Alanya Alle indlæg Hverdag Rejsetips

Mobil i Tyrkiet – hvad skal jeg være opmærksom på?

mobil i tyrkiet, dataroaming i tyrkiet, udlandstelefoni abonnement, ringe til tyrkiet, sms til tyrkiet, hvilket abonnement til ferien, gb på ferien, roaming i udlandet, roaming tyrkiet, samlino, alanya blog, alanya blogger, rejseblog, rejseblogger, dansk i tyrkiet, dansker i tyrkiet, expat in turkey, hverdagen i tyrkiet, ferie i tyrkiet, tyrkiet blog, tyrkiet blogger, rejsetips, internet i udlandet

Indlægget er lavet i samarbejde med Samlino.dk, hvor du kan sammenligne udlandstelefoni.

Har du planer om at rejse rundt eller holde ferie i Tyrkiet? Så bør du være opmærksom på dit mobilabonnement, da mange udbydere kun tilbyder fri data i EU. Tyrkiet er som bekendt ikke en del EU, så læs med her og bliv klogere!

Det kan blive en dyr fornøjelse at rejse, hvis du ikke har styr på, hvad der sker med dit mobilabonnement i udlandet. Derfor får du her nogle tips og tricks samt viden om de vigtigste ting vedrørende mobiltelefoni i Tyrkiet.

Hvad er dataroaming egentlig?

Roaming er grundlæggende, når din mobiltelefon, med sit danske SIM-kort, forbinder sig selv med et udenlandsk netværk og på denne måde låner den udenlandske udbyders net. Når dette er gjort, henter telefonen data ned fra internettet, som bliver brugt til diverse ting på din telefon, som f.eks. når du skal finde vej på Google Maps, skrive Facebook-opdateringer samt tjekke dit Instagram-feed eller blot dine mails.

Dataroaming udspringer altså fra ordet roaming, som er trafik på udenlandske netværker. Når du, som kunde hos en dansk udbyder, benytter et udenlandsk netværk, vil prisen for data stige. Prisen stiger, da den udenlandske udbyder forlanger en høj pris for, at den danske udbyder kan leje sig ind på netværket og derved give dig forbindelse.

Hvilke selskaber tilbyder fri roaming i Tyrkiet?

Tyrkiet er en meget populær rejsedestination for mange danskere. Grundet landets popularitet som rejsedestination er der også mange, som efterspørger både at kunne ringe, SMS’e og surfe på internettet uden at modtage en enorm regning, når de vender tilbage til Danmark. Du kan læse om udvalgte udbyderes tilbud nedenfor.

Mobilselskabet 3 har for nyligt udvidet deres grænser vedrørende 3LikeHome, så abonnementet også indeholder Tyrkiet. Dette betyder, at du frit kan ringe og sende beskeder til danske og lokale numre til den samme pris som i Danmark. Derudover kan du surfe og bruge den data, som du har til rådighed i dit abonnement, men højest op til 20 GB.

Hos Telenor kan du få mobilabonnementet Roam World, som giver dig op til 5 GB data i bl.a. Tyrkiet samt fri SMS og op til 5 timers tale til lokale og danske numre. Dette abonnement må dog ikke forveksles med Telenors Roam Away-abonnement, hvilket ikke indebærer Tyrkiet.

Oister tilbyder en opkaldsafgift på 3,95 kr., og derudover vil det koste dig 9,15 kr. pr. påbegyndt minut at ringe til Danmark, Norden, EU, USA og Canada. Samtaler til øvrige lande vil koste 14 kr. pr. påbegyndt minut, men til gengæld koster det ’kun’ 5,15 kr. pr. påbegyndt minut at modtage opkald samt videosamtaler. Det koster yderligere 4 kr. at sende SMS. Den helt store pengesluger er prisen for data, som koster hele 75 kr. pr. MB. For at sætte det i perspektiv vil det altså koste 3.750 kr. at være på Facebook i en time, da du her bruger omkring 50 MB.

Med YouSees Roaming Europa Plus-abonnement får du mulighed for at benytte op til 15 GB data i bl.a. Tyrkiet. Yderligere får du i abonnementet 2 timers tale samt fri SMS, MMS og tale til og fra danske og lokale numre.

Hvis du benytter Telia, koster det 5,25 kr. pr. minut at modtage opkald i Tyrkiet, hvorimod det koster hele 22,50 kr. pr. minut at foretage opkald fra Tyrkiet til Danmark og 4 kr. at sende en SMS. Igen er data elefanten i rummet, da det koster 81,25 kr. pr. MB. Med andre ord vil det koste dig 5.687,50 kr. for blot at lytte til musik på Spotify i en time på standardkvalitet, da dette vil bruge omkring 70 MB.

Er der andet, jeg skal være opmærksom på?

Et godt råd til at spare på dataet, når du er i udlandet, er at slå roaming fra og til, når du skal bruge det. På den måde sparer du på dit dataforbrug og benytter kun det dyrebare data, når det er nødvendigt. I forlængelse af dette bør du også benytte hotellets Wi-Fi, så vidt muligt, for at spare.

Andre nyttige råd er bl.a. at spare på strømmen ved at skrue ned for lysstyrken, slå push-up meddelelser fra og sætte telefonen på strømbesparelse-funktionen. Desuden er et godt råd at gemme billeder, videoer m.m. i skyen, hvad enten det er iCloud eller Google Cloud. Ved at være opmærksom og følge disse råd, kan du roligt indtage alt, hvad Tyrkiet har at byde på. Nu er der vist ikke andet tilbage end at sige: Ha’ en rigtig god ferie!