Alle indlæg Hverdag Udlandsdansker

Det skal du være opmærksom på, når du vælger at blive udenlandsdansker

Rigtig mange seniorer drømmer om en tilværelse sydpå. Derfor er der også en stigende andel af ældre, der napper folkepensionen med for at nyde otium i varmen.

 

Flere og flere danskere vælger at flytte til udlandet især når de rammer pensionsalderen,  men hvis du selv vælger at tage springet, er der nogle ting, du skal være opmærksom på. Vi guider dig her i  artiklen til, hvordan du skal forholde dig til udflytningen.

 

Det kan måske virke en smule overvældende at skifte status fra bosiddende i Danmark til udlandsdansker, men det behøver ikke at være så besværligt i hvert fald ikke, hvis du følger vores simple guide over ting, du skal gøre, inden du napper flyveren imod udlandet.


Før du rejser til udlandet, er det vigtigt, at du bliver registreret som udrejst i CPR-registeret. Det gør du ved at give den kommune, du bor i, besked om, at du flytter til udlandet. Du kan dog først melde det fire uger før, du reelt set flytter. Du skal dog huske, at de danske myndigheder skal vide det allersenest fem dage efter, at du er fraflyttet. Du skal selv registrere det digitalt, men hvis du har problemer, kan du altid søge hjælp hos borgerservice i den kommune, hvor du har din nuværende adresse.

Det er dog ikke nok at give kommunen besked, du skal også meddele SKAT på telefon 72 22 28 92, at du skifter bopælsadresse til udlandet, og så skal du sørge for at få opdateret din nye udenlandske adresse på nemid.nu, da du ellers ikke vil få tilsendt nye NemID-nøglekort, når der ikke er flere nøgler tilbage.

Men hvis du er pensionist og kun påtænker at bo i udlandet en 4-5 måneder ad gangen, så behøver du slet ikke at skifte bopælsadresse. Det er helt i orden at bruge en feriebolig i udlandet i op til et halv år om året, uden at de danske myndigheder behøver at registrere det.

Men hvis du opholder dig mere end 6 måneder om året i udlandet, skal du skifte bopæl, og når du framelder dig det danske folkeregister, hører du ikke længere til i Danmark. Det betyder, at du heller ikke længere skal betale skat i Danmark. For at skatten til de danske myndigheder kan stoppes, kræver SKAT, at du kan dokumentere et salg af en helårsbolig, eller at du har udlejet din bolig i mindst tre år. Du kan dog stadig sagtens eje et fritidshus i Danmark, uden at den vil blive opfattet som en helårsbolig.

Hvis du tager din folkepension med til udlandet, så vil du dog fortsat blive beskattet af de danske myndigheder, og i det tilfælde at du vælger at rejse til Frankrig, Spanien eller Tyrkiet, så er det værd at være opmærksom på, at Danmark har opsagt en dobbeltbeskatningsaftale. Det betyder i praksis, at du ikke længere vil blive beskattet dobbelt. Det nye land du flytter til vil modregne den skat, du eventuelt måtte betale til Danmark i pension, så det er faktisk blevet gunstigere at tage pensionen med til udlandet.

Men flere og flere pensionister vælger Tyrkiet til fordel for Spanien eller Frankrig, da der er mange penge at spare. Priserne på ejendomme i Tyrkiet er en tredjedel af det niveau, der er i for ejendomme i både Frankrig og Spanien.

Figur 1:Eksempel på beskatning ved udflytning til Spanien.

Der har tidligere været problemer med dobbeltbeskatning for udlandsdanskere bosat i Spanien, Frankrig og Tyrkiet, men det problem er blevet løst, efter at dobbeltbeskatningen er blevet fjernet. (Kilde:Bolius, forfatter: Bolius)

Hvad hvis du bliver syg i udlandet?
Hvis du flytter til et andet EU-land, vil du blive en del af det sundhedsvæsen, der gælder i det pågældende land, og du vil have de samme vilkår som dine nye naboer. Der kan være situationer, hvor Danmark betaler for din behandling, men det vil i langt de fleste tilfælde være dit nye hjemland, der står for regningen.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at det er meget stor forskel på sundhedssystemerne i Europa. Det er ikke nogen selvfølge, at det er gratis at konsultere en læge. Så det er derfor meget vigtigt, at du undersøger reglerne i det land, du vælger at bosætte dig i, så du kan tegne en privat sygeforsikring, så du ikke risikerer at stå med en meget høj lægeregning selv. Men det er altid muligt at konsultere en dansk læge online uanset, hvor du vælger at bo. Når du er hjemme på besøg i Danmark, har du dog også ret til at bruge det danske sundhedssystem.

Det er vigtigt at have styr på sundhedsforsikringen, når du vælger at bosætte dig i udlandet, for selv indenfor EU’s grænser er der store forskelle på, hvad det koster at besøge det lokale lægehus.  (Kilde: Pixabay, License: CCO, Fotograf: huntlh)

Nye muligheder med den digitale tidsalder
Der er sket meget med verden igennem de seneste årtier, efter at internettet har gjort sit indtog. Verden er blevet en hel del mindre, og det er blevet billigere at rejse med fly rundt i verden.

Den digitale verden har gjort ting mulige, som vi ikke havde fantasi til at forestille os for blot få årtier siden. Hvis du pludselig bliver interesseret i en ny hobby som for eksempel at lære at spille poker, vil du lynhurtigt kunne finde nogle brugbare pokerregler, hvor end du bor i verden, og du vil endda kunne få dem forklaret på dansk. Hvis du pludselig får den idé, at du gerne vil lære at strikke, så er det heller intet problem. På få sekunder kan du finde massevis af Youtube-videoer, der lærer dig at strikke,  og hvis du skulle ende med at få hjemve i dit nye hjemland, så kan du Skype dine børn, forældre eller venner ganske gratis inden for få sekunder.

Der er ingen tvivl, om at den digitale tidsalder har gjort os alle sammen mere mobile. Det virker måske ikke helt så overvældende at flytte sydpå, fordi det er så let at holde den daglige dialog med netværket hjemme i Danmark – takket være digitale platforme og forskellige sociale medier.