juletid
Alle indlæg Hverdag

I denne søde juletid…

Julemåneden er over os – det kan vi ikke komme udenom. Her i Alanya mærker vi det ikke helt på samme måde, da vi befinder os i et land, hvor størstedelen af befolkningen bekender sig til islam. Men helt fri for jul og julepynt er byen ikke, som både pyntes op af hensyn til turisterne, men lige så meget pyntes der op til nytårsaften. I Tyrkiet fejrer de ikke jul, for julen er fejring af Jesus fødsel, og muslimerne/tyrkerne tror ikke på at Jesus var Guds søn. I Islam er Jesus en profet. Men julemanden kommer stadig til Tyrkiet, han gør det bare til nytårsaften i stedet for D. 24 december. Julemanden kommer jo fra Tyrkiet.

Noget af det jeg savner ved Danmark lige nu er lysene, som hører sig til julen, både inden- og udendørs. Julen er lysenes tid, hvor gader og butikker er smukt dekoreret. Fejrer man ikke jul af f.eks. religiøse årsager, så kan man hvert fald nyde godt af de mange smukke lys. Julen er en måned der står i hjerternes tegn, hvor det er tid til at hygge med ens nærmeste, en måned hvor det er tid til at være gode mod hinanden (selvom vi burde være det hele året!). Juletid og december er en af de måneder, hvor der bruges en masse penge på forkælelse i form af god mad, forkælelse og gaver til dem man har kær.




Men julen er også en af de højtider, som er sværest for mange at komme igennem, det kan enten skyldes tab af ens nærmeste, ensomhed, tidligere års dårlige erfaring med jul eller andre årsager. Og i år kæmper mange familier også med økonomien pga. inflation, energikrise mm.

“Julen får de fleste til at føle savnet af de mennesker, der ikke er her mere. Et savn, der i hverdagens trummerum ikke får så meget plads, og derfor fylder en del i denne højtid. På en eller anden måde får julen mange til at tænke på manglerne i deres liv. Kæresten de ikke har, barnet de ikke har, den perfekte familie som de ikke har.”

Det er derfor en måned hvor vi alle skal huske at gøre noget godt for andre. I mit hoved er glæden ved at give større end glæden ved at modtage. Og jeg mener at man kan vise næstekærlighed og omsorg for andre mennesker på mange måder. Det kan være ved at være smile til folk på ens vej, give penge til hjælpeorganisation, vintertøj til en hjemløs, forkæle ens nabo eller andre i ens omgangskreds med noget hjemmebagt eller måske invitere vedkommende eller en fremmed med til en middag hos dig. Næstekærlighed kan vises på mange måder og behøver ikke at koste dig noget.

For nogle er julemåneden den hårdeste måned at komme igennem og for andre mennesker er hver dag svær. Alt for mange mennesker rundt om i verden lever med krig, sult, nød og undertrykkelse – hvor hver dag er en kamp for overlevelse. Se bare på situationen i Gaza og Ukraine, hvor folk lever i frygt dagligt. Men de er langt fra de eneste i verden, hvor hverdagen er en kamp for overlevelse. – tværtimod!

Vi skal huske at sætte pris på den hverdag, vi er født ind til og som vi lever i. Men vi skal også huske at hjælpe de mennesker som hver dag kæmper, både i Danmark og rundt om i verden.

Skriv et svar