Alanya Alle indlæg Hverdag Tyrkiet

Livet som dansk tvillingemor i Tyrkiet

5 måneder er snart gået som tvillingemor i Tyrkiet. Og selvom det til tider er utroligt hårdt og betyder en del søvnunderskud, så er de 2 piger det bedste der er sket. For hver dag bliver kærligheden større og det er skønt at se og mærke hvordan de udvikler sig og hvordan vi stille og roligt lærer hinanden bedre at kende.

Selvom jeg nok kommer til at dele lidt løbende på bloggen om vores lille familie, så ønsker jeg ikke det skal fylde for meget, da mange følger med pga. rejsetips til Alanya og Tyrkiet, tyrkiske opskrifter mm. Derfor har jeg i forbindelse med pigernes ankomst, valgt at lave en Instagramprofil, der handler om livet som tvillingemor i Tyrkiet/udlandet. Du skal være velkommen til at følge med – følg med her.

Hverdagen som dansk tvillingemor i Tyrkiet

At blive småbørnsfamilie i Tyrkiet er ikke billigt, ligesom i alle andre lande! Og når jeg bare kigger på prisen på babyudstyr, bleer, modermælkserstatning, tøj mm., kan jeg godt forstå, hvorfor mange tyrkiske familier, har svært ved at få pengene til at slå til. Priserne er på det område steget en del indenfor de sidste par år. Herhjemme holder vi øje med tilbuddene og køber større ind. Men det er langt fra alle der har mulighed og råd til det.

Noget af det jeg godt kunne savne ved at bo her i Tyrkiet er en mødregruppe og familie tættere på. Til gengæld er jeg beriget med skønne veninder, som gerne kommer og hjælper med pigerne, når det kniber. Mine svigerforældre har lige været her 14 dage og det var rart med de ekstra hænder.

Jeg ved ikke hvordan det er at være tvillingeforældre i Danmark, men her kigger folk en ekstra gang, når jeg/vi kommer gående med vognen. Derudover skal jeg hilse og sige at fortovene her ikke er så nemme at køre på med en klapvogn/barnevogn. Enten pga. høje kantsten, smalle fortove, træer midt i fortovet, hældninger samt biler og scootere der parkerer lige hvor det passer dem. Jeg er så glad for vores klapvogn ikke er bredere.

Jeg har i forbindelse med pigernes ankomst fået en del spørgsmål. En del af dem er de samme der går igen. Derfor har jeg valgt at samle de mest spurgte stillede spørgsmål i dette blogindlæg.

Er det ikke hårdt med tvillinger?

Et af de spørgsmål jeg har fået flest gange er: Er det ikke hårdt med tvillinger? Hvis jeg fik en krone for hver gang jeg fik spørgsmålet, ville jeg snart kunne betale for pigernes forbrug af bleer et helt år – og det er ikke helt billigt. 😉 Men jo, det er hårdt. Omvendt har jeg ikke prøvet andet, så jeg har ikke noget at sammenligne med. At blive forældre er hårdt for alle og når der kommer 2 på en gang, er der nok at se til. Men samtidig er der også dobbelt op på glæde og kærlighed. Og som jeg har sagt fra starten, vi tager en dag af gangen og til tider en time af gangen.

Husk også at læse: Gode råd til kommende tvillingeforældre

Hvordan med barsel i Tyrkiet? 

Barsel? Hvad er det for noget? Barselsreglerne er langt fra DK. Og når man rejser ud fra Danmarks grænser, kan man ikke forvente at tingene er de samme. Selvom flere kvinder er kommet på arbejdsmarkedet i Tyrkiet, er der stadig mange familier hvor det er manden der er forsørgeren, hvilket betyder intet barsel til kvinden, da hun i forvejen er hjemmegående. Jeg kender både til eksempler, hvor manden arbejder ved privat firma og ingen barsel havde og eksempler i det offentlige, hvor de har haft et par ugers barsel. Min egen mand havde 3 dage…. Hvordan reglerne er for kvinder, er jeg ikke sikker på.

Vores tyrkiske nabo, havde omkring et års barsel fra den bank hun arbejdede i, men det var en personalegode i banken. Jeg har endnu ikke hørt om andre i Tyrkiet, der havde så lang barsel.

Kommer der en sundhedsplejerske på besøg i Tyrkiet?

Dette er også et af de spørgsmål der kommer ofte. Og nej, det gør der ikke. Men vi er tilknyttet det lokale lægehus, hvor vi er til kontrol en gang om måneden. Derudover er vi tilknyttet en børnelæge på et privathospital. I Danmark vurderer sundhedsplejersken barnets sundhed, trivsel og udvikling. I Tyrkiet er det primært sundheden der bliver tjekket.

Bliver børn vaccineret i Tyrkiet?

Vaccineprogrammet i Tyrkiet er næsten identisk med det danske, med undtagelse af enkelte vacciner såsom tuberkulose, kopper samt skoldkopper. Vaccineprogrammet er gratis, pånær rotavaccinen, som er stærkt anbefalet. Vores piger har fået rotavaccinen.




Holder man nogen form for barnedåb eller navngivningsfest i Tyrkiet?

Nej, det er ikke noget der er tradition for. Hvis nærmeste familie har økonomien til det, er det normalt at man giver guld eller penge til det nyfødte barn, som en sikring til når de bliver ældre. Vores piger har fået både lidt guld og penge. Guldet gemmes til de bliver voksne, mens pengene er sat ind på en opsparingskonto.

