gode råd til roadtrip i tyrkiet, tips til roadtrip i tyrkiet, bilture i tyrkiet, billeje alanya, billeje tyrkiet, alanya blog, alanya blogger, tyrkiet blogger, tyrkiet blog, hverdagen i tyrkiet, rejse i tyrkiet,
Alanya Alle indlæg Hverdag Oplevelser Rejsetips

Gode råd til roadtrip i Tyrkiet

Et roadtrip i Tyrkiet er en oplagt måde at udforske landet.

Det er oplagt at tage på et roadtrip i Tyrkiet, særligt fordi landet har så meget spændende at byde på hvad enten man er til skøn natur, historiske oplevelser eller bare ønsker et dybere indblik i Tyrkisk kultur.

Tyrkiet er betydeligt større end Danmark, ca. 18 gange så stort som Danmark og der er stor forskel på livet i øst og vest. Tyrkiet byder på et godt mix af det mere moderne Tyrkiet præget af vesten og det mere traditionelle Tyrkiet.

De roadtrips jeg har været på i Tyrkiet har varet omkring 1 uges tid. Men den store drøm herhjemme, er at rive 2-3 måneder ud af kalenderen på et tidspunkt og køre rundt i Tyrkiet.

Drømmer du om at køre Tyrkiet tyndt, så har jeg i dette indlæg samlet mine gode råd til roadtrip i Tyrkiet.

roadtrip i tyrket, billeje i tyrkiet, køre i tyrkiet, køre til tyrkiet, alanya blogger, alanya blog, dansk i tyrkiet, tyrkiet blog, tyrkiet blogger

Gode råd til roadtrip i Tyrkiet

1. Valg af rejsepartner(e)

På et roadtrip kommer man hurtigt hinanden ved på en helt ny måde, og det kan godt ende med at sætte parforholdet eller venskabet på en prøve, når man går op og ned af hinanden dag ind og dag ud. Vær derfor sikker på at du vælger den helt rette rejsepartner – ellers kan det hurtigt blive en katastrofe.

Er I flere der skal afsted, så vær også opmærksom på ikke at være for mange i bilen, så I kommer til at sidde som sild i en tønde – igen så kommer man til at være sammen konstant, så der skal ikke så meget til før der opstår små irritationer. Husk også at give plads til jeres forskelligheder.

2. Planlægning af roadtrip

Planlægningen er nok den vigtigste del inden afrejse og alligevel, så lad være med at planlægge alt for meget. Tag det i jeres tempo og nyd omgivelserne. Selvom det kan være fristende at benytte motorveje når I skal fra A til B, så kør gerne ude af de mindre veje. Selvom turen måske tager lidt længere tid, får I et bedre billede af det sande Tyrkiet.

Når du ønsker at rejse rundt i Tyrkiet, kan du enten gøre det i bil, bus eller på motorcykel. Har du gode benmuskler, kan du også vælge at cykle Tyrkiet rundt. En godt råd at have en ide om hvilken rute du helst vil rejse langs. Tænk over, hvor lang tid du vil være i hver by, og planlæg et samlet antal dage for, hvor lang tid du gerne vil være på roadtrip i Tyrkiet.

Lav en liste over de byer og steder, der interesserer dig mest. Forsøg derefter at komme frem til en mulig rute. Det er en proces, der godt kan tage lidt tid, men det er heller ikke noget, der haster. Det skal også være sådan, at der er plads til ændringer og spontanitet undervejs.

Husk også når ferien planlægges at være opmærksom på om der er helligdage.

Se også: Tyrkiske helligdage 2021

3. Billeje i Tyrkiet – leje af bil

Med mindre du har en bil med fra Danmark, så skal du ud og leje en bil til jeres roadtrip i Tyrkiet.

Når bilen skal lejes, så kig efter en biludlejer som taler enten engelsk eller dansk, da det er vigtigt at der ikke sker nogle misforståelser i forbindelse med leje af bil. Når du skal leje en bil, så sikr dig at den lejet bil er inklusiv de nødvendige forsikringer, fri kilometer og husk at læse det med småt. Husk også altid at have biludlejers tlf nr ved hånden, i tilfælde af du skulle få brug for det.

Vær opmærksom på bilens størrelse, er der plads nok til jer alle og jeres bagage. I kommer til at bruge en del timer på landevejen og derfor er det vigtigt at der er nok plads og ikke skal sidde med bagagen på skødet.

Tjek også gerne bilens tilstand/udstyr – dette kan betyde alverden for din tur. Det kan blive en rigtig lang biltur hvis airconditionen ikke virker, særligt hvis I rejser rundt i sommerperioden.

bozcaada, tyrkiske øer, unikke oplevelser i tyrkiet, oplevelser på bozcaada, seværdigheder på bozcaada, roadtrip i tyrkiet

4. Betalingsveje i Tyrkiet

Der er ikke mange betalingsveje i Tyrkiet, men de findes og det er vigtigt du er opmærksom på dem. Jeg har både oplevet betalingsveje i den vestlige del af Tyrkiet og da vi sidste år kørte til Kappadokien via Mersin/Adana.

