Alle indlæg Hverdag Kultur

Yeni Yılınız Kutlu Olsun

Endnu en gang godt nytår eller “Yeni Yılınız Kutlu Olsun” som det hedder på tyrkisk.  Jeg håber I alle er kommet godt ind i det nye år.

Det var min første gang med nytår i Alanya,  og jeg var egentlig ret spændt på at se hvor meget der bliver gjort ud af nytåret her. En tur ind til centrum viste det samme som i alle andre lande, nemlig en masse festglade mennesker.

Det komiske for mig var bare at se flere rendte rundt med nissehuer. I Danmark hører nissehuer, juletræer og diverse julepynt til julen, her bruges det til nytåret som en del af nytårspynten. Man får sådan lyst til at forklare… julen og årsagen til julen, nytåret og de traditioner der hører med til den fest, men det skal jo ikke være dansk jul og dansk nytår. Nye traditioner skabes… inspireret af julen.

I Danmark er vi vant til at der fyres fyrværkeri af så snart det kan lade sig gøre, og nytårsaften går det helt amok. I Danmark kan der bruges lang tid på at nyde de smukke farver på himlen. Fyrværkeri var der også her, men det var max 10 min det varede. Jeg sad på restaurant La Habana da nytåret slog ind. Restauranten har en god placering med udsigt ud over havnen og jeg kunne derfor nyde det flotte fyrværkeri over havnen. En gæst på restauranten forklarede mig at fyrværkeriet primært er til glæde for turisterne, og at mange steder rundt om i Tyrkiet fyres der slet ikke fyrværkeri af. I de større byer som f.eks. Ankara og Istanbul varer fyrværkeri showet længere tid.

Til trods for de lidt anderledes omstændigheder, nød jeg en god aften i godt selskab.

 

 

Skriv et svar