Alle indlæg Hverdag Kultur Tyrkiet

Hvad skal jeg give i gave til mine tyrkiske venner?

Det er ikke mange dage siden at jeg sidst fik dette spørgsmål. Spørgsmålet kom fra en dansk kvinde jeg kender, som var inviteret hjem til en tyrkisk kammerat og hans kone. Og spørgsmålet i forhold til gaver, er faktisk et jeg jævnligt får og som også jævnligt er oppe og vende i diverse Alanya grupper på Facebook.

Hvad skal jeg give i gave til mine tyrkiske venner? Jeg har samlet nogle bud på gode gaveideer til værtindegaver når du besøger et tyrkisk hjem.

Jeg har tidligere delt dette blogindlæg med gaveideer til tyrkiske bryllupper. I dette blogindlæg sætter jeg fokus på hvad du kan give som værtindegave, hvis du er inviteret hjem til dine tyrkiske venner i Tyrkiet eller hvis du vil forkæle en af de tyrkiske venner på den kommende ferie.

Først og fremmest så den oplevelse jeg har, er at tyrkerne egentligt ikke forventer at få noget pga. de inviterer til f.eks. mad eller tyrkisk te. Det der betyder noget er samværet, at man samles omkring mad og kan snakke og hygge sammen. Så uanset hvad man tager med vil det bringe glæde, men også bare at man kommer er en glæde. Når der er sagt, så er jeg ikke personen der bryder mig om at komme tomhændet. Og har du det lige som jeg, så håber jeg du kan bruge dette blogindlæg til noget.

Uanset hvad man tager med hjem til tyrkiske familier, så er de evig taknemmelige, især hvis man tænker lidt ekstra på deres børn, da det oftest er deres ét og alt og de ikke altid har mulighed for at give dem nyt legetøj osv.

OBS! Køber du gaver, så undgå at købe alt for dyre gaver til familien, det kan hurtigt blive lidt akavet, i forhold til, at de kunne føle de skulle give tilsvarende dyre gaver igen.

Og når det så er sagt, så vil jeg komme med nogle bud på gaver som plejer at hitte. Jeg har lavet 2 lister, en med gave til tyrker fra Danmark og en med gave til tyrker fra Tyrkiet.

Værtindegave til tyrker fra Danmark

Mange sætter pris på f.eks. at få noget fra DK af, dette er selvfølgelig kun muligt, hvis du/I får invitationen inden I rejser til Tyrkiet.

 • Marabou chokolade – almindelig eller med hasselnødder. Den er altid en sikker vinder. Stort set alle tyrkere elsker chokolade.
 • Whisky – drikker modtageren alkohol, så er Whisky som regel i høj kurs. Internationale mærker af alkohol er dyrt i Tyrkiet. Vær dog sikker på om modtageren drikker alkohol.
 • LEGO – er der børn i familien, så plejer LEGO at være et kæmpe hit. LEGO kan købes i TR, men er dyrt og udvalget er begrænset i forhold til hvad vi danskere er vant til. Det kan samtidig være en god måde at skabe kontakt til barnet/børnene, når man sidder og bygger med klodser sammen.
 • Anthon Berg chokolade – igen chokolade hitter. Køb enten Anthon Berg som marcipanbrød eller som en gaveæske – igen vær opmærksom på det med alkohol.
 • Slik – tyrkiske børn kan også synes det er sjovt at få noget dansk slik, men vær opmærksom animalsk gelatine.
 • Royal danish butter cookies – det er i en pæn dåse og kan købes i de danske lufthavne.
 • Dansk design – mange vil synes det er sjovt at få noget fra dit hjemland. Men vær opmærksom på at købe noget der passer ind i et tyrkisk hjem.

Undgå lakrids, det er de færreste tyrkere der synes om det. Undgå desuden mælkeprodukter, da det ikke er tilladt at indføre.

Gaver til tyrkiske venner købt i Tyrkiet

 • Baklava – en af de mest populære værtindegaver. Det er en dyrere kage, så derfor ikke noget de fleste tyrkere køber så tit.
 • Småkager (kurabiye) – hos de fleste bagere kan man få friske småkager, både søde og salte, køb en æske med lidt blandet.
 • Blomster – ikke lige så udbredt som i Danmark. Men blomster er altid dejligt at få som kvinde. Men vær opmærksom at de fleste blomster ikke holder så længe i varmen. Overvej derfor nøje typen af blomst eller plante. Samtidig kan man fortælle at der i DK er stor tradition for at man medbringer blomster som værtindegave.
 • Lækker chokolade – tag forbi en chokoladebutik og køb lækker chokolade i en æske. Dette er noget mange tyrkere kun spiser ved særlige lejligheder og derfor noget der vil blive højt værdsat.
 • Legetøj eller slik til børnene – altid en sikker vinder.
 • Drikke- eller madvarer – tag lidt sodavand, nødder, kaffe, the, frugt eller noget andet lækkert med. Jeg kender mange tyrkiske husmødre, der sætter pris på få dette.

Listerne bliver løbende opdateret…

Og lige til aller sidst, så når I giver en gave til jeres tyrkiske venner, så bliv ikke skuffet, hvis de ikke pakker op imens I er der. Det er helt normalt.

Uanset hvad du vælger at medbringe, så husk at det er tanken der tæller.