find fejl og mangler
Alle indlæg Hverdag Kultur

Find fejl og mangler

Jeg må ærligt indrømme, jeg har aldrig rigtigt forstået hvad det kræver for at blive håndværker her i Tyrkiet. Om det er en uddannelse de tager inden for det pågældende håndværksfag eller om det bare er learning by doing. Jeg er ærligt talt meget i tvivl!

Jeg tror de fleste kender det med at sidde og kigge på et menu kort og finde stavefejl, hvilket kan give nogle gode grin. Det har jeg selv gjort masser gange, hvor jeg ender med at tage mig til hovedet. Så få dog læst korrektur på det menukort inden I sender det til tryk.

Jeg har en tendens til, når jeg kommer ind et nyt sted hernede (hvad enten det er et kontor, hospital, butik eller et fjerde sted) at kigge efter fejl og mangler. For der er altid nogle fejl. Lad mig give et eksempel. Jeg har tandlæge her i Alanya, en tandlæge som jeg har haft i flere år og er rigtig glad for. Tandklinikken er flot og velholdt og i forholdsvist nyt design. Når man lige kigger rundt i venteværelset ser det rigtig pænt ud. Men det tager ikke mange minutter at opdage fejlene:

-Væggene er skæve (som de er på stort set alle bygninger hernede), dette medfører at det tapet der sidder på væggen, ser pænt ud et godt stykke hen, men stille og roligt bliver det mere skævt. Her kan jeg så undre mig over hvorfor man ikke har malet i stedet.

-Alle lister, kanter og hjørner er malet hvide, undtagen et par steder som man har glemt eller overset, her er farven gul af nikotin.

-Lister der ikke er sat godt nok fast og derfor gaber. Igen problemet er at væggene er skæve.

-Pletter af maling på vindueskarmen

Jeg har ladet mig fortælle at det er bare den måde de bygger på hernede. Bygningerne bliver bygget i en gevaldig fart, tid er penge, så jo hurtigere jo bedre. Man bruger waterpas og målestok, men man går ikke op i punktlighed som i Danmark. Bygningerne bliver derfor bygget skæve i en mindre eller større grad. Når fundamentet er skævt er det svært at lave resten af arbejdet lige, og igen man går bare ikke lige så meget op i det hernede. Det syner som oftest rigtig pænt, men der er altid fejl og mangler.

Prøv du bare at kigge efter næste gang du er i Tyrkiet.

 

Skriv et svar