Drømmer du/I om egen bolig i Alanya? Så har jeg i dette indlæg samlet gode råd ved boligkøb i Alanya.
Nu tænker du måske, så svært kan det ikke være at købe bolig i udlandet. Men der er bare en del ting man skal tage højde for ved boligkøb i Alanya. Og hvis man ikke er inde i reglerne eller finder en pålidelig ejendomsmægler, kan man meget nemt blive taget ved næsen.
Gode råd ved boligkøb i alanya
At købe bolig i Alanya kan for nogen være en langvarig proces, mens det for andre er en hurtig proces. Hvor lang tid boligkøbet tager, afhænger typisk af økonomi og krav til den kommende bolig. Nogen har behov for at se 50 boliger før de køber, mens andre er klar til boligkøbet fra første boligfremvisning. Vi var selv ude at se på omkring flere boliger, før vi bestemte os.
Er det sikkert at købe bolig i Alanya?
Ja det er det, men det vær opmærksom på at finde en hæderlig ejendomsmægler ved boligkøb. Jeg har desværre hørt om alt for mange historier gennem tiden, at folk der blevet snydt af en ejendomsmægler, som er løbet med pengene. Min finske veninde kæmper i øjeblikket med at få resten af et depositum tilbage, fra en ejendomsmægler der ikke spillede med åbne kort.
Hvordan er priserne på boliger?
Prisen på boliger i Alanya er meget forskelligt og afhænger både af alder på bygning, beliggenhed, størrelse, faciliteter mm. Man kan godt finde boliger til omkring 30.000 Euro, men de er typisk noget ældre og trækker til en kærlig hånd. Ønsker man en god standard, er min erfaring at priserne på lejligheder typisk starter ved 50-60.000 Euro og derefter. Ønsker du en villa, er prisen noget højere.
Valg af ejendomsmægler
En bolighandel er en kompliceret proces, som kun de færreste kan gennemføre uden professionel hjælp.
I Danmark er de fleste vant til at boligkøb det sker via en ejendomsmægler. De fleste salg i Alanya sker også via ejendomsmægler. Det er ifølge de nye regler ikke muligt at overdrage en ejendom fra sælger til køber uden, at en registreret mægler er til stede under processen. Dette bliver håndhævet nu, men der er selvfølgeligt altid undtagelser, for den slags tager tid at ændre 100 % i Tyrkiet.
Men hvordan vælger man den rette ejendomsmægler blandt de mange hundrede der findes i byen? I Tyrkiet kan stort set enhver gå direkte ind fra gaden og blive registeret som ejendomshandler i løbet af få dage. Man tager en – ganske vist kort – uddannelse og får et certifikat, der giver ret til at nedsætte sig som ejendomsmægler. Certifikatet bliver udstedt af Alanya Ticaret Odası (Alanya Handelskammer), derudover kan man få udstedt et andet certifikat fra regeringen, Mesleki Yeterlilik Belgesi, som dybest set er en faglig og honorabel kvalifikationsattest. Dette certifikat er ikke muligt at få, hvis man tidligere er blevet straffet med enten bøder eller fængsel.
Ønsker du at købe bolig, så er mit råd at opsøge lidt forskellige ejendomsmæglere og føl efter hvilken der er den rette for dig. Det skal både være en ejendomsmægler der forstår din behov, som ikke taler dig efter munden og som har styr på alle regler ved boligkøb og salg. Tjek også gerne op på ejendomsmægleren, hør andres erfaringer.
Der findes flere danske ejendomsmæglere i Alanya eller ejendomsmæglere der har skandinavisk personale tilknyttet, hvis du føler dig mest tryg ved det. Boligkøb er er stor beslutning og er man ikke så stærk i engelsk, er det en god ide at benytte en dansk ejendomsmægler.
Vær i øvrigt opmærksom på, at selvsamme bolig godt kan være til salg hos flere forskellige ejendomsmæglere.
En mægler bliver kommissionsaflønnet med 2 % af salgsprisen fra både køber og sælger. Man er ifølge lovgivningen kun forpligtet til at betale 2 %. Hvis man vil betale mere for denne ydelse, står det selvfølgeligt én frit for, men det er ganske unødvendigt.
Tjek lejlighedens stand
Husk at kigge efter om der skulle fejl og mangler i lejligheden og bygningen generelt. Er det taglejlighed så kig godt efter fugt og eller vandskader – det er der ofte i taglejlighederne. Jeg har selv boet i taglejlighed i snart 3 år og her døjer vi med vandskader i soveværelset. Min erfaring er også at taglejlighederne bliver meget varme om sommeren.
Økonomi i foreningen
Når der er over x antal lejemål i kompleks, skal der være en boligforening. Find en forening med god økonomi! Husk også at tjekke hvor meget der skal betales i fee (aidat), når I ser på ejerforeningens økonomi.
Udover økonomi i foreningen, skal du/I også være opmærksom på at der nogle lovpligtige årlige udgifter såsom forsikringer, ejendomsskat, el, vand mm.
Tapu/skøde + Iskan
Allervigtigst er skødet. Køb aldrig med mindre skødet er helt i orden og sikrer dig som køber alle rettigheder til boligen.
Iskan er en ibrugtagningstilladelse af din bolig. Iskan er en slags indflytningstilladelse som en nybygget lejlighed skal have fra myndighederne, før det er tilladt at bebo lejligheden. Dette dokument er sammen med tapu/skøde, noget af det vigtigste ved køb af bolig i Tyrkiet
Har du flere gode råd til boligkøb i Alanya, som du mener jeg bør have på min liste. Så skriv gerne til mig på Facebook eller mail danskityrkiet@gmail.com