Alanya Alle indlæg

Hvordan bliver 2022 i Alanya?

Hvordan bliver 2022 i Alanya? Det er stadig svært at svare på her i midten af februar. Men der er ingen tvivl om at optimismen er større i år end den har været de sidste par år.

Igennem årene har jeg flere gange ved årets start skrevet om, hvordan forventningerne er i Alanya til den kommende sæson, som har stor betydning for de mange som arbejder inden for turistbranchen. De sidste 2 år har jeg dog valgt ikke at skrive om det pga. Covid-19. I starten af 2020 hvor pandemien for alvor gjorde sit indtog i verden og lukkede rigtig meget ned, var alting meget udvist. I begyndelsen af 2021 og de første mange måneder af året, var Tyrkiet påvirket af diverse udgangsforbud og tiltroen til årets sæson var ikke stor. Dog blev den sidste halvdel af 2021 bedre end forventet for en del virksomheder, særligt restauranterne oplevede flere besøgende.

Men nu er vi 2022, en del restriktioner er blevet ophævet i flere lande og vi er ved at lære at leve med Covid-19, så nu tør jeg godt give den et forsøg igen med at skrive om: Hvordan bliver 2022 i Alanya?

Optimisme i Alanya

De sidste 2 år har uden tvivl været hårde for de fleste lande. Høje smittetal, nedlukninger, udgangsforbud og manglende rejsende har især ramt mange turiststeder hårdt, heriblandt Alanya. 2020 var rigtig hård, i den sidste halvdel af 2021 blev situationen stille og roligt bedre og lige nu er forhåbningerne til 2022 at det nok skal blive et af de bedre år. Repræsentanter for turistsektoren i Alanya er håbefulde for den kommende sæson, som man mener bliver bedre end 2019 sæsonen. For i takt med at Covid-19 stille og roligt slipper sit greb, folk får mildere symptomer og restriktioner bliver ophævet, så tør flere også rejse ud i verden igen, hvilket blandt andet nu afspejler sig i stigningen af antallet af bookede hotelværelser.

Hånden på hjertet, så håber jeg inderligt at det er sandt at 2022 bliver et godt år, for det trænger Alanya til. 2 år med pandemi, hvor mange virksomheder lige er overlevet med nød og næppe og hvor manges private økonomi har været hårdt ramt af den manglende turisme og generel usikkerhed for fremtiden. Dertil har liraens fald særligt i efteråret og i december og dertil stigende priser på stort set alting, har gjort hverdagen hårdere både for virksomheder og for den almene tyrker. For turisterne er her stadig lige billigt, men for de lokale er hverdagen blevet dyrere.

Jeg skrev for et års tid siden om hvad det koster at bo i Alanya. Når jeg læser det blogindlæg nu og kigger på priserne i dag, kan jeg da også se at vores månedlige budget er steget en del.

Jeg har boet i Alanya siden 2015. Der har altid været noget særligt ved stemningen over Alanya by, når den stille og roligt vågner efter vinteren. En stemning som jeg særligt savnede sidste år. I 2020 var stemningen der, men blev hurtigt afbrudt, da verden mere eller mindre lukkede ned på kort tid.

Når man går rundt i byen nu, kan man mærke lidt mere optimisme og håb – hoteller, restauranter og butikker der sidste år var lukket på denne tid, har nu åbent eller gør klar til at åbne. Og rigtig meget har haft åbent denne vinter, hvor vi modsat sidste vinter ikke har været påvirket af udgangsforbud og nedlukninger. Det har været rart denne vinter at møde flere skandinaviske turister både på gaden og på byens restauranter.

Corona spøger stadig

Mundbindene, HES kode og de daglige smittetal minder os stadig om at Covid-19 ikke har sluppet sit greb i Tyrkiet (ligesom de fleste steder i verden). Imens jeg skriver dette, kender jeg da også til flere der pt. er isolation her i Alanya eller lige har været det. Og samtidig snakkes der i den tyrkiske regering om hvornår kravet om mundbind kan droppes. Hvem ved, måske kommer vi til at få en normal sommer uden mundbind.

Jeg får disse dage mange henvendelser både på bloggen og privat med forskellige rejserelaterede spørgsmål. De sidste par år har de fleste spørgsmål drejet sig om restriktioner i Tyrkiet, antallet af smittede i Tyrkiet, hvad der er åbent mm. Men de spørgsmål jeg modtager disse dage, minder meget mere om dem jeg fik før pandemien, nemlig spørgsmål til fødevarer, steder jeg kan anbefale i Alanya og Tyrkiet, hvordan er vejret, spørgsmål til bylivet i Alanya mm. Ud fra det kan jeg fornemme at der også er større optimisme på at rejse i 2022, modsat de sidste par år. Flere skriver da også at de med sikkerhed kommer til Alanya, hvor de sidste år var mere usikre og så situationen an. På bloggens hjemmeside oplever jeg flere besøgende sammenlignet med sidste år og på bloggens FB-side kommer der dagligt nye følgere.

Men samtidig med at der er optimisme at spore i Alanya, er der også en spænding for hvordan situationen mellem Rusland og Ukraine vil udvikle sig og hvilken betydning det kan få her. Det er ingen hemmelighed at Tyrkiet hvert år er velbesøgt af russere og ukrainere. Særligt de sidste 2 år, har det da også været 2 af de lande, som ikke har været bange for at rejse og dermed været medvirkende til at holde en del af Alanyas forretningsliv i gang.

Hvordan 2022 sæsonen bliver i Alanya vil kun vise.

Jeg krydser også fingre for, at denne sæson bliver god for tyrkerne, for de har om nogen også lidt og været ramt i denne corona periode.