Jeg har længe overvejet om jeg skulle sætte ord på dette emne, så nu prøver jeg. Jeg ved der er meget delte meninger om dette emne og chancen for at jeg får en masse negative eller nedladende kommentarer er der helt sikkert, det er hvert fald desværre tydeligvis den tendens jeg ser på de sociale medier. Husk på at dette er på ingen måde skrevet for at skabe panik, men for at sætte ord på et emne der fylder meget disse dage.
Først lidt spørgsmål til dig som læser:
Prepper du eller prepper du ikke?
Føler du dig forberedt hvis der skulle opstå en krise?
Tænker du overhovedet over det?
Hvad tænker du om det hele?
I en tid hvor alting ændrer sig meget hurtigt, er det måske ikke så dumt at være forberedt, hvis nu der skulle ske noget, omvendt skal man også passe på ikke at lade det tage overhånd og lade frygten styre ens tanker og hverdag.
Hvad er en prepper?
Forestil dig, at der pludselig en dag ikke er strøm i stikkontakterne eller vand i vandhanen efter et cyberangreb. Hvordan vil du klare dig når tv’et er dødt og telefonen ikke kan lades op? Radiatoren bliver kold og gulvvarmen forsvinder. Ovn og komfur virker ikke. Det er situationer som disse en prepper forbereder sig på.
Danskerne bør ‘preppe’ til hvis en krise bryder ud i Danmark. For nogen er det ren nonsens, mens andre har taget alvoren til sig og allerede har shoppet løs af toiletpapir, dåsemad, fm-radioer, vand mm. Husk på det er kun anbefalinger – du og din husstand bestemmer selvom I vil preppe eller ej.
Men hvad vil det sige at være en “prepper”? Prepping kommer fra det engelske ord “prepared,” som betyder forberedt. Betegnelsen dækker over det fænomen at man forbereder sig på at kunne overleve i ekstreme krisesituationer, hvor hele – eller dele af – samfundet kollapser. Preppere fokuserer typisk på at opbygge forsyninger af mad, vand, medicinsk udstyr, redskaber og andre fornødenheder, der kan være nødvendige for at overleve i en nødsituation.
Prepping i Tyrkiet eller bare en tilpasning af hverdagen?
Min tid i Tyrkiet har lært mig mange ting heriblandt altid at være forberedt på manglende strøm eller vand. Alle der har befundet sig længere tid I Tyrkiet, ved hvad jeg mener. Og selvom stabiliteten af begge dele blev bedre med årene, så var det bare godt at være forberedt. Vi havde altid lommelygte, stearinlys, tændstikker og batterier liggende, hvis strømmen skulle gå, en lille gasbrænder stående så der sagtens kunne laves mad selvom strømmen var gået, varme tæpper hvis strømmen nu skulle gå i vinterperioden, vand på flaske stående mm.
Det er ikke noget jeg har tænkt så meget over, man tilpassede sig bare situationen.
De forfærdelige jordskælv i Tyrkiet i starten af 2023, fik flere til at indse hvor vigtigt det var at have en katastrofetaske hængende, som de kan tage med hvis uheldet skulle være ude og man hurtigt skal ud af døren.
Lige så vel fik de voldsomme skovbrande i Tyrkiet i 2021 også mange til at tænke sig ekstra om i forhold til flugtveje, katastrofetaske mm.
Vi har altid haft lidt ekstra mad, bleer, medicin mm. i hjemmet, ikke for at preppe, men til dels for at undgå at handle ofte og samtidig har vi altid handlet lidt større ind ved gode tilbud. Corona tiden i Tyrkiet, lærte os også hvor hurtigt ændringer kan ske, hvor det første udgangsforbud blev indført med 2 timers varsel og der i månederne efter kom mange flere udgangsforbud i kortere og længere perioder.
Og selvom adressen nu er dansk, er tanken stadig med at have ekstra liggende meget den samme og jeg ved mange i vores omgangskreds tænker på samme måde som os – uanset om de er i Danmark eller Tyrkiet. Vi har ikke noget hemmeligt rum i kælderen med madlager og diverse grej. Vi har lidt ekstra liggende i skuffer og skabe, uden at det tager overhånd, måske bliver der fyldt lidt mere op fremadrettet. Nogle vil måske kalde os for preppere, for os har det bare længe været en naturlig del af vores hverdag, noget vi ikke har tænkt nærmere over.
Og lige et par sidste ord:
● Det er ikke afgørende hvilke ting du har, men din evne til at bruge dem. Dine relationer er vigtige. Når the shit hits the fan, er det ikke din individualisme der vil redde dig
- Evnen til at kunne tolere ubehag, er en overset men meget vigtig evne at besidde, men det er også vigtigt at få sat ord på, så frygten ikke tager overhånd.
● Husk at naturen er fyldt med mad, vand og redskaber du kan bruge, lær at arbejde med det. Se muligheder frem for begrænsninger
● Duu kommer langt med et vandrensningsfilter, f.eks et life straw og en trangia eller lignende.
● Du vil elske dig selv for at have dåsemad, knækbrød, olie, nødder, sukker, ris, honning, salt, chokolade, krydderier mm. på lager.
Læser du fortsat med, så husk at nyde livet, ingen ved hvad morgendagen bringer. Husk på det er kun anbefalinger – du og din husstand bestemmer selvom I vil preppe eller ej. Vi må ikke glemme hyggen.