rejse til nordcypern fra alanya, rejs til nordcypern, nordcypern guide, hvad skal man se på nordcypern, nicosia guide, karpaz guide, famagusta guide, kyrenia guide, cypern blogger, nordcypern blogger, danski i tyrkiet, færge til nordcypern, flyve til nordcypern, alanya blog, alanya blogger, hvad er bonusway
Alanya Alle indlæg Nordcypern Rejsetips

Rejse til Nordcypern fra Alanya

Over det seneste års tid er jeg rejst til Nordcypern 5 gange, alle gange har jeg delt det her på bloggen og hver gang har jeg haft fået henvendelser om jeg ikke kunne fortælle lidt mere om det at rejse til Nordcypern fra Alanya og hvad jeg kan anbefale at se og opleve. Nu har jeg omsider gjort noget ved det. Bedre sent end aldrig – som man siger.

At tage til Nordcypern, mens man er på ferie i Alanya en uge, er nok de færreste der gør, hvert fald hvis man kun er her en uge. Men er man i Alanya lidt længere tid på ferie eller er man fastboende i Alanya, så kan jeg kun anbefale at man river lidt dage ud af kalenderen og rejser til Nordcypern. Fra Alanya findes der forskellige måder at rejse til Nordcypern, enten via færgen eller fly.

Sejle til Cypern

I slutningen af maj begyndte færgen mellem Alanya og Girne atter at sejle efter den havde været indstillet nogle år. Turen tager omkring 3,5 time. Færgen afgår hver torsdag og søndag fra Alanya, den modsatte vej afgår færgen hver onsdag og lørdag. Færgebilletter kan bookes her. Jeg har endnu ikke selv prøvet sejlturen, jeg har tendens til søsyge, så kan jeg flyve, så foretrækker jeg at flyve. En, jeg kender tog i juli færgen fra Alanya til Girne og tilbage, den ene vej havde sejlturen været fin, men på vej tilbage havde der været høj bølgegang og en stor del af passagerne var blevet syge også flere af dem der ellers normalt er søstærke. Bemærk at færgen ikke sejler hele året rundt.

Man kan også køre til Mersin og tage færgen derfra, hvor sejlturen skulle være betydeligt kortere.

Flyve til Cypern

Alle de gange jeg selv har været på Cypern er jeg fløjet hertil. Dagligt er der flere fly fra Antalya til Cypern, en flyvetur der tager under 1 time – flybilletter kan blandt andet bookes Momondo. Det eneste minus ved dette er dog at man først skal have transfer til Antalya lufthavn, som tager længere tid end selve flyveturen. Her kan jeg anbefale at booke transfer igennem 7/24 eller Eurodan, som også være behjælpelige med bookning af fly- og færgebillet og som kan give god råd til oplevelser på Nordcypern.

Hotel på Nordcypern

Der findes et utal af hoteller på Nordcypern, Girne/Kyrenia er den by med flest hoteller og også den by jeg hver gang har boet i. Særligt glad er jeg blevet for hotellet Bellapais Monastery Village hotel. Bookning af hotel kan ske gennem Bonusway. 




Seværdigheder på Nordcypern

Men hvad er der egentlig at se på Nordcypern? Kort og godt masser! Uanset hvor man vender øjnene hen er der noget nyt at opleve, smuk natur at nyde, historiske monumenter at udforske, lækker mad at smage mm. Jeg har samlet nogle af de seværdigheder på Nordcypern, som jeg mener du ikke bør gå glip af.

Nicosia

Noget af det man absolut bør opleve, hvert fald efter min mening er hovedstaden Nicosia. Cypern er delt op i nord og syd, hvor nordsiden er den tyrkiske del og sydsiden er den græske. Nicosia/Lefkosa by er Cyperns hovedstad og byen er som den eneste hovedstad i verden delt op i 2. Byen er delt af en grænselinje også kaldet green line og mellem de to hovedstadsdele er der en bufferzone som militæret overvåger. Det er dog muligt at komme over at besøge den græske side hvis man har sit pas med.

nicosia, cypern guide, lefkosa, information om cypern, cypern fakta, cyperns hovedstad, nordcypern, cypern blog, cypern blogger, alanya blog, alanya blog, tyrkiet blog, tyrkiet blogger, dansk i tyrkiet, dansker i tyrkiet