Et godt råd at tjekke op med biludlejeren i forhold til din rute, om der skulle være betalingsveje og hvordan du skal forholde dig. Selv hvis du skulle glemme at tjekke det op med biludlejeren, skal han nok gøre dig opmærksom på det, da ejeren af bilen bliver gjort opmærksom på når man kører på en betalingsvej.

Begge de gange vi kørte, gik der ikke lang tid fra vi havde kørt på betalingsvejen, til biludlejeren ringede og gjorde os opmærksom på at huske at betale dette gebyr på PTT.

5. Pak kun det nødvendige

Uanset hvor lang tid roadtrippet skal vare, så bestræb dig på at pakke let, men vær samtidig opmærksom på at have det rette tøj og udstyr med til de forskellige områder I kommer til. Der kan være stor forskel på vind og vejr i de forskellige områder. Planlæg gerne sammen, hvad I tager med.

Et godt råd er er også altid at have toiletpapir og vådservietter i bilen, når I kører rundt i Tyrkiet. Selvom det er muligt at gøre stops ved tankstationer, hvor toiletterne er pæne, kan I også komme ud for at besøge et toilet i bjergene eller langt ude på Lars tyndskids mark, hvor toiletpapir er en by i Rusland.

Sørg også for at have både internetforbindelse og en fysisk kort med på turen. Et landkort er en rigtig god ide, hvis I ender op i bjergene eller på en strækning uden internetforbindelse eller løber tør for strøm på mobilen.

Omvendt så er det også en stor hjælp med internetforbindelse, Google maps er en stor hjælp når I rejser rundt. Husk at opdatere din telefon og især GPS’en.

bozcaada, tyrkiske øer, unikke oplevelser i tyrkiet, oplevelser på bozcaada, seværdigheder på bozcaada, roadtrip i tyrkiet
Et hyggeligt hotel på øen Bozcaada, som vi besøgte i forbindelse med roadtrip i 2018.

6. Booking af hotel

Bemærk at du ikke nødvendigvis behøver at booke overnatninger for hele turen på forhånd. Ofte er det helt fint at booke overnatninger i den første ankomstsby. Derefter kan du tage det lidt, som det kommer. Med mindre det er helligdag, plejer det ikke at være det store problem at finde et hotel eller hostel i de fleste tyrkiske byer.

Men det anbefales klart at booke for de første par nætter hjemmefra – bare for at ankomsten bliver overskuelig, og at du ikke skal bruge feriens første dag på at lede efter hotel. 

osmanisk by, gammel by tyrkiet, eskisehir, oplevelser i eskisehir, seværdigheder i eskisehir, oplevelser i tyrkiet, roadtrip i tyrkiet

7. Få en god nattesøvn

Selvom det kan være fristende at køre om natten, så undgå dette. Et roadtrip er typisk lig med at der skal køres mange kilometer og derfor er det vigtigt at være godt udhvilet, særligt for chaufføren af bilen. Sørg altid for at chaufføren er ædru, da Tyrkiet slå meget hårdt ned på chauffører der har alkohol i blodet, særligt hvis I kommer ud for et trafikuheld.

Husk også gerne at holde små pause løbende og byt også gerne roller, så I skiftes til at køre.

8. Underholdning på turen

Ligesom børn, så har voksne også brug for underholdning på rejsen. For selvom du er glad for dine rejsepartnere, så er det rart med lidt anden underholdning.

Pak dine gamle cd’er eller anvend mp3-afspiller/din smartphone til at lytte til din yndlingsmusik eller podcasts undervejs. Når man er i godt humør, føler man sig generelt mindre træt og kan derved fokusere bedre på ens kørsel.

9. Børn med på roadtrip i Tyrkiet

Har I børn med på roadtrippet, så vær opmærksom på ikke at køre alt for lange strækninger hver dag. Jo længere tid i bilen, kan desværre også være lig med ekstra brok. Husk at sørge for underholdning til børnene. Hav gerne små overraskelser med ved kedsomhed, tæl røde, blå, grønne etc. biler og snak om hvad I gerne vil opleve når I kommer frem.

bozcaada, tyrkiske øer, unikke oplevelser i tyrkiet, oplevelser på bozcaada, seværdigheder på bozcaada, roadtrip i tyrkiet

10. Seværdigheder i Tyrkiet

Tyrkiet byder på et hav af seværdigheder, nogle er gratis, mens der ved andre skal betales entre. Måske har I en ide om hvilke seværdigheder I ønsker at opleve, men vær også åben for hvad der dukker op på jeres vej. Følge de brune skilte for unikke seværdigheder i Tyrkiet. En god ide er at tjekke om på Google om det er at værd at tage en ekstra omvej for at besøge seværdigheden.

11. Vær praktisk

Et godt tip er også, at der altid skal være vand i bilen samt snacks. Dette er altid godt, hvis der nu skulle komme kø på vejen eller bilen skulle gå i stå. Det bedste er også at gå med livrem og seler, så det altid godt at have en lommelygte og startkabler med.

Skulle uheldet være ude at en af jer skulle blive syg undervejs, så vær også sikker på at I har forsikringen i orden.

Hav både betalingskort og kontanter med. Selvom de fleste steder accepterer kort, så er det stadig ikke alle steder. Særligt er det godt at have ekstra kontanter på dig, hvis du løber ind i en nødsituation og er så uheldig, at der ikke er nogle hæveautomater i nærheden.