Alle indlæg Religion

Ramadan guide til ikke muslimer

Årets ramadan (fastemåned igang) og min er erfaring er at nogle ikke-muslimer kan have svært ved hvordan de skal opføre sig i nærheden af deres muslimske kollega, ven, nabo mm.

Når fasten er igang, fastes der mellem solopgang og solnedgang – det betyder at intet på passere læberne i det tidsrum hverken mad, drikke, cigaretter mm. Hvem skal faste, som udgangspunkt alle muslimer, MEN personer, der udsætter sig selv for helbredsrisici ved at faste, er undtaget. Det gælder for eksempel børn, ældre og syge. Særlige omstændigheder kan også udskyde fasten. Fasten varer typisk 29-30 dage.

LÆS OGSÅ: Hvad er ramadan?

Men hvordan skal du som ikke troende muslim tackle at din muslimske kollega eller ven i en måned faster? Denne ramadan guide til ikke muslimer, skulle gerne give dig mere klarhed.

  • Spisning – er ofte det man som ikke-muslim tænker over. Må man spise foran en muslim? Og ja det må du. Det er muslimerne der skal afholde sig fra mad og drikke i tidsrummet og ikke dig. Føler du det ikke godt med at spise foran dine muslimske venner, så træk evt. lidt væk, men det er ikke noget der er forventet af dig.
  • Drikke – der er mange ikke-muslimer der tror at muslimer gerne må drikke vand under fasten, men det må de ikke! Fasten indebærer, at man afholder sig fra mad, drikke, samleje og rygning fra solopgang til solnedgang.
  • Tag med til iftar – iftar er det måltid der spises når fasten brydes om aftenen. Det foregår ofte sammen med mange andre personer som kan bestå af venner, familie, kollegaer mm. Bliver du inviteret med til iftar (også selvom du ikke faster), så sig ja, der er en helt speciel følelse over at dele dette måltid sammen.
  • Faste – fordi din muslimske kollega/ven faster betyder det ikke at du skal. Fasten er for muslimer og at du ikke faster ændrer ikke muslimers syn på dig.
  • Dårlig ånde – en ting du nok selv har erfaret, hvis du ikke har fået noget at spise eller drikke i flere timer, er at du kan få en dårlig ånde. Når muslimer ikke indtager noget i flere timer, kan de ikke undgå at deres ånde kommer til at lugte. Så hvis din muslimske ven tager lidt afstand til dig, er det  for at skåne dig.
  • Hvornår brydes fasten? Fasten gælder kun i dagstimerne. Når solen går ned i det land muslimen er bosat, må fasten brydes. Man kan ikke sige et bestemt tidspunkt, da det er forskelligt fra land til land og tidspunktet for solnedgang typisk ændrer sig med lidt minutter hver dag.
  • Hvorfor skal muslimer faste? For omkring 1.400 år siden fik profeten Muhammed sin første åbenbaring af ærkeenglen Gabriel. Begivenheden fandt efter sigende sted på den 27. dag i den niende måned, som netop kaldes ramadan. Det har muslimer fejret lige siden. Fasten handler ikke kun om at afstå mad og drikke i dagstimerne, men om at komme tættere på Gud fokusere på det åndelige frem for det materielle. Man kan kalde det en slags indre renselse. Ramadanen har også til formål at tænke på og hjælpe dem, der har det svært.

Har du flere spørgsmål i forhold til islam og ramadanen du ønsker svar på, så er jeg sikker på din muslimske ven eller kollega gerne vil stå til rådighed og svare på spørgsmålene. Derudover kan jeg anbefale at du læser mere om islam på religion.dk, hvor der findes flere gode artikler om alverdens religioner.




1 thought on “Ramadan guide til ikke muslimer”

Comments are closed.