Boligjagt i Alanya
Alle indlæg Udlandsdansker

Boligjagt i Alanya

Går du med drømmen om at bosætte dig i Alanya?

Når beslutningen om at blive udlandsdansker i Alanya/Tyrkiet er truffet, så skal man have styr på det praktiske og tid til at sætte gang i en boligjagt i Alanya. Det er en god idé man tager afsted og finder en egnet bolig som noget af det første. I Alanya findes der primært lejligheder, men på forbjerget og på bjergskråningen nordfor Alanya, findes der en del villaer, både private og i “sitesi” – som er betegnelsen for et lukket område med fælles faciliteter. Hvis man prioritere rat bo i byen og har brug for meget plads, så kan man skifte villaen ud med en dublex lejlighed. Dvs. en lejlighed i 2 etager.

Køber man en bolig, så tager det lidt tid at få skødet, som dansk statsborger, men ejendomsmæglerne finder ofte en mulighed for at man kan flytte ind før skødet er overdraget, men hvor både køber og sælger er dækket ind rent juridisk. Information om køb af bolig i Alanya, det vil jeg lade de mange kompetente ejendomsmæglere om.
Hvis man ønsker at leje en bolig, så kan man finde en bolig på f.eks. Milliyetemlak eller Sahibinden (der er både salg “satilik” og leje “kiralik”) boliger her. Det er en portal som ejendomsmæglere og private benytter som salg/udlejningskanal. Man kan både leje med møbler og uden møbler og priserne er ofte meget blandede (mange starter ved 600-700 tl og opefter), alt efter størrelse, om boligen er møbleret eller ej,  fællesfaciliteter, beliggenhed osv. Jo flere krav, jo højere er huslejen typisk, de fleste jeg kender betaler imellem 800 og 1000 lira pr. måned for møbleret lejligheder. Private udlejere ønsker ofte at få anbefalinger fra en 3. part (hvilket kan være svært som ny i byen). Med tiden vil man opleve at det er en fordel at kende nogen, der kender nogen…

Fælles faciliteter er ofte det som lejlighederne sælges/udlejes på, og det er også dejligt at have tyrkisk bad i kælderen, sammen med fitness centeret og saunaen. Man skal blot huske på at disse fælles faciliteter skal man betale for – altså ikke brugen af dem, men vedligeholdelsen. I et kompleks eller “sitesi” betaler man en månedsafgift “aidat”, som dækker alle fællesudgifter, lige fra vicevært-løn til strøm på trappearealer, pool kemikalier, elevator mv. Husk derfor altid at spørge til “aidat” udgiften og tænk over hvilke fælles faciliteter du ønsker.

Tip: Ved leje af bolig, kan det anbefales at tilbyde at betale husleje én gang årligt, forud – hvis man har mulighed for det. Det kan være med til at sænke lejeudgiften betydeligt.
2 thoughts on “Boligjagt i Alanya”

Skriv et svar