8 tegn på du er i et tyrkisk hjem
Alle indlæg Hverdag Kultur

8 tegn på du er i et tyrkisk hjem

Har du nogensinde besøgt et tyrkisk hjem? For så kan du måske nikkende godkendende til nogle af disse observationer som Tea (læs hendes blog her) har lavet. Teksten er underholdende og beskriver faktisk rigtigt godt hvordan det er at besøge et typisk tyrkerhjem:

Sko foran hoveddøren

Når man står foran en tyrkisk hoveddør, kan man nogle gange godt tænke ”Wow der må være mange mennesker derinde” . Faktum er dog ofte at det bare er familiens egne sko, der blokere den første halve meter hen til døren. I tyrkisk kultur har man ikke sko på ind i huset.

Er det første gang du besøger et tyrkisk hjem, er det også en god huske regel!

 

En farveblind indretning

Når man så kommer ind i det tyrkiske hjem, vil du tænke er de farveblinde?

Så besøger du et andet tyrkisk hjem og tænker igen at de også må være farveblinde, og sådan vil du tænke indtil den dag du indser, at sådan er den tyrkiske indretning åbenbart.

 

Pynte blonder

Når du er kommet dig over farvesammensætningen af husets møbler, tæpper og farven på væggene, vil du så småt begynde at bemærke, alt alle husets flade overflader er dækket af små og store stykker pynte blonder. Pæææænt!

 

Den fine stue

I gamle dage havde danskerne en fin stue, som kun blev taget i brug i helt specielle fine tilfælde, som når præsten eller dronningen kom. Sådan en stue har de fleste tyrkere stadig. Den fine stue er som regel også huset største rum, og er du ikke speciel nok en gæst, så kommer du til at se den uformelle, meget mindre og ofte slidte, stue.

 

Paraboler

I Danmark kan man altid spotte et bolig område med andre indvandrer, på hvor mange paraboler, der hænger udenpå lejlighederne. Det samme gælder i Tyrkiet, hvor en parabol er en fast del af altanen eller taget.

 

Det evige skænderi

Forstår man ikke tyrkisk, kan det være overvældene at være i et tyrkisk hjem, da alt lyder som et langt skænderi. I virkeligheden er det meget sjældent de skændes, de taler bare meget højere og med en mere ”vred”-tone end danskere er vant til.

 

Numse skyl

Mange af os danskere vokser op med tankegangen, et toilet er et toilet. Hvis du ikke er en erfaren Skov-skider, så bed til familien du besøger, har et andet toilet end hullet. Har de et toilet ala det vi kender fra Europa, så lover jeg dig, toilettet her numse skyl. Hvis du gerne vil have din numse skyllet, så sidder der en hane ved siden af toilettet du kan tænde numse skyllet på. Pas på ikke at tænde det for kraftigt, så du ikke også får tøjet skyllet (og skal ud og se den tyrkiske familie i øjnene med vådt tøj)

 

En klagesang over du ikke kommer nok

Inden du overhovedet har forladt det igangværende besøg, vil du få en klagesang fra tyrker mor om at du ikke kommer nok, og om hvor ofte du burde komme. Pyt med du har et arbejde eller bor i Danmark – du skal bare komme på besøg hver dag!

Suppler gerne, hvis du kan komme i tanke om flere punkter.
Skriv et svar