Kogebogen Aubergine og Tahini er modtaget i gave
For et par uger siden rykkede en ny kogebog ind på min kogebogshylde, nemlig Aubergine & Tahini af norske Vidar Bergum. En kogebog som jeg havde glædet mig til at modtage længe.
Den nye kogebog Aubergine & Tahini hverdagsmat fra Tyrkia, Midtøsten & Bortenover byder på mad både fra Tyrkiet, men også Mellemøsten. Er man vant til at rejse i Tyrkiet/Mellemøsten er der nogle velkendte retter, men der er også flere nye spændende opskrifter.
Vidar som står bag kogebogen, har en fortid som finansanalytiker i London. Men efter 10 år i London trak nye eventyr og han slog sig ned i Istanbul, nærmere betegnet i bydelen Balat. Balat er et afslappet kvarter med smalle brostensbelagte gader og farverige huse, hvor hippe caféer og banebrydende gallerier ligger side om side med traditionelle, lokale købmandsforretninger mm. Jeg havde selv fornøjelsen at besøge området for snart 3 måneder, et utrolig charmerende område.
Jeg har de sidste 3-4 år fulgt med på Vidars blog Etkjokken. Følger du den ikke allerede, så skynd dig ind og gør det. Hans opskrifter er lette at følge og med ingredienser der også findes i Norge og resten af Skandinavien. De fleste kan fåes i et normal supermarked, nogle ingredienser kan dog også kræve en tur til den etniske grønthandler. Og når han benytter ingredienser, som ikke alle bekendt med, er han god til at komme med en uddybning og i nogle tilfælde også et alternativ.
Autentisk mad med sjæl og kærlighed
Det er tydeligt at Vidar passioneret for det han laver, hvilket både mærkes på hans blog og i den nye kogebog. Han går højt op i at maden skal smage autentisk, men også skal være nem at lave.
Faktisk er det ikke den første kogebog. Han udgav nemlig for et par år siden kogebogen Hummus & Granateple, som jeg også ejer og den bliver jævnligt taget frem når der laves mad herhjemme. Blandt mine favoritter i den første kogebog kan nævnes Hünkar begendi (lammegryde med auberginesovs), falafel og Izmir köfte.
Hans opskrifter både på bloggen og i kogebøgerne er både utrolig smukke at se på og så er han god til formulere sig. Vidar er norsk, men opskrifterne er lette at forstå for både danskere og svenskere.
Den nye kogebog
Opskrifterne i den nye kogebog er en blanding af enkle opskrifter på traditionel mad og mere moderne kreationer inspireret af ingredienser, krydderier og smag herfra. I den nye kogebog er der både nogle kendinge, men også en del nye opskrifter. Jeg har allerede nået at teste et par stykker af dem af og over det næste stykke tid skal flere afprøves. Jeg er allerede vild med kogebogen! Jeg er sikker på den vil blive brugt mindst lige så meget som den første kogebog.
Kogebogen byder på på inspiration til morgenmad, forretter, hovedretter, desserter mm. Derudover der der nogle grundopskrifter, som kan bruge i flere sammenhænge.
Er du ligesom jeg interesseret i eksotisk mad og særligt det mellemøstlige køkken? Så kan jeg kun anbefale denne kogebog. Du vil ikke blive skuffet!
Da kogebogen er norsk, er det ikke alle danskere bogforhandlere der sælger den. Men den kan blandt andet købes hos CDON (reklame link).
Indlægget Kogebog anbefaling: Aubergine & Tahini af Vidar Bergum indeholder affiliatelinks