Lørdag eftermiddag sad der en fin invitation på vores dør (faktisk på flere af dørene i vores opgang), invitationen var til et bryllup som skal foregå lørdag i denne uge. Navnene sagde hverken mig eller kæresten noget, så hurtigt blev vi enige om at det var nok en invitation til ejerne af lejligheden eller dem der har lejet den før os.
Men igår aftes gik det op for mig at invitationen var til os. Da jeg var på vej ned af trappen, var flere personer nemlig igang med at pynte op i opgangen til ære for den kommende brud og den forestående henna fest der skal være inden brylluppet.
“Hennafesten er den tyrkiske udgave af en polterabend. Til festen bliver den kommende brud forkælet og underholdt af sine veninder og kvindelige slægtninge, mens hun gøres i stand med elegant hennaudsmykningpå hænder og fødder. Hennafarven males i forskellige mønstre med rituel betydning. Særligt vovede brude kan også få lavet smukke hennamønstre på ben, arme, ryggen eller andre steder på kroppen, som måske kun ses af den udkårne.”
Jeg må nok ærligt indrømme at jeg ikke har helt styr på hvem der er den kommende brud, men hendes mor er vi flere gange stødt på, første gang da Nala (katten) gjorde sin entre dagen efter vi var flyttet ind, ved at hoppe ind i naboens aflåste lejlighed og ikke kunne finde tilbage og siden har jeg mødt hende masser af gange på trappen, da hun sørger for deres holdes orden og er rent i opgangen og ved vores bygning.
Som dansker ville man aldrig tænke på at invitere naboen med til bryllup, særligt ikke når det er naboer der har boet der så kort tid og som man ikke kender særlig godt. Men i Tyrkiet er det normalt at man inviterer bredt og jeg elsker den gæstfrihed. Det er derfor ikke forventet at vi kommer, men har vi lyst er vi velkomne på lørdag. Vi har fuld udsigt til bryllupssalonen, hvor festen skal holdes. Ved tyrkiske bryllupper er det ikke unormalt at se bryllupper med 500-1000 gæster, ja faktisk også mange gange mange flere. De største bryllupper jeg har hørt om havde 2-3000 gæster.
Gæsterne består af diverse familiemedlemmer, venner, kollegaer, forældres venner, naboer, bekendte mm. Gæsterne kommer og går oftest som de vil, mange er der hele dagen, men det er helt normalt at man ser folk komme i løbet af dagen i f.eks. en pause fra arbejde og så gå igen.
Om vi tager med til brylluppet, det ved vi ikke endnu, det afhænger af om vi har tid til det lørdag.