Seker bayram i tyrkiet
Alle indlæg Kultur Religion Tyrkiet

Fakta om Seker bayram i Tyrkiet

Eid ul-Fitr er en af de to typer af islamiske Eid-fester. Den er også kendt som Den Lille Fest, og den markerer afslutningen på fastemåneden Ramadan. Den ligger på første dag i Shawwâl, den tiende måned i den islamiske kalender. I Tyrkiet er Eid ul-Fitr også kendt som Seker Bayrami.

Bliv klogere på en af de største islamiske fejringer, med disse fakta om Seker bayram i Tyrkiet

Sukkerfesten (Şeker Bayramı eller Eid ul-Fitr) er den tre dage lange festival efter Ramadanen. Eid ul-Fitr er det arabiske navn på denne religiøse højtid. Eid betyder “festlighed”. Eid al-fitr betyder ‘fastebrydningens fest‘ på arabisk. Det refererer til genoprettelsen af ​​ens bedste menneskelige sammensætning og fejringen af ​​afslutningen på de tredive dages faste under ramadanen. Bayram er det udtryk, der bruges på tyrkisk for helligdage, der fejres i hele landet, både officielle og religiøse. Der er to udtryk på tyrkisk for denne ferie; Ramazan Bayramı (Ramadanfesten) der tager sit navn fra Ramadanen. Şeker Bayramı (sukkerfest) der kommer af det søde mad, der serveres til besøgende samt at det er børnenes fest hvor de forkæles med søde sager.. Oprindelsen af ​​Seker Bayram sporer tilbage til profeten Muhammed, som etablerede højtiden for at fejre den vellykkede afslutning af fasten.

Hvad betyder Şeker Bayramı for de lokale tyrkere?

I løbet af denne tre dages fejring ændres livets flow drastisk. For lokalbefolkningen betyder det ferie, da skoler, regeringskontorer, banker og endda de private virksomheder er lukket disse dage. Mange steder lukker allerede kl. 12 dagen inden bayram, dagen er kendt som Arife, hvor man skal gøre sig klar til ferien. Folk rengør deres huse, de går på indkøb efter slik og chokolade, de tilbereder traditionelle kager som baklava, går tilfrisøren og udfører lignende personlig vedligeholdelse. Det er vigtigt at se flot ud med nyligt købt tøj. Denne påklædning kaldes bayramlık. Det er strengt forbudt at faste den første dag i ferien, så en let morgenmad anbefales som tegn på ikke at faste den dag.

Derefter, som en profetisk tradition, udbetales den obligatoriske velgørenhed Zakat al-fitr(Sadaqat-ul-fitr) til de fattige og de nødlidende. Oprindeligt var det en “sa” (en lille beholder) tørrede dadler eller byg, som man gav, men da dette ikke er praktisk muligt at håndtere i dag, er det almindeligt at beregne det som et beløb i kroner.Bagefter udfører mændene Bayram (Eid)-bønnen i deres nabolags moskeer.

Resten af ​​de tre dage besøger folk slægtninge og venner, og kan også gå på kirkegårdene for at vise respekt for den afdøde. Under Sukkerfesten er det vigtigt at ære de ældre, derfor besøger mest den yngre generation den ældre generation, en smuk tradition. At kysse den ældres højre hånd og lægge den på panden er en skik at vise respekt. Folk hilser på hinanden ved at sige Bayramınız Kutlu/Mübarek Olsun, hvilket betyder “Må din fest blive velsignet”.

En favorittradition ved Sukkerfesten er traditionen med, at børn går rundt i deres nabolag, fra dør til dør og ønsker folk en glædelig bayram. Som belønning modtager de slik, chokolade eller endda en lille sum penge. Det gør gaderne endnu mere travle med muntre bander af børn, der løber rundt og tæller deres indtægter 🙂

Hvordan påvirker Seker bayram i Tyrkiet turister?

Sukkerfestens første dag er museer, arkæologiske steder og monumenter lukket, men de er normalt åbne på anden og tredje dag. De kan dog have mere travlt end nogen almindelig dag takket være de særlige lavere ferieadgangsgebyrer for lokalbefolkningen.

Hvad angår shopping, kan nogle supermarkeder være lukket den første dag i ferien, men de fleste butikker og indkøbscentre rundt om i landet er åbne i løbet af ferien, ligesom alle andre dage.

Hvis du skal til Istanbul, pas på, at Grand Bazaar og Spice Bazaar normalt lukker den første dag, og pas på, indkøbscentre og supermarkeder har en tendens til at have mere travlt et par dage før Bayram på grund af Sukkerfestens spænding og forberedelser.

Hovedtræk ved både Kurban Bayramı og Şeker Bayramı er genforeningen af ​​familier og venner. Så de lokale har en tendens til at rejse meget, hvilket får turister til at møde endnu mere trafik. Vær opmærksom på, at offentlig transport som busser, bylinjefærger eller søbusser kører efter ferieplaner. For at gøre tingene værre, under Bayram opererer de ofte gratis, hvilket gør dem endnu mere overfyldte end normalt. Hvis du planlægger at flyve i denne periode, skal du være opmærksom på, at Atatürk International lufthavn og Sabiha Gökçen lufthavn højst sandsynligt vil have endnu mere travlt end normalt, da mange lokale bruger frikvarteret som en mulighed for at rejse i ferieformål.

Uanset dine planer for ferien, fordyb dig i den tyrkiske kultur og nyd hvert øjeblik