syedra ruinerne nær alanya, syedra antik by nær Alanya, antikke byer i tyrkiet, oplevelser nær Alanya, oplevelser i alanya, seværdigheder nær alanya, ruinby nær alanya, syedra ruiner, syedra demirtas, gratis oplevelser nær Alanya, alanya rejsetips
Alanya Alle indlæg Oplevelser Oplevelser i Tyrkiet Rejsetips

Syedra ruinerne – antik by nær Alanya


Syedra ruinerne ligger i nærheden af ​​et af Tyrkiests mest populære feriesteder, nemlig Alanya.

Syedra ruinerne er resterne af en antik havneby på strækningen mellem Alanya og Gazipasa. Og desværre en af de tyrkiske antikke byer, hvor man ikke kender så meget til historien.

Indrømmet, selvom jeg har boet i Alanya siden 2015, blev det først her starten af 2021 at jeg fik taget mig sammen til at besøge Syedra ruinerne, der ligger knap 22 kilometer øst fra centrum af Alanya. Der skal ikke gå så længe, før jeg igen besøger området. Jeg håber på lidt mere blå himmel næste gang vi er der.

Gennem hele sin lange historie har Tyrkiet været fødestedet for mange store civilisationer og imperier, som alle har sat sine spor på unikke måder. Jeg elsker at dykke ned i historien og selvom jeg selv synes, at jeg har oplevet en del i Tyrkiet, er det stadig kun en brøkdel.

Syedra er et skønt område til at drage lidt på eventyr, snuse rundt i de gamle ruiner, nyde skøn natur og samtidig glædes over den skønne udsigt fra byen. Og så er det en gratis oplevelse.

Syedra er nemmest at komme til ved at leje en bil og køre dertil. Fam tours der arrangerer vandreture i Alanya og omegn, har også med jævne mellemrum ture dertil.

Syedra ligger op af en bjergskråning og derfor er den også i flere niveauer. Turen op af bjerget kan være meget hård, men du får til gengæld en smuk og enestående udsigt i belønning. På en god solskinsdag, skulle man eftersigende kunne se til Alanya fra Syedra.

Hvis du har planer om at nyde udsigten og ikke mindst ruinerne fra den gamle by, så husk de gode vandresko og masser af vand.

Historien om Syedra

Syedra finder man på strækningen mellem Alanya og Gazipasa. Den antikke by ligger placeret i Taurusbjergene. Byen er desværre endnu en af de antikke byer i Tyrkiet, hvor man ikke ved helt så meget, dels pga. manglende udgravninger og økonomi.

Syedra var en havneby, byen havde en havn ved havoverfladen, hvorfra alle forsyningerne blev hentet og den øvre by ca. 400 meter derfra. I byen levede befolkningen godt beskyttet af de tykke mure og byens soldater.

Det formodes at Syedra var bosat i perioden 7. århundrede f.Kr. og forladt i det 13. århundrede e.Kr. I 2011 daterede arkæologer, der udgravede undersøiske relikvier fra en havn i Syedra til bronzealderen (3000 f.Kr.).

Syedra oplevede størst velstand i det slutningen af ​​2. og tidlige 3. århundrede. I denne periode blev bymuren rejst. Det anslås, at Syedras befolkning på det tidspunkt nåede mellem 4000 og 5000 indbyggere.

Det romerske bad er noget af det bedste bevarede i Syedra

Blandt de mange ruiner i Syedra, er der flere vigtige bygninger – dog er de alle ikke i lige gode stand. De vigtigste ruiner er blandt andet det imponerende romerske bad, kirker, søjlegaden, olivenværksted, vandcisterner mm. Ruinerne af huse og værksteder fra den romerske periode er også stadig synlige. Desuden findes en dåbshule (Baptism Cave), hvis vægge er dekoreret med freskomalerier – bemærk det er ikke er tilladt at tage billeder her.

Søjlegaden i Syedra, hvor søjlerne ligger spredt målte 259×10 meter

De romerske historikere Lucan og Florus navngiver Syedra som placeringen af ​​Pompejus sidste krigsråd i 48 fvt, før hans fatale rejse til Egypten.

Syedra modstod adskillige piratangreb under dets eksistens. I 194 e.Kr. ankom et rosende brev fra den romerske kejser Septimius Severus til byen. Den romerske kejsere roste Syedra-indbyggere, der modigt kæmpede mod de mange piratangreb. For at fejre denne begivenhed blev indholdet af dette brev indgraveret i sten. Denne indskrift vises sammen med andre genstande fra Syedra på det arkæologiske museum i Alanya.

SE OGSÅ: Lyrbe/Seleukeia – antik by nær Manavgat

SE OGSÅ: Güceler magarasi – Dværggrotten nær Sapadare vandfaldet

SE OGSÅ: Oplevelser i Manavgat og omegn

Kilde: Blandt andet Muze.gov.tr og Turkish Archaeological News