz Dünaysi, alanya specialiteter, alanya specialitet, alanya turkish delight, alanya bananer, alanya historie, alanya banan produkter, alanya specialbutikker, alanya souvenirs, alanya blog, alanya blogger, tyrkiet blog, tyrkiet blogger, dansk i tyrkiet, smag på tyrkiet, tyrkiske specialiteter, specialiteter fra tyrkiet
Alle indlæg Smag på Tyrkiet

Kender du Alanya Muz Dünaysi?

For nyligt introducerede jeg en ny kategori på bloggen, nemlig “Smag på Tyrkiet“, hvor der allerede nu ligger mange spændende opskrifter, foreslag til spisesteder mm. Men kategorien er også lavet for at give jer læsere et bedre indblik i det tyrkiske køkken, i forhold til mad, desserter, specialiteter mm. I dagens indlæg har jeg taget fat på en rigtig Alanya specialitet.

Kender du Alanya Muz Dünyasi?

Min erfaring er at ikke særlig mange turister kender til Alanya Muz Dünyasi, som oversat til dansk betyder Alanyas banan verden. At Alanya er kendt for sine bananer, opdager man hurtigt når man kommer hertil, hvor bananplanterne står rundt på flere marker rundt om Alanya, plus der også står enkelte bananplanter rundt om i Alanya by. Alanya bananerne er mindre end hvad vi ellers er vant til og lidt mere søde. Bananen har faktisk ikke altid været i Alanya.

Historien om Alanya bananer

Historien om Alanyas bananer, starter mange år før at Alanya blev en velbesøgt turistby. Vi skal helt tilbage til den sidste halvdel af det 19. århundrede, hvor Alanyas eneste forbindelse til omverdenen stadig gik via søvejen.
Bådene sejlede ud fra Alanya med kurs mod blandt andet Egypten og Cypern. Det var normalt at man sejlede afsted for enten at sælge varer eller bytte til noget af det man ikke kunne få i området. Skibslastene var fulde af træ, sesamfrø, bønner samt diverse nødder og frugt. På tilbagevejen var godset byttet ud med blandt andet salt, sæbe, olie og pyntegenstande fra fjerne lande.
Under en rejse til Egypten, tog købmanden Serifali Ahmet Aga en bananplante med tilbage til Alanya, og plantede den i sin egen have som pynt. Planten skulle han eftersigende have fået som gave. Han var overbevist om at planten og dens frugter ikke kunne spises. Så da bananplanten begyndte at bære frugt, gav han hele familien, hjælpere og omgangskreds strenge ordrer om ikke at spise bananerne, da de formentlig var giftige.
Efter et stykke tid faldt de modne bananer så til jorden, og blev snart spist af myrer og andre insekter. Familiens rengøringskone så dette ske og forstod at bananen slet ikke var giftig. Hun bestemte sig snart for at smage på en af disse nye frugter, hun syntes om smagen, og fortalte det videre til købmanden. 
På den måde blev myten om den ”giftige” bananplante aflivet, og snart begyndte banandyrkningen i Alanya. Fra omkring 1920 begyndte efterspørgslen at stige og dyrkning af bananer startede i stor stil. Og stadig den dag er banandyrkningen meget vigtig for Tyrkiets sydkyst. 
Ja, faktisk er Tyrkiets bananproduktion koncentreret i et 200 km langt bælte, som strækker sig langs kysten fra Manavgat gennem Alanya og til Anamur. Dette smalle bælte er det eneste som har de rette klimatiske forhold til dyrkning af planten, hvilket ikke er tilfældet i resten af landet. Hvert område i Tyrkiet, har noget de er særlig kendt for og som købes med af tyrkerne hvis de er på ferie eller gennemrejse i området.
Alanya Muz Dünyasi

Nå, men tilbage til Alanya Muz Dünyasi, som er en virksomhed der laver produkter lavet på bananer og her kan man finde en masse sjove produkter, f.eks. Banan turkish delight, banan cologne, banan lys, banan sæbe, banan sodavand mm. Altså en masse lækre Alanya specialiteter, som er oplagte til gaver eller forkælelse til en selv.

Det er over et halvt år siden at jeg for første gang smagte banan sodavand eller det er måske nærmere en mineralvand med banansmag, det lyder måske spøjst, men den kan klart anbefales. Ved julemarkedet tilbage i 2017, købte jeg nogle pakker banan turkish delight, som svigerfamilien fik med hjem – en lille souvenir/specialitet fra Alanya. Jeg har sammen med bla. Tea længe været på udkig efter et sted der forhandler de mange produkter.

Jeg blev derfor glad da jeg for et par uger, fandt en nyåbnet Alanya Muz Dünyasi butik på en af mine gåture. Er I i området hvor butikken ligger eller ønsker I at få en Alanya souvenir med hjem fra ferien, kan jeg kun opfordre jer til at besøge butikken.

Placeringen af butikken på deres FB-side er lidt misvisende. Butikken ligger i en sidegade til 25 meter gaden, mellem Kandil og en Turkcell butik, ligger gaden Yayla Yolu Cad., drej op af gaden. Alanya Muz Dünyasi ligger som en af de første butikker, på samme side som Kandil.
/>