Alle indlæg

Er det sikkert at rejse til Alanya? – Jordskælv risiko i Alanya

Overvejer du om årets sommerferie skal gå til Alanya og er du usikker på risikoen for jordskælv i Alanya, så læs med her.

Er det sikkert at rejse til Alanya? Er et spørgsmål jeg har modtaget mange gange efter de katastrofale jordskælv i Østtyrkiet. 

Det er helt normalt at vi oplever jordskælv i Tyrkiet, særligt i vinterperioden. Men der er områder der er mere udsatte end andre. Risikoen for et større jordskælv i Alanya er minimal grundet placeringen. 

Personligt ville jeg ikke tøve et sekund med at rejse til Alanya i år, hvis ikke jeg boede her. Den tyrkiske befolkning har nu mere end nogensinde brug for turisterne kommer. Alanya er mindst lige så dejligt som det plejer at være. Tyrkerne er kendt for deres gæstfrihed og hjælpsomhed og den vil du særligt opleve i år, hvor lokalbefolkningen står sammen for at tage sig af jordskælvsofrene. Gennem de seneste uger er flere tusinde kommet til Antalya-regionen, heriblandt Alanya. For nogle af ofrene vil Alanya nok blive deres nye hjem, nogle vil søge videre og så er der dem der vil søge tilbage og bygge et nyt liv op i Østtyrkiet. Uanset hvor de ender, er det vigtigt at de lige nu får de trygge rammer til at komme sig og finde en mening med livet igen. Jeg har hørt om jordskælvsofre der er kommet til Alanya og som med det samme er startet arbejde. Men der vil nok også være en del, der får psykisk eller fysisk får svært ved at opbygge en hverdag, fordi de er så påvirket af den katastrofe de har været involveret i.

Jeg kan ikke forestille mig det helvede dem, der har oplevet det på egen krop har været igennem. Jeg synes det er hårdt nok bare det vi har været vidner til.

Mange af dem der arbejder i turistbranchen i Alanya er fra det sydøstlige Tyrkiet. Når du/I kommer til Alanya i år, vil I mærke at her er lige så skønt som normalt. Men der vil også være stor chance for at du møder en person, hvor vedkommende eller hans/hendes familie eller nærmeste har lidt store tab i jordskælvet og dermed kæmper for at holde sig ovenvande. For selvom hverdagen er vendt tilbage, så vil der gå længe før det tyrkiske folk når tilbage til “normalen”. For nogen vil smilet være noget sværere at finde frem den næste lange tid.

Hvor stor er risikoen for jordskælv i Alanya? 

Men er det sikkert at rejse til Alanya? Husk på at Tyrkiet er et kæmpestort land. Ca. 18 gange større end Danmark.

Alanya er et stadig et af de fredeligste områder med masser af sol, strand, natur og fantastiske oplevelser for krop og sjæl.

Da jordskælvene ramte i starten af februar, kunne det også mærkes i Alanya. Men Alanya slap for både personlige og materielle skader. Men for de dem der mærkede skælvene, var det lidt af en gyngetur og dermed også forskrækkelse.

Mindre jordskælv i Tyrkiet er ganske normale, særligt i vinterperioden. Der opstår faktisk jordskælv næsten hele tiden overalt i verden. Men de helt store jordskælv, som dem d. 6. Februar i Østtyrkiet opstår kun, når de tektoniske plader støder sammen. De mindre jordskælv kan forekomme midt på pladen, når der opstår spændinger på pladen eller i forkastningszoner, disse er mere regelmæssige. 

Tyrkiets uheldige placering på verdens tektoniske plader giver landet en større risiko for jordskælv. Men Tyrkiet er et stort land og risikoen er forskellig fra region til region. Nogle regioner er mere udsatte en andre. 

Her er et kort over Tyrkiet som viser hvor der er størst risiko for jordskælv. 

De røde områder, viser de områder hvor der er størst risiko for jordskælv.

Alanya befinder sig ikke på en forkastningslinje, så jordskælv er sjældne her. Det største, vi sandsynligvis vil føle, er små rystelser fra naboregioner. Men når det er sagt, skal man aldrig undervurdere naturens kræfter,  uanset hvor man befinder sig i verden. 

Siden 1900 har Alanya-området kun haft 1 jordskælv af over størrelse 6.

Forskere skelner fem grader af seismisk aktivitet fra 1 grad til minimum 5 og Alanya er klasset som 4. grad, hvilket betyder, at risikoen for stærke, ødelæggende stød er meget lav her. 

Antalya regionen er et af de sikreste områder i Tyrkiet med hensyn til seismisk aktivitet. Med andre ord, så kan du trygt rejse til Alanya på årets sommerferie uden at skulle bekymre dig om risikoen for jordskælv.