kurban bayram, hvad er kurban bayram, dansk i tyrkiet, udlandsdansker blog, danskere i udlandet der blogger, rejserblogger, rejseblog, dansk rejse blog, alanya, alanya blogger, alanya blog, hverdagn i alanya, udlandsdansker traditioner, tyrkiske helligdage, muslimske helligdage, tyrkiet blog, tyrkiet blogger
Alanya Alle indlæg Hverdag

Lidt om Kurban bayram og traditioner

Iyi Bayramlar! I dag er Kurban Bayram startet, på dansk kaldes kurban Bayram for Offerfesten. Og imens jeg sidder og skriver dette indlæg, kan jeg høre får bræge i nærheden og lugte den sødlige lugt af blod i luften.

Vi bor til dagligt ved siden af en udendørs bryllupssalon, som i anledning af Offerfesten er et af de steder i Alanya, der er blevet godkendt af Alanyas kommune til slagte.

Lige nu kan jeg holde lugten ud, men jeg tror ikke der går mange timer, før jeg ender med at stikke af hjemmefra.

Overalt i muslimske hjem fejres den første højtidsdag med bøn, et offer og et lækkert familiemåltid tilberedt af en del af offerkødet. Op til højtiden køber de familier, der har råd til det, et offerdyr, der får en god behandling indtil offerdagen oprinder. Selve offerdagen starter med en fællesbøn, hvorefter dyret slagtes og derefter tilberedes.  Læs mere om Kurban Bayram her.

Herhjemme har vi stadig ikke lavet de store traditioner i forhold til dagen, andet end vi spiser en lækker morgenmad/brunch sammen og derefter ringer til familiemedlemmer i nær og fjern og ønsker Iyi bayramlar. Og når vi når hen på eftermiddagen, smutter kæresten på job, sæsonen er jo stadig ikke gang og der er travlt på restauranten disse dage. Sådan har vi fejret bayram de sidste par år, så intet nyt under solen. Og ærligt talt, passer det os begge fint, selvom vi selvfølgelig er kede af vi ikke kan være ved familien i landsbyen disse dage. Men går alt vel, satser vi på at rejse dertil om et par måneder, når sæsonen er stilnet af og varmen ikke er lige så ulidelig.

De sidste par år har vi givet penge til mine svigerforældre og så har de sørget for der blev slagtet et dyr. I år er vi blevet enige om at vi heller vil give pengene til velgørenhed.

Højtider som disse, får mig til at tænke over det med traditioner og hvor vigtigt det er at vi får skabt vores egne traditioner, når nu ingen af os har vores familie i samme by. Jeg tror særligt det med traditioner kommer til at fylde meget mere, når vi en dag får børn.

Læs også: Dine, mine og vores traditioner