Kan man modtage danske børnepenge i Tyrkiet? Et spørgsmål som jeg flere gange har modtaget både mens jeg boede i Tyrkiet og efter.
I de fleste tilfælde er spørgsmålet kommet fra børnefamilier der ønsker at bosætte i landet, par bosat i Tyrkiet, men også fra nysgerrige.
Og det korte svar er nej, hvilket jeg også tidligere har beskrevet kort i dette blogindlæg. Men jeg vil prøve komme med en lidt længere forklaring her.
Når man rejser ud af Danmark og bosætter sig i andet land og dermed ikke er skattepligtig i Danmark, kan man ikke forvente at have de samme rettigheder som folk der er bosat i Danmark. Omvendt får man nogle oplevelser med i bagagen, som man ikke havde fået hvis man var blevet i Danmark. De fleste rettigheder vender tilbage så snart man bosætter i Danmark igen, mens andre tager tid at opnå igen også selvom man er dansk statsborger. Bemærk der kan være andre regler for personer der bosætter sig i et andet EU-land. Fokus her er dog om det er muligt at modtage børnepenge i Tyrkiet, eller familieydelse hedder det vist i dag.
Er I en dansk familie der modtager familieydelser, har I pligt til straks at give Udbetaling Danmark besked, hvis jeres situation ændrer sig, og ændringen har betydning for den ydelse, I modtager.
Eksempler på ændringer, du skal give besked om:
- Dit barn flytter hen til den anden forælder.
- Du får arbejde i eller flytter til udlandet.
- Dit barn skal opholde sig i udlandet i en periode.
- Dit barn bor ikke længere hos dig, bliver anbragt, eller forsørges på anden måde af det offentlige.
Hvis du ikke giver Udbetaling Danmark besked, når din situation ændrer sig, kan du risikere at skulle betale penge tilbage.
Læs meget mere her på Borger.dk
Hvornår skal man melde sig som udenlandsdansker?
Hvis du har bopæl i Danmark og flytter til udlandet i mere end 6 måneder, skal du inden du forlader landet sørge for at anmelde udrejsen. Eller med andre ord: Skal man bo i udlandet i mere end seks måneder, har man pligt til at melde det til kommunen og blive registreret som udrejst i CPR-registret.
Jeg ved godt der langt fra alle udenlandsdanskere der gør dette. Jeg skal på ingen måde gør mig til dommer i dette. Det må være op til den enkelte person.
Da jeg flyttede ud af Danmark for mange år siden, flyttede jeg min adresse med det samme og igennem de mange år i Tyrkiet har jeg intet modtaget fra den danske stat, selvom jeg sagtens kunne have fået SU, hvis jeg gik i gang med at læse.
Men hvad så med børnepenge til udlandsdanskere der vender hjem?
For at have ret til at få børne- og ungeydelse og børnetilskud skal du inden for de sidste 10 år have boet eller arbejdet i Danmark, Grønland eller på Færøerne i en vis periode. Det kaldes optjeningsprincippet. Det betyder, at du gradvist optjener ret til ydelserne.
Du skal have boet eller arbejdet i Danmark, Grønland eller på Færøerne i sammenlagt 6 år inden for de seneste 10 år for at få ret til fulde familieydelser.
Hvis du har modtaget danske familieydelser før 1. januar 2018 og stadig har ret til det, er du i stedet omfattet af et optjeningsprincip på 2 år. Det betyder, at du skal have boet eller arbejdet i Danmark i mindst 2 år inden for de sidste 10 år. Hvis din ret til familieydelser bliver afbrudt, fx hvis du flytter, bliver du omfattet af det 6-årige optjeningsprincip i tilfælde af, at du flytter tilbage til Danmark.
Hvert år vender mange børnefamilier tilbage til DK. Jeg kender m til flere der er vendt hjem fra Tyrkiet de seneste år og flere går med overvejelsen. Når man vender hjem til Danmark og registrerer sin danske adresse, modtager man ikke automatisk familieydelse. Man skal derimod anmode om dem, dette kan man først gøre når man har ringet til Skat og tilmeldt sig som skattepligtig i Danmark igen.
Ved anmodning om familieydelse, går udbetaling Danmark ind og kigger på hvor længe man har været udrejst og så udregnes der hvor stor en procentdel af børnepengene man har krav på.
Se nedenstående skema fra Borger.dk´s hjemmeside.

For mit vedkommende, nåede jeg at være i Tyrkiet i 8,5 år og fik derfor fra start 25 % af den normale ydelse. I kan selv regne ud hvor meget (eller lidt) 25 % er af 2×børneydelse for børn under 3 år samt 25 % af flerlingetillæg. Det er ikke meget!
Men når man har sagt A må kan også sige B og det er en af konsekvenserne ved at have boet flere år i udlandet. Omvendt ville jeg ikke byttet de mange år i udlandet for noget andet.