Alanya Alle indlæg Danmark Hverdag Udlandsdansker

Savn fra Danmark

Når der kommer besøg fra Danmark, får jeg ofte spørgsmålet om der er noget jeg savner fra Danmark, om der er noget de skal tage med.

Savn fra Danmark vil der nok altid være, selvom jeg med tiden har lært at leve uden eller fundet erstatninger. Og så er der de ting jeg ikke tænker over at jeg savner, før jeg lige pludselig får det. Men nogle savn er der altid og vil nok altid være der. Og nogle savn kan ikke fyldes i kufferten.

Mine savn fra Danmark

  • Familie og venner – noget af det man ikke bare kan proppe i kufferten. Nogle kommer løbende i løbet af året, andre når der er mulighed for det og så er der dem som af forskellige årsager ikke kan rejse hertil. Særligt efter jeg er blevet mor, kan jeg godt mærke savnet er blevet større. Og det er desværre ikke så nemt at rejse afsted med tvillinger, dels fordi jeg ikke har nok arme og fordi flyselskaberne ikke tillader man rejser alene med 2 børn under 2 år. Løsningen er et visum til manden, så han kan komme med. Det er efterhånden også på tide at han får set hvor jeg kommer fra.
  • En tur i et dansk supermarked. Når jeg er i Danmark skal jeg altid forbi et eller flere supermarkeder. Og selvom jeg ikke altid køber så meget, så er jeg vild med at tjekke udvalget ud og få inspiration. Og jeg finder altid noget at proppe i kurven, for det er langt fra alt der er fundet erstatninger for. Lakrids er altid et stort savn, men det er det hos mange udlandsdanskere. Men hvor jeg før i tiden higede efter saltlakrids, er længslen nu mere efter MAOAM lakrids kastanjer, chokolade med lakrids og lakridskugler. Derudover har jeg lidt andre danske madvarer som også altid savnes. Bliver trangen stærk, findes der netbutikker, som sender danske varer til udlandet. Jeg har endnu ikke benyttet mig af en af dem, da der heldigvis løbende er besøg fra Danmark.
  • Dansk bagværk – bare tanken om dansk wienerbrød kan få mange udlandsdanskeres tænder til at løbe i vand. Der findes nogle kager her i Alanya der minder lidt om dansk wienerbrød, men det er ikke helt det samme. Personligt savner jeg træstammer, romkugler samt de lækre flødeboller fra Lagkagehuset.
  • Hygge – hygge kan man alle steder, men der er noget ved den danske hygge, særligt op til højtider. Det er især omkring jul, at savnet af hygge – og af alle de lækre julegodter samt gode stunder med pårørende, der hører med – er størst.
  • De lange lyse sommeraftener. Vi danskere brokker os meget over vejret. Men når vi rejser, savner vi alligevel de vekslende temperaturer, skiftende årstider, at tage en varm trøje på og lange, lyse sommernætter.
  • Lysene i juletiden er også et rigtig stort savn. Det er lys i mørket og hyggeindbydende. Til gengæld savner jeg ikke kulden. 🤪

Savner du ikke Danmark?

Et spørgsmål jeg også har fået en del igennem tiden og stadig løbende får.

Jo, til tider savner jeg Danmark. Og når man rejser ud, indser man hurtigt hvor mange ting man tager for givet i Danmark. Men det jeg nok savner mest fra Danmark er familien og venner og så er nogle danske ting, traditioner eller værdier jeg kan savne en gang imellem. Men i bund og grund er jeg glad for det valg, jeg har taget om at flytte herned. Jeg nyder den hverdag jeg har. Jeg nyder det liv, jeg har fået bygget op her og jeg nyder min familie og det netværk som jeg er en del af. Jeg har nogle drømme for fremtiden, som er nemmere at indfri hernede end de er/var i Danmark.

Jeg er født dansk og jeg holder stadig meget af Danmark. Jeg følger dagligt med i danske nyheder og hvad der rører sig. Jeg vil på ingen måde afvise at turen en dag går hjem til Danmark igen.
Skriv et svar