Alanya Alle indlæg Hverdag

Hvordan er vinteren i Alanya?

Et af de spørgsmål jeg har modtaget meget gennem årene, er hvordan er vinteren i Alanya?

Vinteren i Alanya kan være meget forskellig fra år. Jeg har boet her siden 2015 og gennem årene både oplevet milde og kolde vintre. Alanya er ikke den destination man skal satse på henover vinteren, hvis man ønsker at bade og ligge og nyde solens stråler.

Kulde er ikke lige just det man forbinder med Alanya. Alanya er kendt for at have 300 solskinsdage om året og de fleste turister besøger Alanya i sommerperioden, hvor her er dejligt varmt. Vinteren i Alanya er lig med mere ustabilt vejr, hvilket både kan betyde dage med lækkert solskin, hvor der er lunt så snart man befinder sig i solen og køligt når man er i skyggen eller solen er gået ned. Men det kan også betyde flere dage, hvor det står ned i stænger.

Det er også tydeligt at det er forskelligt hvor kold vinteren føles for turister kontra fastboende udlændinge og de lokale. I november og december hvor der normalt ikke er helt så koldt, er det ikke unormalt at se turister i shorts, mens de lokale har fundet de tykke vinterjakker frem. Typisk begynder der først at blive rigtig koldt i januar og februar.

Vinteren 20/21 var en af de milde vintre med en del sol og hvor der ikke kom særligt meget nedbør. Desværre var det også en vinter der var lig med udgangsforbud….

Kold vinter i Alanya

I år er en af de kolde og våde vintre, men heldigvis intet udgangsforbud. Det siges også at være en af de koldeste vintre i Alanya i mange år. I løbet af de næste dage kan vi forvente 7-8 grader om dagen og omkring frysepunktet om natten. Det er ikke første gang denne vinter at temperaturen kommer så langt ned. Og oftest kan det føles mere koldt indenfor, hvis ikke solens stråler har varmet hjemmet lidt op. Det er de færreste hjem i Alanya der er isoleret, så derfor bruges enten brændeovn, varmeapparat eller aircondition til opvarmning.

En af de koldeste vintre kombineret med at elpriserne er steget pr. 1. januar 2022, er bestemt heller ikke en god kombination. Jeg går disse dage og gruer for hvor høj en elregning vi får. Normalt er vi kun 2 i hjemmet, men de sidste 6,5 uge har svigerforældrene været her, så der bliver brugt betydeligt ekstra strøm. For svigerforældrene er der vinteren dog ikke så koldt som de plejer, de er vant til at bo inde i midten af Tyrkiet hvor minusgrader om dagen og sne er helt normalt.

Det er også normalt i vinterperioden, at man fra flere steder i Alanya kan spotte sne på bjergtoppene bag Alanya. En del tager da også turen op i bjergene for at hygge sig i sneen.

Før jeg valgte at tage skridtet og flytte endeligt her til, har jeg flere gange besøgt Alanya henover vinteren. Og selvom der kan være risiko for regn og kulde og nogle nok vil men her er dødt i vinterperioden, så er der også mange fordele ved at besøge Alanya henover vinteren.

Fordele ved Alanya i vinterperioden

  • Der er en helt anden ro over byen. Det kan ikke beskrives, det skal opleves.
  • Det er muligt at gå på gaderne uden at blive råbt efter, hvert fald de fleste steder.
  • Selvom der kan være risiko for regn, så er der også store chancer for godt vejr og som oftest er temperaturen noget varmere midt på dagen – hvor man mange dage sagtens kan sidde og nyde solens stråler.
  • Der er mere typisk bedre plads alle steder, uanset om man skal med bussen, restaurant eller noget helt tredje.
  • En del mennesker er rejst fra byen pga. højsæsonen er slut. De folk der er tilbage er dem der bor her, de har i vinterperioden mere tid til at ses og snakke.
  • Sommeren kan være stresset og det kan være svært at finde tid og overskud til al det man gerne vil nå, men med vinteren er der rigeligt tid til at nå det hele.
  • Er man bosat i Alanya henover vinteren er der også oplagt mulighed for at lære nye mennesker at kende, igen fordi folk har mere tid. Der findes flere sociale arrangementer på tværs af nationaliteter og interesser.
  • Det er en oplagt tid til at gå nogle gode lange ture – Alanya har meget godt at byde på. Personligt elsker jeg at gå ture i Alanya og særligt i vinterperioden går jeg rigtig meget.

 
2 thoughts on “Hvordan er vinteren i Alanya?”

Skriv et svar