Alle indlæg Hverdag Religion Smag på Tyrkiet

Aşure – Noahs budding

Lige nu er det Aşure tid, hvilket tydeligt ses i de tyrkiske supermarkeder, hvor alle ingredienser til Aşure er sat forrest frem i butikken.

Aşure eller Noahs budding er en tyrkisk dessert med konsistens som en grød, som typisk laves i så store mængder at der er nok til at dele med både fattige, familie, venner og naboer.

Stort set hvert år oplever vi at naboer banker på for at overrække Aşure. I år falder Aşure d. 8. august. Men det er normalt at Aşure serveres de næste mange dage. Det er ikke alle der har tid eller mulighed for at lave det på selve dagen. I tyrkisk kultur er ‘Asure’ symbolet på mangfoldighed og venskab.

Hvis jeres tyrkiske naboer disse dage banker på jeres dør med en skål Aşure, så tag glædeligt imod den. Desserten minder meget om grød og laves af en blanding bestående af korn, frugt, tørret frugt og nødder. En skøn smagsoplevelse.

Noahs budding

Der er forskellige udgaver af hvorfor man serverer retten.

Den historie der der dog oftest går igen, er historien om at der et Noahs budding. Aşure betyder nemlig tiende på arabisk og det er meningen at man skal servere denne grød/budding d. 10. dag i den første måned efter den muslimske kalender. Den islamiske kalender er baseret på månen, så den er 10 dage kortere end den gregorianske kalender. Som følge heraf ændres datoen for denne dag hvert år.

Dagen skulle være den dag hvor Noahs ark strandede på Ararat – og Noah skulle efter sigende have tilberedt asuren af det resterende forråd som bestod af tørret frugt og korn, for at fejre dette.

Da Aşure forbindes med Noah, menes det også at være den ældste dessert i verden. Desserten bliver både lavet i Tyrkiet og andre mellemøstlige lande.

Nogle relaterer Aşure til profeten Muhammeds rejse til Medina med sine tilhængere. Her så de en gruppe jøder faste. Da profeten Muhammed spurgte, hvorfor de fastede efter, svarede de ham, at de fastede for at huske den dag, hvor Moses reddede dem fra egypterne. Muhammed skulle herefter have udtalt at muslimer skulle gøre det samme. Moses betragtes som en profet i den islamiske tro, og det blev erklæret, at muslimer skulle praktisere faste på den tiende dag i Muharram -måneden. Dagen er derfor også forbundet med faste for muslimer.

Hvordan laver man Aşure?

Der findes utallige måder at lave Aşure.

Hver husmor, har deres måde at lave noahs budding. Det er også forskelligt hvor mange ingredienser der kommer i asure. Traditionelt siges det at desserten skal have mindst syv ingredienser. Nogle siger, at mindst ti ingredienser skal bruges i overensstemmelse med temaet “tiende”, mens alevierne altid bruger tolv. Man blander typisk det i man lige har ved hånden: Det kan f.eks., tørrede bønner, kikærter, abrikoser, rosiner, sukker, kanel, nødder mandler, granatæble osv.

Skulle dine tyrkiske nabo banke på døren disse dag, så tag glædeligt imod den lækre dessert. Og husk nu man afleverer ikke en tom skål tilbage.

SE OGSÅ: 10 tyrkiske desserter – du skal smage

2 thoughts on “Aşure – Noahs budding”

  1. Asure laves 10 dag i islamisk.mdr Muhharem:Den dag har gud redet Jøderne fra Faraonen(Yom Kipur),den dag har Noah landet med arken ved Araffat bjerget og den dag profetens barnebarn profet Ahmed blev drabt.Så der laves dessert efter faste som indeholder fra 7-77 forkellige korn,bønner og frugt,nødder som koges i en kompot med kanel og nellike samt lidt sukker.Man skal dele mellem fatige,naboer og venner til at dele prosperitet.Opskriften fejler aldrig men smager bedts når der er rigtig mange forskellige.I år har jeg brugt citron,æble,valnødder,tørrede frugter,havre,etc og børnene var vilde med det

Skriv et svar