Alle indlæg Hverdag Religion

Lyden af moskeen

Jeg satte for første gang mine ben i Tyrkiet i 2006, hvilket betød mødet med et nyt land, en anden kultur og en religion som fylder mere i hverdagen. Det er ingen hemmelighed at størstedelen af tyrkerne bekender sig til islam, og af den grund er der også en masse moskeer så de kan praktisere deres tro.

Ærligt, lad mig bare indrømme, at mit første møde med lyden fra moskeen ikke ligefrem var rosenrødt. For mig var det en generende lyd og at den så skulle komme 5 gange om dagen, gjorde det da kun værre. Jeg kunne i løbet af min første uge se nogenlunde bort fra lyden om dagen, men om natten/morgenen forstyrrede den flere gange min søvn.

Hvorfor lyden generede mig, var nok fordi den var så uvant. I Danmark er vi ikke vant til den lyd, højst hører man kirkeklokkerne, men det er som regel kun en gang om ugen.

I dag har jeg det på en helt anden måde. Hvilket til dels skyldes at jeg har vænnet mig til lyden af moskeen, men også at jeg har fået et bedre indblik i troen. Lyden af moskeen giver mig i dag en ro i kroppen og en følelse af at være hjemme.

De 5 daglige kald fra moskeen er kald til de obligatoriske bønner. Uddrag fra Islam.dk

De fem daglige bønner er obligatoriske for en muslim og er forbundet til dagens rytme fra solopgang, til natten falder på. Formålet med disse bønner er forklaret i Koranen og i hundredvis af overleverede beretninger fra Profeten Muhammads liv, fred være med ham. De fem daglige bønner er en direkte og uhindret samtale med Allah – uden nogen form for mellemled.

Forberedelsen består i at vaske sig ren, hvorefter man i 5-10 minutter ad gangen er afsondret fra verden omkring sig. Fysisk renhed og hygiejne er en forudsætning for meditationen i islam. Under meditationen taler man ikke med nogen, ser ikke på nogen, spiser eller drikker ikke noget og tænker ikke på andet end Allah. Bevægelserne og ordene der reciteres i bønnen forenes med krop og sjæl i meditationen, så de understreger og forstærker ordenes betydning.

Skriv et svar