Danmark byder på et hav af skønne oplevelser og særligt her under pandemien, er det gået op for mange, hvor mange skønne områder Danmark har at byde på.
Den genfundne bro er en skøn oplevelse i Horsens området. Den gamle stålgitterbro blev fundet under en jorddæmning.
Selvom bloggens primære fokus er Tyrkiet, deler jeg også med jævne mellemrum nogen skønne oplevelser fra Danmark. Hvert år besøger jeg typisk Danmark 1-2 gange og hver gang kombinerer jeg ferierne med at skabe nye og skønne oplevelser med venner og familie.
Min bror og hans familie har i mange år boet i en lille by uden for Horsens. Og de har vænnet sig til at når jeg er hjemme, så vil jeg gerne ud at opleve noget nyt. Det ska lige siges, vi er oprindeligt fra Sjælland og i min barndom er det begrænset, hvor meget jeg har oplevet i Jylland. Så mine ferier i Jylland er en perfekt anledning til at få oplevet den del af Danmark. Og når jeg er i Tyrkiet og savnet bliver for stort til familien i Danmark, er det skønt med disse minder.
Den genfundne bro
En af de skønne oplevelser vi havde sidste gang, jeg var i Danmark, var turen ud til Den genfundne bro. Et sted, som vi fik varmt anbefalet af en af min brors kollegaer. Broen ligger ca. 20 kilometer fra centrum af Horsens.
Den genfundne bro er på få år blevet en populær turistattraktion i Horsens kommune og så er den tilmed gratis at besøge. Broen måler 13,4 meter i højden og er 50 meter lang og er lavet i stålgitter. I 1899 blev den bygget over Gudenåen i forbindelse med etableringen af privatbanen fra Horsens til Bryrup. Og i 1929 blev den gemt væk af en stor dæmning. Først i 2014 så broen igen dagens lys, da man gik i gang med forberedelser til en vandløbsrestauring i Gudenåden. Broen har været godt gemt i 85 år. Man blev meget overrasket over broens tilstand jo mere man gravede den fri, for den var i en usædvanlig fin stand.
I området omkring broen, er der flere andre skønne andre steder at se, heriblandt Vestbirk Vandkraftværk, tidligere Vestbirk Trikotagefabrik, dæmningen ved Bredvad sø, Flyverstenen, de smukke naturomgivelser mm.
Den genfundne bro også et populært stop på den populære cykel- og vandrerute Naturstien. Naturstien Horsens-Silkeborg er anlagt på den gamle Bryrupbane. Banen lukkede i 1968 og er siden blevet asfalteret til glæde for naturelskere.
Vestbirk Vandkraftværk
Vi kombinerede vores tur til Den genfundne bro, med et besøge ved Vestbirk vandkraftværk. Vandkraftværket ligger ca. 750 meter fra broen, så man kan sagtens gå dertil fra broen. Vi valgte at tage bilen, da vi havde min lille nevø med.
Ved vandkraftværket var der heller ikke så mange besøgende, så det var et perfekt sted for os at gøre et kaffestop.
Vestbirk Vandkraftværk er Danmarks første vekselstrømsværk, drevet af vandkraft. Værket ligger ved naturskønne Gudenåen og er et spændende historisk udflugtsmål både for gående, og folk der kommer i kano. Vandkraftværket blev opført da man manglede stabil strøm til den nærliggende Trikotagefabrik og oplandet. Her blev vandets kraft hentet ind igennem møllehjul og efterfølgende omdirigeret som trækkraft til spinde-, væve-, og symaskiner i den nærliggende Trikotagefabrik.
I 1924 stod vandkraftværket ved Vestbirk færdigt. Et større arbejde, hvor mere end 100 mænd med tipvogne havde flyttet mere end 120.000 kubikmeter jord, støbt sluser, gravet kanaler, opført dæmning og opført vandkraftværket.
Det var næsten samtidig med opførslen af vandkraftværket at broen blev dækket til. I forbindelse med forlængelse af banestrækningen helt til Silkeborg, skulle sporbredden udvides med 1,435 meter. Derfor dækkede man broen til, for så kunne skinnebredden udvides.
Ved bygningen af vandkraftværket blev der inddæmmet en stor sø, Vestbirksø. Turen til vandkraftværket går langs en gravet kanal. De historiske bygninger er eftersigende kun åbne ved guidede ture. Men kommer I den tur forbi, så tag gerne et kig ind af vinduerne.
SE OGSÅ: Jul i den gamle by i Århus