Alle indlæg Hverdag

Den stigende smitte i Tyrkiet

For dem der følger lidt med i nyhederne fra Tyrkiet, kan det ikke komme som nogen overraskelse at disse dage opleves en stigende smitte i Tyrkiet.

Den stigende smitte i Tyrkiet er et emne der fylder meget i medierne og i mange Facebook-grupper.

At smitten stiger i Tyrkiet, er en trist situation. Det gør bare at udsigterne til en mere normal hverdag skydes længere ud i fremtiden. 

Til jer der ikke har fulgt udviklingen, kan I på nedenstående 2 billeder se forskellen på antallet af daglige smittede d. 1. marts kontra d. 3. april. Bemærk at samtidig med antallet af smittede af steget, er antallet af daglige test også steget. Husk på vi har ikke den samme teststrategi her som i Danmark. Her bliver de fleste folk ikke tjekket medmindre de føler symptomer, nogen tæt på dem er smittet eller de skal ud at rejse.

1. marts var 9.891 nye smittede – 130.536 blev testet.
4. april var der 41.998 nye smittede – 246.210 blev testet. D. 3. april var antallet af smittede tæt på 45.000

Jeg har flere gange i løbet af det sidste års tid, skrevet lidt tanker om corona og status på corona i Tyrkiet. Og de seneste mange dage, har jeg tænkt på at knytte lidt ord til situationen pt.

Der er den seneste uge flere dag blevet sat nye rekorder med antallet af smittede i Tyrkiet. Og hver dag er vi mange der venter på det går den anden vej. Det positive ved situationen lige nu, er at der ikke er lige så mange alvorligt syge. Man har fået vaccineret en god del af den ældre generation, som er blandt de mest udsatte.

Den høje smitte i Tyrkiet

Det er ikke kun i Tyrkiet smitten i øjeblikket stiger lige nu. Mange lande oplever en stigende smitte, den såkaldte 3. bølge.

Der er flere grunde til den stigende smitte i Tyrkiet. Antallet af smittede er steget i stort set alle provinser i Tyrkiet den seneste tid. Den stigende smitte skyldes flere ting; til dels de turister der kommer hertil og ikke følger restriktionerne, mange lokale der er blevet ligeglade med restriktionerne, politiske møder hvor flere tusinder har været samlet, lempelser af restriktioner, folk der ikke overholder selvisolation, diverse mutationer mm. 

De fleste af os kender nok udtrykket “når man rækker Fanden en lillefinger, tager han hele hånden”. Og dette er netop hvad der sker både i Tyrkiet og mange andre lande lige nu. Mere vil have mere og folk “glemmer” hurtigt at risikoen for smitten stadig er der.

I denne weekend har vi haft udgangsforbud fra fredag aften kl. 21 til mandag morgen kl. 05. Og endnu en weekend har jeg set opslag på diverse sociale medier fra både lokale og fastboende udlændinge, som ikke mener de bør overholde restriktionerne. Der bliver både delt billeder/videoer fra diverse sammenkomster og festligheder, folk der er ude at motionere, en tur på stranden, osv. En del kombinerer også weekendens udgangsforbud med at tage på all inclusive hotel, for så kommer de da ikke til at kede sig i løbet af weekenden.

Og det er stort set alle aldersgrupper der ikke kan holde sig hjemme. Her til eftermiddag viste de tyrkiske nyheder et klip med en ældre tyrkisk dame, der var smittet med Corona, men som ikke kunne holde sig hjemme. Og dette er bare et ud af mange eksempler.

For knap en måned siden fik restauranter, cafeer og kaffehuse lov til at åbne imod de skulle overholde diverse restriktioner, både i forhold til kapacitet, åbningstider, hygiejne og så skulle de bede alle gæster om HES kode. HES koden bruges til smitteopsporing i Tyrkiet.

Lidt restaurant- og cafebesøg er det blevet til for mit vedkommende. Og ud fra min egen og venners oplevelse, kan jeg konstatere at det langt fra alle steder, der er lige gode til at bede om HES koden.

I forhold til turister, er jeg ligesom de fleste andre fastboende udlændinge og lokale i Alanya, godt træt af de ikke skal følge de samme regler som os. Det er langt fra alle turister der er lige gode til at bruge mundbind eller holde afstand. Samtidig anbefales vi andre at bruge 2 mundbind af gangen. Den tyrkiske økonomi bløder og for de mange områder i Tyrkiet der er afhængige af turismen, er det det en nødvendighed at få turister hertil.

Men man kan undre sig over, hvorfor reglerne ikke er de samme for os alle?!

Strammere restriktioner i Tyrkiet

Ligesom i Danmark og resten af verden, har vi i Tyrkiet det seneste år været pålagt adskillige restriktioner – nogen mere logiske end andre. Det er heller ikke alle danske restriktioner der er lige logiske efter mit hoved.

I starten af marts oplevede store dele af Tyrkiet lempelser af restriktioner, nogle områder mere end andre. Grundet den stigende smitte, er restriktionerne blevet strammet igen, som blandt andet betyder mere udgangsforbud. Men også at alle spisesteder fra d. 13. April, hvor ramadanen starter, igen skal gå over til takeaway.

Ramadanen/fasten er normalt et samlingspunkt for mange muslimer. Når fasten brydes, mødes man typisk sammen og deler et lækkert måltid. Ved at spisestederne går tilbage til takeaway og vi igen har mere udgangsforbud, forsøger regeringen at begrænse mængden af folk der samles. 

Alle de år jeg har boet i Alanya, har der været store fællesmiddage ved ramadanen rundt omkring i byen, blandt andet arrangeret af Alanyas kommune eller moskeerne. Sidste år blev disse forbudt pga. pandemien og i år gælder det samme. Man gør en indsats for at forhindre at folk samles og smitten stiger yderligere. Om det hjælper eller ej, vil kun tiden vise. Måske ender vi med yderligere restriktioner.

Læs mere om ramadanen her

Kan jeg rejse til Tyrkiet?

Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har fået dette spørgsmål den seneste tid. Lige nu er svaret det samme, med mindre det haster med at rejse hertil, så vent!

Vi er mange der trænger til en afveksling i hverdagen. Og ligesom mange ønsker at komme til Tyrkiet, er vi også mange der gerne vil den anden vej og ses med familie og venner. Men vi må være tålmodige lidt endnu. Jeg skulle selv være rejst til Danmark her i foråret, men det er udsat på ubestemt tid.

I Danmark frarådes rejser – inkl. erhvervsrejser – til hele verden til og med 20. April. Efter påske skal partierne forhandle om de fremtidige rejserestriktioner.

Fra tyrkisk side har man suspenderet fly fra Danmark. Det betyder, at det ikke er muligt at indrejse i Tyrkiet direkte fra Danmark. Jeg ved en del er rejst til Tyrkiet via Tyskland de seneste måneder.

Jeg forstår godt mange savner at komme ud at rejse. Jeg forstår også de mange boligejere der gerne vil ned og tjekke om deres boliger er ok. Men overvej om det virkelig er nødvendigt at rejse nu. Og vælger I at rejse, så respekter de regler der er med karantæne og udgangsforbud samt diverse restriktioner i Tyrkiet.

I er mange der savner Alanya og I skal ikke være i tvivl om at I også er savnet her. Alting skal nok blive godt igen, men vi er nød til at tålmodige lidt endnu.




LÆS OGSÅ: Krav om PCR-test ved indrejse i Tyrkiet