Zeytinyagli lahana dolmasi (Hvidkålsruller i olivenolie), tyrkiske retter, tyrkisk mad, tyrkiske opskrifter
Alle indlæg Hverdag Opskrifter Tyrkiske opskrifter

Zeytinyagli lahana dolmasi (Hvidkålsruller i olivenolie)

Zeytinyagli lahana dolmasi (Hvidkålsruller i olivenolie)

Det tyrkiske køkken byder på så mange lækre retter og det kan være svært at vælge hvilken der er favoritten. Men denne ret på Zeytinyagli lahana dolmasi (Hvidkålsruller i olivenolie), står helt sikkert på top 10 listen.

Jeg har da også fundet et par steder i Alanya der laver retten, når jeg ikke selv orker at gå i gang. På mange punkter minder retten og fremgangsmåden meget om Sarma, jeg synes bare Zeytinyagli lahana dolmasi smager meget bedre. Men det er selvfølgelig op til hver enkel hvad man er mest til.

Ingredienser

1 mellemstort hvidkål
3 store løg
2 dl. olivenolie + 1 dl.
3 dl. bulgur
2 solmodne tomater
1 spsk. tomatpure
2 spsk. tørret mynte
1/2 spsk. salt
1 tsk. sort peber
800 ml. vand fra kogte hvidkål

 

Fremgangsmåde

 

Bring 1 1/2 l. vand i kog i en stor gryde. (Hvidkålen skal gerne være i gryden) Hæld kold vand i en anden stor skål, og stil det ved siden af komfuret. (dette vand må gerne være rigtig koldt)

Skil hvidkålsbladene fra hinanden. Uden at ødelægge bladene, da det ellers vil være svært at rulle det rundt om farsen. ( hvis bladene er svære at skille ad, kan man komme hele hvidkålen i det kogende vand. Efterhånden løsner bladene sig, og så kan man skære dem fri.) Ellers, kog 5-6 stk. blade af gangen i 4-5 min, til bladene bliver en smule bløde. Tag bladene op fra gryden og læg dem straks i det kolde vand. Fortsæt til du ikke har flere blade tilbage.

Tag bladene op fra det kolde vand og lad vandet dryppe af i en si. Tag en ny gryde. Læg lidt hvidkålsblade i bunden af gryden. Disse blade vil forhindre at de øverste hvidkålsruller evt. brænder fast i gryden.

Hæld 1 dl. olie i en gryde og varm det op. Tilsæt 1 spsk. tomatpasta, og 1 spsk. mild paprika i og svits det. Brug gerne den samme gryde som du skal bruge til at lægge hvidkålsbladene i. Læg det til side.

Hak løget og svits det 2 dl. olie. Hak tomaterne små og svits dette med. Hæld bulgur i og svits dette også. Hæld derefter 2 dl. vand fra det kogte blade og hæld i risen. Læg låg på og lad det simre i ca. 5 minutter. Tag det fra varmen, og det køle lidt ned.

Skær den tykke og hårde ende fra bladene og læg ca. 1 spsk. fyld på bladet, buk enderne ind, og rul det rundt, gerne fast. Stil rullerne tæt ved siden af hinanden i gryden. Fortsæt til du har rullet fyldet i alle bladene.

Læg en flad porcelæn tallerken ovenpå rullerne, dette vil forhindre at rullerne løsner sig under kogningen og flyder rundt i gryden. Hæld 800 ml. vand i så det lige dækker rullerne (brug gerne det samme vand, da du kogte hvidkålen). Strø derefter en smule salt i. Læg låg på gryden og lad retten koge først i høj blus i ca. 5 minutter, derefter under svag varme i ca. 45 min. til bladene er blevet møre. Sluk for varmen. Lad det køle lidt ned, derefter hælder du forsigtigt vandet fra. Server hvidkålsrullerne lune.

Der kan sagtens bruges ris istedet for bulgur, herhjemme hos foretrækker vi blot bulgur.

Velbekommen!




Billede og dele af opskriften på Zeytinyagli lahana dolmasi  lånt fra AlanyaDK. Opskriften er en ændring/tilpasning af en opskrift AlanyaDK og jeg fandt for lang tid siden online. Opskriften er afprøvet og kan kun anbefales!

Skriv et svar