grand bazar i istanbul, den egyptiske bazar i istanbul, krydderibazaren i istanbul, markeder i istanbul, shopping i istanbul, oplevelser i istanbul, seværdigheder i istanbul,
Alle indlæg Istanbul Oplevelser Oplevelser i Tyrkiet Smag på Tyrkiet

Grand bazar og den egyptiske bazar i Istanbul

Planlægger du et besøg til Tyrkiets største by, nemlig Istanbul? Så snyd ikke dig selv for et besøg i Grand bazar og den egyptiske bazar i Istanbul.

Istanbul byder på et hav af oplevelser og en oplevelse, du bestemt ikke bør snyde dig for er et besøg på bazar i Istanbul. To af de meste interessante og populære bazarer i Istanbul er Grand bazar og den egyptiske bazar, begge to ligger på den europæiske side af Istanbul.

På vores besøg til Istanbul sidste år, besøgte vi selvfølgelig begge to – den ene faldt klart i bedre smag end den anden, nemlig den egyptiske bazar. Men fordi den ene faldt i bedre smag end den anden, betyder det ikke at I skal snydes for den anden bazar. Hvem ved, måske har du den modsatte holdning af mig?

I det hele taget er det at gå bazar en stor oplevelse for mange skandinavere, nok fordi vi ikke er så vant til det hjemmefra. I Tyrkiet dyrker man det meget, udover de fastliggende bazarer i Istanbul, findes der også ugentlige bazarer/markeder med sæsonens frugt og grønt. Men da de fleste turister typisk kun bruger 3-4 dage i Istanbul, er frugt og grønt nok ikke det der står højest på listen.

Grand bazar i Istanbul

Grand bazar på tyrkisk Kapalı Çarşı, var faktisk en af de første oplevelser vi havde istanbul. Grand Bazaar i Istanbul er et af de største og ældste overdækkede markeder i verden med 61 overdækkede gader og over 4000 butikker, der tiltrækker mellem 250.000 og 400.000 besøgende dagligt. Det syn du vil møde på Den Store Bazar, kan vel bedst betegnes som en slags labyrint med butiksgader overalt. Og hvis du ikke er opmærksomhed, kan du da også ende med at fare vild. Bazaren byder på alt hvad hjertet begærer.

Ind til bazaren er der intet mindre end 21 porter. Under dens tag finder du guld, tæpper, krydderier, keramik, messingvarer, lædervarer, mavedanserkostumer, souvenirs, piber og mange andre ting. Den kan dateres tilbage til midten af 1400-tallet, da Sultan Mehmet II bestemte, at der skulle bygges et særligt sted til handel med tekstiler. I dag kan du stadig se den klassiske osmanniske arkitektur i basarens ældste bygning, Cevavir.

I gamle dage vidste man hvor hvad blev solgt, for eksempel var et område kun til guld, et andet til læder osv. I dag er det lidt mere blandet, men guld sælges stadig i et område, og smykker sælges stadig i Smykkegade, der på tyrkisk hedder Kuyumcular Cad.

Der er ingen tvivl om at bazaren er stor og imponerende og et interessant bygningsværk. Men ligesom jeg heller ikke er til bazar området i Alanya, hvor de står og kalder efter mig med alle deres fake varer, så tiltrak denne bazar ikke min store interesse.

Er du fan af at gå i boder og finde alverdens souvenir, tøj, smykker mm., så vil du helt sikkert synes om bazaren. Og det gode ved denne bazar er det kæmpemæssige handelsområde er overdækket, så du kan shoppe i al slags vejr. Og her er virkelig noget til enhver smag. Husk at prutte op priserne, når du du handler her.

Den Store Basar ligger i Den Gamle By i Fatih-distriktet. Det er bedst at gå hertil eller at tage med sporvognen til stoppestedet Beyazıt. Vi boede i Taksim området, så vi tog sporvognen til Grand bazar og da vejret var godt, passede det med vi kunne gå til Hagia Sophia derefter.

Den egyptiske bazar i Istanbul

På tyrkisk hedder denne bazar Misir Carsisi. Hvor Grand bazar kan skuffe, så er krydderi bazaren en rigtig god oplevelse – hvert fald efter min mening. Krydderi bazaren i Istanbul er ikke stor (særligt ikke sammenlignet med Grand bazaar), men hele oplevelsen værd. For mig at det at rejse både at se noget visuelt, men også at smage, dufte og røre. Jo flere sanser der kan komme i brug, jo bedre.

Krydderibasaren blev bygget i 1600-tallet. Den egyptiske Basar har i dag intet med Egypten at gøre. Den fik sit navn, fordi bygningen blev opført med skatteindtægter fra Cairo i Egypten.

Allerede fra første skridt man træder ind i bazaren, bliver man mødt af en masse sprudlende dufte og alverdens farver. Oplevelsen i denne bazar, gjorde store indtryk på mig, så jeg kan stadig fremkalde duftene fra bazaren.

Her findes et enormt udvalg at tørrede frugter, tyrkisk slik (turkish delight), te i alverdens udgaver, nødder, krydderier mm. Alt er læsset op i høje lag. Og øjnene finder konstant noget nyt at fokusere på, samt man konstant mødes af nye dufte og farver. Og de mange sælgere er da heller ikke blege for at dele ud af smagsprøver.

På den egyptiske basar (krydderibasaren) kan du opleve alverdens farver og dufte, og du kan købe en masse lækkerier, så du stadig kan smage Istanbul, når du er kommet hjem fra din ferie. Det er også muligt at købe sæbe og lidt tekstil på bazaren. Min erfaring er at denne bazar har mere faste priser, men køber mange flere produkter ved en sælger, kan der pruttes om prisen. Bazaren er beliggende i Eminönü-kvarteret i Fatih-distriktet tæt ved Galatabroen.

LÆS OGSÅ: Oplevelser i Istanbul

LÆS OGSÅ: Hagia Sophia museum i Istanbul