Derudover har vi været heldige at blive beriget med en masse barselsgaver både fra familie, venner, bekendte og følgere af bloggen. Tusind tak for hver og en!!

Findes der vuggestuer/børnehaver i Tyrkiet?

Ja, det gør der, både private og offentlige. For år tilbage var det ikke så normalt at bruge børnehave, men for dem der har råd til det, er der flere der vælger at sende børnene afsted. Børnehaver er noget som en del tyrkiske familier ikke har råd til eller fravælger hvis moderen går hjemme eller andre familiemedlemmer kan hjælpe til. I landsbyerne findes der ikke instutioner.

Jeg ved der er lidt forskellige krav fra de forskellige instutioner, om hvor tidligt de kan starte. Et typisk krav er at de skal kunne spise selv, enten med fingrene eller bestik. Nogle steder kan de allerede starte ved 18 måneder, andre steder først ved 24 måneder. Der findes også steder, hvor der er krav om at børnene er blefri.

Jeg kender kun lidt til de private, hvor det både er muligt at få børnene passet halvdelen eller hele dagen. Pris for heldags ligger typisk fra 2000 lira (knap 800 dkr), hvis man vælger heldags og er det inkl. måltider og snacks. Har man flere børn, kan der være søskenderabat at hente. Bemærk prisen er ca. pris her i Alanya på nuværende tidspunkt, det kan sagtens være dyrere eller billigere i andre dele af Tyrkiet. 2000 lira er billigt set med danske øjne, men husk på at mindstelønnen i Tyrkiet på nuværende tidspunkt er 5500 lira.

Vi er enige om herhjemme at pigerne på sigt skal i vuggestue/børnehave.

Kan man få bleer uden parfume i Tyrkiet?

Mange har en ide om at der er parfume i alle bleer i Tyrkiet. Men det er muligt at finde parfumefri bleer i Tyrkiet. Vi benytter det mærke der hedder Sleepy. Det fungerer ganske fint for os. De fleste jeg kender bruger samme mærke. Mærket forhandles i blandt andet hos E-Bebek ved Anadolu hospitalet samt i de fleste supermarkeder.

Hvordan tænker I at opdrage – tyrkisk eller dansk?

Et mix af begge kulturer – det bedste fra begge verdener! Ligeledes er det også vigtigt for os at de lærer begge sprog. Jeg taler dansk til dem og faderen taler tyrkisk. 
Selvom livet leves i Tyrkiet nu, er det ikke til at vide hvor vi befinder os om 2-3 år.

Hvordan med statsborgerskab, når pigerne er født i Tyrkiet?

De får automatisk dobbelt statsborgerskab fra fødslen, så både dansk og tyrkisk. Et barn født fra og med den 1. juli 2014 får automatisk dansk statsborgerskab ved fødslen, hvis faren, moren eller medmoren er dansk. For børn født før denne dato vil det afhænge af den lov, der var gældende, da barnet blev født.

For at beholde det danske statsborgerskab efter de er blevet 22 år, skal de enten have boet i DK i en periode eller vise anden samhørighed med Danmark.

Hvordan med børnepenge? Får du det fra Danmark eller Tyrkiet?

Når man bosætter sig i udlandet, kan man ikke forvente at have de samme rettigheder som i DK. Jeg har ikke krav på børnepenge, da det kræver at man er bosat i DK. Jeg har ikke haft adresse i DK siden 2015.

I Tyrkiet har man ikke børnepenge. Der findes nogle mindre beløb, som man kan søge om ved fødsel. Dette er engangsbeløb.

Koster det noget at føde i Tyrkiet?

Både og. Det kommer an på om man vælger at føde på et offentligt eller privat hospital. Vi valgte fra starten et privat hospital og var tilknyttet en behagelig tyrkisk læge, som vi var ganske godt tilfredse med. Før fødslen fik vi oplyst at prisen ville ligge på mellem 3000 og 5000 lira pga. mandens forsikring og vi gennem hele forløbet har brugt samme læge på hospitalet

Vi endte med at betale omkring 5500 lira, beløbet dækkede også over ophold på eneværelse i halvandet døgn (pris pr. døgn 1000 lira). Alternativt skulle jeg ligge på et værelse med 3 andre. Det var for os en lille pris for eneværelset, dels pga. vi gerne ville kunne nyde familieudvidelsen uden en masse fremmede, plus jeg havde meget ondt, så kunne ikke overskue en masse larm omkring mig. Bemærk prisen er afhængig af forsikring, om man har været tilknyttet hospitalet under graviditeten mm. Jeg kender flere der har født i Tyrkiet på forskellige hospitaler, nogle har betalt mere, andre mindre. Prisen er den vi betalte tilbage i juli 2022, priserne er helt sikkert steget siden.

Kan man købe autostole i Tyrkiet?

Dette spørgsmål er et en god veninde ofte har fået. Og ærligt kan jeg godt forstå at folk spørger, for der er rigtig mange der ikke benytter det! Men udvalget af autostole er ganske stort her og det er muligt både at få autostole fra både tyrkiske og internationale mærker.

Skulle du have flere spørgsmål til livet med børn i Tyrkiet, er du altid velkommen til at kontakte mig via Facebook eller mail.