Buyuk han – den store karavanestation er nok et af de steder i Nicosia, hvor jeg har brugt længst tid og hvor jeg længes allermest efter at komme tilbage. Den store karavanestation har før i tiden været brugt af handelsrejsende, hvor de kunne overnatte undervejs på deres rejse. I dag fungerer karavanestationen som et lille slags “shoppingcenter”, hvor der er indrettet små butikker i de mange små rum, derudover er der et par cafeer, hvor man kan få slukket tørsten og sulten. Karavane stationen i Nicosia er bygget i 1572, efter osmannerne overtog Cypern. Igennem tiden har karavane stationen haft mange funktioner, udover at have været karavane station. Den har blandt andet været fængsel og under konflikten i 1974 fungerede stedet som flygtningelejr. Ikke langt fra den store karavanestation, ligger en mindre karavanestation, har du tid, så smut gerne forbi.

Der er gratis entre begge steder.

nicosia, cypern guide, lefkosa, information om cypern, cypern fakta, cyperns hovedstad, nordcypern, cypern blog, cypern blogger, alanya blog, alanya blog, tyrkiet blog, tyrkiet blogger, dansk i tyrkiet, dansker i tyrkiet

Saman Bahce – Det sociale boligbyggeri. Byggeriet består af 72 identiske huse inden for et område på 2000 m2. Hvert hus har en entre med stue, et køkken, et toilet og et soveværelse. Husene er 83 km2 store, og bygget af lokale byggematerialer, som beskytter mod sol og vind.

Der er gratis entre

nicosia, cypern guide, lefkosa, information om cypern, cypern fakta, cyperns hovedstad, nordcypern, cypern blog, cypern blogger, alanya blog, alanya blog, tyrkiet blog, tyrkiet blogger, dansk i tyrkiet, dansker i tyrkiet

Selimiye moskeen – Når man ser moskeen udefra ligner det ikke en typisk moske. Bygningen var oprindeligt først en romersk katolsk katedral, med navnet Sophia katedralen. Da osmannerne overtog byen lavede de den smukke katedral om til moské og navngav den Selimiye moskeen. Går du en tur ind i moskeen, så husk at følge disse regler.

Gratis entre

nicosia, cypern guide, lefkosa, information om cypern, cypern fakta, cyperns hovedstad, nordcypern, cypern blog, cypern blogger, alanya blog, alanya blog, tyrkiet blog, tyrkiet blogger, dansk i tyrkiet, dansker i tyrkiet

Green line er den linje der skiller Nicosia i 2 og hvor man kun kan passere hvis man har pas med. Det er ret sjovt at opleve forskellen på nord og syd. Så kommer du/I en tur til Nicosia, så husk passet og tag en tur over på den anden side af grænsen og oplev den store forskelle på de to bydele. For at komme over på den græske side, skal du først vise passet ved paskontrollen på den tyrkiske side, så går du knap 20 meter igennem bufferzonen (militærområde, hvor der ikke bor nogen) for derefter at skulle vise dit pas igen ved den græske paskontrol. Typisk er der kort ventetid.

Jeg er selv mest til den tyrkiske side, der med sine små hyggelige gader og stræder og historiske seværdigheder, der nemt får en til at forestille, hvordan livet har taget sin gang her igennem flere hundrede år.

Følelsen af at komme over på den græske side, kan hurtigere få en til at føle at man er på en hvilken som helst gågade i Europa og her finder man da også kendte butikker/kæder som danske Tiger, H&M, Ecco, Starbucks mm. Fordelen ved af Tiger ligger der, er at man som udlandsdansker lige kan komme over og få fyldt sit lakridslager op – hvilket jeg selvfølgelig har nydt godt af de gange jeg har været der.




Gratis entre – husk pas

Famagusta

Famagusta har før i tiden været en af Cyperns vigtigste havnebyer og i dag er den stadig godt besøgt, pga. den mangfoldige historie byen har at byde på. Rundt om i Famagusta er tydelig ruiner af flere bygninger, katedraler mm. som vidner om byens storhedstid.

Varosha – Indtil 1974 var stedet et byområde for jetsettere – i dag er det en del af bufferzonen og utilgængelig for offentligheden. Byen omtales som en spøgelsesby af netop den grund. I området findes blandt andet et Toyota showroom, hvor der stadig står biler fra 1974 med en kilometertæller på 0. Derudover er der 4496 ejendomme, 21 banker, 300 butikker, 9 kirker/kapeller, 8 skoler, 2 sports komplekser, 25 museer og 49 arkader.

