fastelavnsboller med æble og marcipan opskrift, fastelavnsboller med æblemos, fastelavnsboller med marcipan, nemme fastelavnsboller, fastelavnsbolle opskrift, fastelavnsboller med frugt
Alle indlæg Brød og kager Hverdag Opskrifter

Hjemmelavede fastelavnsboller med æble og marcipan

Weekenden her har stået i hyggens tegn, hvor der blandt andet blev tid til at hygge med gode venner og bage lækre hjemmelavede fastelavnsboller med æble og marcipan.

Minimum en gang om året plejer jeg at bage fastelavnsboller, ofte bliver det gjort sammen med en veninde som et hyggeprojekt. I år var ingen undtagelse. Da det tager lidt tid at bage fastelavnsboller, laver jeg normalt dobbeltportion, så der også kan komme nogle i fryseren.

Jeg har de seneste år brugt denne nemme opskrift på fastelavnsboller på creme, men i år var det altså tid til at gøre bagningen lidt mere avanceret. Og da der var marcipanrester tilbage fra julen, var det passende at disse kunne bruges i bagningen. Valget faldt meget hurtigt på nogle fastelavnsboller med æble og marcipan, en kombination som skulle vise sig at være helt perfekt og som bestemt skal bages igen.

Fastelavnsboller med æble og marcipan

ca. 18-20 stk.

Ingredienser til dej:

ca. 400 g. hvedemel

150 g. saltet smør

75 g. sukker

50 g. gær

1 ½ dl. mælk

1 æg

Ingredienser til fyld:

1 kg. æbler

75 g. sukker

½ stang vanilje eller 1-2 spsk vanilje

200 g. marcipan

Dejen:

Start med at smuldre smørret godt ud i melet Bland dernæst sukker og salt i melblandingen. Lun mælken i en gryde, til den er lillefingervarm. Hæld den i en skål og rør smuldret gær ud heri. Opløs gæren i den lune mælk, rør ægget ud i og hæld det hele ned til melblandingen.

Bland ingredienserne godt sammen, er dejen våd, kan der evt. tilsættes lidt mere mel. Ælt den grundigt (5-10 minutter). Dæk skålen med fugtigt klæde og lad dejen hæve et lunt sted i ca. 1 ½ time.

Æblemosen:

Imens dejen hæver, er det tid til at lave æblemosen. Skræl æblerne, fjern kernehuset og skær æblerne i mindre stykker. Kom æblestykkerne i en gryde sammen med sukker og vanilje. Bruger du en vaniljestang, skrab da først kornene ud af stangen og og kom både vaniljekorn og stang i æbleblandingen. Kom låg på og lad æblerne koge ud ved middel varme.

Det er op til dig om du ønsker at mosen skal være grov eller helt kogt ud. Lad mosen køle ned inden du bruger den. Når dejen er færdighævet, hældes dejen ud på et meldrysset bord og æltes godt igennem. Pas på med ikke at “fodre” dejen med alt for meget mel.

Rul dejen ud til en firkantet plade og skær ud så der bliver ca. 18-20 firkanter af 10 x 10 cm. Jeg synes godt dejen kan blive for stor alt rulle ud, så jeg deler typisk min dej op i 2 dele, inden jeg begynder at rulle ud. Skær marcipanen i 20 skiver og læg først 2 tsk. æblemos, derefter 1 skive marcipan midt på hvert stykke dej. Klem sammenføjningerne godt sammen så cremen ikke kan løbe ud. Form “pakkerne” til boller og stil dem med sammenføjningerne nedad på plader med bagepapir.

Læg bollerne med samlesiden nedad på 2 bageplader med bagepapir på og lad dem efterhæve i 30 minutter. Bag bollerne i 15-20 minutter ved 175 grader. Tag bollerne ud af ovnen, lad dem køle af inden de dekoreres med glasur. Har man ikke marcipan, kan fastelavnsbollerne og sagtens laves bare med æble, eller med kombinationerne æble og kanel eller æble og remonce. Mulighederne er mange.