Jeg er ikke stor fan af klassiske frikadeller, til gengæld kan disse nemme linsefrikadeller få mine tænder til at løbe i vand.
Før jeg rejste til Tyrkiet for første gang tilbage i 2006, havde jeg ikke eksperimenteret med linser i køkkenet.
Men allerede på en af mine første ferier i Alanya, fik jeg smag for tyrkisk linsesuppe og så måtte jeg jo selv hjem og eksperimentere. Idag er linser en af de basisvarer, som jeg altid har liggende og som bruges til at lave nogle af favoriterne med herhjemme, heriblandt tyrkiske linsesuppe og lækre linsefrikadeller som både kan nydes kolde og varme. Og så er de oplagte at bruge når man vil have en kødfri dag, hvilket vi har flere af her da kød er dyrt i Tyrkiet.
Denne opskrift på nemme linsefrikadeller er ikke ligefrem en tyrkisk opskrift, men en opskrift der hitter meget hjemme hos os og som med fordel kan laves så der er mad til et par dage. Det er meget forskelligt fra gang til gang, hvad jeg putter i af fyld, det afhænger meget af hvad vi har liggende i køleskabet.
Denne omgang blev der tilsat grøn peber, forårsløg og gulerødder.
Andre gode forslag til fyld til dine linsefrikadeller er kogte kartofler, friske krydderurter, majs, feta, revet squash osv. Mulighederne er mange og jeg kan kun anbefale dig at prøve dig frem og finde en variation der passer bedst til dig/din familie.
Ingredienser til nemme linsefrikadeller
250 gram linser
8 dl vand
Løg
Æg
Havregryn
Diverse grøntsager
Salt, peber og diverse krydderier
Fremgangsmåde
Start først med at skylle linserne grundigt i en si, inden du fylder dem i gryde sammen med vand. Linserne koges i vand i ca. 30 minutter, indtil de er kogt helt ud til en jævn masse. Hæld eventuelt overskydende vand fra bagefter, så der kun er kogte linser tilbage – jeg plejer at bruge en si.
Har jeg lavet en stor portion, bruger jeg ofte det vand der er siet fra til at lave en nem linsesuppe.
Sæt linserne på køl 30-40 min. Når linsemassen er afkølet, tilsættes fyld i form af hakket løg, æg, grøntsager og løg. “Farsen” skal ikke være alt for tør – den skal faktisk være lidt mere lind end almindelig frikadellefars.
Varm olien op på middel varme, og tag en spiseskefuld af “farsen” og læg den på panden (helst en god teflonpande, for ellers hænger de fast).
Fyld panden op med linsefrikadeller. Det gør ikke noget, at frikadellerne løber lidt sammen — når de begynder at få konsistens kan du skille dem ad igen med en kniv/palette. Steg til de er gyldne på begge sider.
Frikadellerne ender med at blive ret flade; det er ok. De er måske lidt svære at lave første gang, men øvelse gør mester.
Velbekommen. 😉
SE OGSÅ: Tyrkiske squashpandekager