Salamis – Romesk ruinby der ligger tæt ved Famagusta. Byen blev fundet i 1920´erne da en engelsk soldat ville plante træer for at beskytte området mod sand. Salamis blev grundlagt 1100 år f.Kr. I sin storhedstid havde byen 250.000 indbyggere. Blev i 600 tallet ødelagt af arabiske angribere, jordskælv og tsunamier. De indbyggere der overlevede flyttede til den nærliggende fiskerlandsby, der udviklede sig til Famagusta og Salamis blev begravet af sand. Er man historie interesseret, er Salamis et must at besøge. Byen rummer blandt andet et gymnasium, amphiteater mm.




Entre pris?

Karpaz

Karpaz er det østligste punkt på Cypern. Karpaz er det perfekte sted at få et godt indtryk af det traditionelle Cypern, hvor udviklingen stort set har stået stille i mange år. I området ligger ældgamle landsbyer, basilikaer, ruiner og grave spredt, hvilket vinder om både historisk storhed og fald.

Dipkarpaz – Den tyrkiske landsby Dipkarpaz, er en af de få på øen, hvor tyrkisk- og græsktalende indbyggere har levet side om siden efter 1974. Byens moske og katedral og katedral ligger side om side.

Entre gratis

De vilde æsler er faktisk ikke så vilde igen. På spidsen af Nordcypern bor de vilde æsler. Æslerne er efterfølgere af æsler, som blev forladt af deres ejere under konflikten i 1974. Flere gårdejere følte sig generet af æslerne, der pga. madmangel søgte mod de omkringliggende gårde for at finde foder. På et tidspunkt blev det for meget med de vilde æsler på hele Nordcypern, og derfor kørte man dem på til Karpaz, som er en af de mest frodige områder på øen. Æslerne elsker at få besøg, så køb gerne lidt æselfoder med til dem, det kan f.eks. købes i Dipkarpaz.

Entre gratis

Den gyldne sandstrand – En af Middelhavets mest jomfruelige lokaliteter,  en 2 km bred, hvid sandstrand. Populært område for store flokke af trækfugle og for havskildpadder. Stranden ligger meget kort ved de vilde æsler.

Entre gratis

Kyrenia

Kyrenia/Girne er den by, jeg har boet i flest gange og er også der flest turister holder til på Nordcypern. I byen findes flere kæmpe luksus hoteller, flere af dem udstyret med casino. Byen blev grundlagt af grækere fra fastlandet. Det var en vigtig koloni 1200-1000 f.Kr. og en selvstændig bystat frem til 312 f.Kr.

Kyrenia/Girne havn er et af de mest populære steder i byen. Havnen i Girne ligger klods op ad borgen og udsigten fra havnen er vidunderlig. Der findes flere lækre restauranter og cafeer ved havnen, hvor man kan nyde lidt lækkert til ganen, imens man fascineres over de smukke omgivelser. Fra havnen er det også muligt at komme med på bådture.

Entre gratis

Kyrenia borg – I 600-tallet blev denne byzantinske borg som værn mod arabiske plyndringstogter og sørøvere. 
Borgen har i sin levetid været beboet af romerne, byzantierne, Lusianerne og venetianerne. 
Borgen har igennem tiden haft forskellige funktioner, som blandt andet kongelige residens, tilflugtssted, fængsel og torturkammer. Inde på borgen findes et skibsvragsmuseum med et skibsvrag fra Alexander den stores tid. Skibet er det ældste skib fundet hidtil. Sammen med skibet fandt man Rhodos-vin i 404 vinkar, 9000 velbevarede mandler i krukker og 29 møllesten.

Entre 12 tl

Bellapais klostret – Bellapais klosteret ligger i bjergene bag Girne by, og fra klosteret får du en uforglemmelig udsigt ud over byen. Bellapais blev bygget af  Augustinermunke, som var på flugt fra Palæstina omkring 1200 tallet.

Entre 5 tl

Dette er blot nogle af de skønne seværdigheder, man kan opleve på øen, kontakt mig gerne via Facebook eller email danskityrkiet@gmail.com, hvis du ønsker flere foreslag til oplevelser.

Ønsker du at rejse fra Danmark til Cypern, findes der også forskellige rejseselskaber der tilbyder denne mulighed.

Indlægget Rejse til Nordcypern fra Alanya indeholder affiliatelinks