solcreme, gode råd ved køb af solcreme, kan en solcreme blive for gammel, solbeskyttelse, søndag i alanya, alanya billeder, stemningen, zencefil cafe alanya, zencefil alanya, tyrkisk morgenmad, tyrkisk brunch, serpme kahvalti, alanya blogger, alanya blog, dansk i tyrkiet, dansker i udlandet,
Alle indlæg Rejsetips

Gode råd ved køb af solcreme

Går årets ferie til Tyrkiet eller et andet skøn varmt land, hvor solen skal nydes? Så er her lidt gode råd til ting du skal være opmærksom på, når du køber solbeskyttelse. Teksten er oprindeligt bragt på Rejstiltyrkiet, men deles her, så flere kan få glæde af de gode råd.

Gode råde ved køb af solcreme

1. Uden parfume

Står der “Uden parfume”, bør solcremen ikke indeholde parfume eller nogen af de 26 deklarationspligtige parfumestoffer. Det er en god ide at kigge efter parfumefri solcremer, hvis du vil nedsætte risikoen for at få allergiske reaktioner.

På ingredienslisten kan du se, om din solcreme indeholder “parfume” eller “fragrance”. Du kan også se efter de 26 parfumestoffer, der er hyppig årsag til allergi. Naturlige parfumestoffer er ligeså allergifremkaldende som syntetiske parfumer.

2. SPF (Sun Protection Factor)

Står for Sun Protection Factor eller solbeskyttelsesfaktor på dansk. Tallet angiver, hvor meget solcremen beskytter mod solens UVB-stråler, der er hovedårsagen til solskoldninger og kan forårsage hudkræft.

Faktortallet er vejledende, og afhænger i høj grad af mængden af solcreme, du smører på.

Vælg faktor efter din hudtype, tidspunkt på dagen og hvor på kloden du befinder dig. Kræftens Bekæmpelse anbefaler mindst faktor 15.

3. UVA

Logoet viser, at producenten garanterer, at solcremen også beskytter mod solens UVA-stråler med minimum en tredjedel af den angivne SPF. Næsten alle solcremer giver i dag beskyttelse mod UVA-stråler. UVA-stråler er med til at ælde huden, men de kan ligesom UVB-strålerne også forårsage hudkræft.

4. Vandfast

Vandfast anprises en del solcremer som. Men kravet til solcremer, der skriver, at de er vandfaste, er ikke særlig højt. Kun halvdelen af den oprindelige beskyttelse skal være tilbage efter en tur i vandet.

Tidligere test af solcremer viser, at det kan være svært for solcremer at klare dette krav. Du skal altså huske at smøre dig ind igen, når du har været en tur i vandet eller har tørret dig med håndklædet.

5. Til sensitiv hud/hypoallergen

Anprisninger som denne skal give indtryk af, at produkter er bedre end andre solcremer i forhold til allergi og hudreaktioner. Men der er ingen klare krav til produkter, som anvender disse betegnelser, så du er ikke garanteret en sikrere creme. Den kan godt indeholde både allergifremkaldende parfume og mistænkt hormonforstyrende stoffer.

6. Holdbarhed

Antallet af måneder, solcremen holder efter åbning, er angivet på de fleste solcremer. Som udgangspunkt kan du godt bruge solcremen fra sidste sommer. En solcreme, der har været åbnet, holder cirka i 1 år. En uåbnet solcreme kan holde sig længere tid, cirka 3 år. Tjek, om der er dato for sidste holdbarhed.

Lugt og konsistens skal du altid være opmærksom på, når du smører dig ind. En solcreme, der er blevet for gammel, kan miste sine evner til at beskytte mod sol, og du risikerer også hudreaktioner ved at bruge for gammel creme.

7. Solcreme til børn

Alle solcremer kan bruges af både børn og voksne. Der er ingen forskel i solbeskyttelsen og heller ingen særlige krav til solcreme til børn. Du er altså ikke sikker på at undgå problematisk kemi og mistænkt hormonforstyrrende stoffer ved at købe dem.

8. (Nano)

Ingredienslisterne på en del solcremer angiver ‘(nano)’, fordi blandt andet det fysiske filter “titanium dioxid” er i nanoform. Der er usikkerhed om, hvorvidt nano kan være skadeligt.

9. Mængde

Mængden af solcreme i beholderen er angivet i ml. Køber du en solcreme med 200 ml, er det nok til 5 gange indsmøring af hele kroppen på en voksen. Smører du mindre på, opnår du ikke den angivne solbeskyttelsesfaktor.

Anbefalet mængde er 40 ml – en god håndfuld – til en hel voksenkrop og cirka 20 ml til børn. Husk at smøre ind jævnligt, især efter badning.

10. Dermatologisk testet

Plejeprodukter anvender ofte dette udtryk. Kravene til denne anprisning er ikke klare, så du er ikke garanteret et mere gennemprøvet produkt.

11. Blå Krans

Astma-Allergi Danmarks allergimærke stiller krav til stoffer, der kan give kontaktallergi, eksem og irritation. Du kan derfor mindske risikoen for allergi, hvis du vælger produkter med den blå krans.

12. Svanen

Svanemærkede solcremer er blandt de mest miljøvenlige på markedet. Solcremer med Svanen er uden eksempelvis stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, samt pt. også uden indholdsstoffer i nanoform.




Indlægget Gode råd ved køb af solcreme indeholder affiliatelinks

3 thoughts on “Gode råd ved køb af solcreme”

  1. Hei! Mitt navn er Elsa. Jeg har brukt de siste dagene til å lese hele bloggen din, å må si jeg er mektig imponert over hva du har fått til nede i Alanya Du har virkelig bygget en solid hverdag for deg selv! Jeg er selv en Alanya-elsker, å har besøkt byen flere ganger (både vinterstid og på sommeren). Jeg leker med tanken om å skape en hverdag for meg selv også i herlige Tyrkia.
    Men et spørsmål jeg håper du kan være så snill å svare på er: Vet du hvordan det er å flytte ned med hund? Ville du anbefalt det eller ikke?

    Håper på svar fra deg!:)
    Hilsen fast leser, som elsker bloggen din!

    1. Hej Elsa

      Først og fremmest, tak for din besked. Jeg er glad for at du synes om bloggen og jeg sætter stor pris på at have dig som fast læser. Jeg er desværre ikke så meget inde i forhold til det praktiske med at flytte med hund. Min egen mening er nok at man skal tænke over hvilket tidspunkt på året man flytter, så hunden får den bedst mulige overgang og ikke skal kæmpe med varmen fra start. Derudover skal du selvfølgelig tænke over om du har alle de nødvendige vacciner, hundepas mm. der skal bruges for at kunne tage din hund med til Tyrkiet.

Skriv et svar