Højt på min ønskeseddel har længe stået den norske kogebog med tyrkiske retter – Hummus & Granateple skrevet af Vidar Bergum. Og nu er den min!
Ja, faktisk har bogen været min i knap en måned, men pga. familiebesøg og mit ophold på Nordcypern, har jeg glemt alt om at dele min begejstring for den nye kogebog, hvor jeg glæder mig til at teste opskrifterne af.
Jeg har gennem længere tid fulgt Vidar Bergum, der har bloggen Et kjøkken i Istanbul, hvor han deler alverdens lækreste opskrifter. Hvis I ikke følger hans blog, så kan jeg kun anbefale jer at begynde at gøre det, følg bloggen på Facebook. Jeg har af flere omgange prøvet at lave nogle af de opskrifter, han har på bloggen og de har smagt fantastisk hver gang. Vidar er norsk og både hans kogebog og blog er på norsk, men de er lette at forstå for både danskere og svenskere. Kogebogen er mad både fra Tyrkiet men også Mellemøsten, er man vant til at rejse i Tyrkiet/Mellemøsten er der nogle velkendte retter, men der er også flere nye spændende opskrifter.
I månederne op til at kogebogen udkom, blev der gjort opmærksom på den og jeg har på intet tidspunkt været i tvivl om at den ville blive en succes. Jeg ved bare ud fra de få opskrifter jeg deler på bloggen at tyrkiske opskrifter er i høj kurs. Det tyrkiske køkken går for at være et af de bedste i verden. Og med Vidars fine beskrivelser af hver opskrift og tilhørende billeder, bliver det kun sjovere at komme i køkkenet og eksperimentere med opskrifterne. Det er tydeligt at mærke at han har en stor passion for mad, som afspejler sig fint i både billederne og beskrivelserne. Bogen er hver en krone værd og en oplagt gave til en du kender som elsker det tyrkiske køkken eller til dig selv.
Hummus og Granateple kan købes hos CDON, som beskriver kogebogen således:
Hummus og granateple er en inspirerende introduksjon til moderne og tradisjonell mat fra Tyrkia og Midtøsten. Mat med de herligste krydderdufter og smak. De aller fleste rettene i boken er basert på tradisjonelle oppskrifter – det er jo en grunn til at disse rettene og smakene har overlevd så lenge. Og ikke bare får du med deg oppskriftene, men også et innblikk i hvordan rettene ble til. De fleste av oppskriftene i boken er klassisk hjemmelagd mat slik den lages på de mange kjøkken rundt omkring i Tyrkia og Midtøsten.
Dette er mat som er enkel å lage, og godt tilpasset et moderne liv. Her får du inspirasjon til å lage et mezebord, deilige supper, litt kjøttmat, mye vegetarmat, noen småretter og de deiligste søte overraskelser fra regionen. Dette er sunn mat som er basert på sesongens grønnsaker og urter. Kjøtt brukes mest som festmat eller som smaksetter i grønnsaksrettene.
Vidar Bergum er bosatt i Istanbul og ble kåret til beste nisjeblogger i 2016. Juryens begrunnelse for å gi Et kjøkken i Istanbul prisen: «Vidar Bergums blogg tar litt pusten fra deg. Den er eksotisk, visuelt god og litt annerledes. Han inviterer inn på et kjøkken vi ikke kjenner så godt, med en naturlighet og raushet som gjør at du bare har lyst til å slippe alt du har i hendene og begynne å lage tyrkisk mat og prøve ut nye kryddertyper. Han skriver godt om inspirasjon og kommer alltid med gode henvisninger og tips til hvordan man selv kan få til det han lager hjemme. En leken og herlig blogg.» Og dette følger Vidar opp i denne boken. Med på laget er fotografen Bahar Kitapci, hun er en av Tyrkias ledende matstylister og -fotograf. «Ikke bare er det tyrkiske kjøkkenet en inspirerende, variert og forholdsvis enkel måte å tilnærme seg det rike tilfanget av retter fra Midtøsten, Vidar er også en formidler som evner å formidle autentisk mat på en måte som gjør at man får lyst til å prøve det hjemme.» – Andreas Viestad, Dagbladet Magasinet
Bestil kogebogen Hummus og granateple her (NORGE).
Bestil kogebogen Hummus og granateple her (DANMARK).