İrmikli Pamuk Prenses Tatlısı, Prenses Lokumu, Sütlü İrmik Topları eller Irmik Topları. På tyrkisk går denne opskrift under mange navne. På dansk semuljekugler med kokos.
Tyrkiske semuljekugler med kokos er en lækker lille snack, når lækkersulten melder sig eller når der kommer gæster.
Første gang jeg selv smagte disse kugler med semulje, blev jeg positivt overrasket. Dels over den lette sødme, men lige så meget konsistensen, der smelter på tungen.
Selvom desserten ikke indeholder så mange ingredienser, indeholder den alligevel 2 ingredienser, som ikke er lige så normale i det danske køkken, som i det tyrkiske. De 2 ingredienser er hhv. Krem Santi og Semulje. Begge dele er dog noget der forhandles hos stort set alle etniske grønthandler/bazarer i DK.
Hvad er Krem Santi?
Krem santi beskrives vel bedst som en flødeskum. Men hvor vi i DK er vant til at flødeskum laves på fløde. Så laves denne flødeskum i Tyrkiet på Krem santi pulver, der blandes med mælk eller vand. I en pakke er der som regel 2 breve. Når det er pisket minder det da også om danske flødeskum i konsistensen, men det er mere sødt.
Hvad er semulje?
Semulje er den inderste og hårdeste del af hvedekernen. Der fås 2 slags semulje, en fin semuljemel som oftes bruges til italienske gnocchi og pizza. Den udgave der skal bruges til denne opskrift er den lidt grovere semulje, der fortrinsvis bruges til desserter, f.eks. budding og kager. Semulje også kan bruges til grød.
I Tyrkiet findes semulje i stort set alle supermarkeder, typisk står det sammen med ingredienser til bagning. På tyrkisk hedder semulje irmik. Semulje er en basis ingrediens i det tyrkiske køkken, som kan bruges i et hav af opskrifter.
Semuljekugler med kokos opskrift
Ingredienser (20-22 stk)
3 dl mælk
5 spsk semulje
4 spsk sukker
1 tsk vaniljepulver (kan undlades)
1 brev Krem santi
Kokos og nødder til pynt
Fremgangsmåde
Bland mælk, semulje, sukker og vanilje i en gryde og rør rundt under opvarmning. Når mælkeblandingen er ved nå kogepunktet, tages den af blusset og sættes til afkøling.
Bland den afkølende mælkeblanding (der nu gerne skulle have konsistens som en grød) med krem santi pulveret og bland det godt sammen. Konsistensen skulle gerne være fast nok nu til du kan trille kugler. Er konsistensen stadig meget blød, kan det hjælpe med at kommer lidt kokos i.
Tril derefter i kugler og vend dem i kokos. Pynt evt. med nødder. Opbevar kuglerne i køleskabet, de kan sagtens holde sig nogle dage.
Server sammen med tyrkisk kaffe eller tyrkisk te.
SE OGSÅ: Tyrkisk semuljekage med yoghurt / Revani
SE OGSÅ: Irmik helvasi – tyrkisk semulje dessert