Tyrkisk semulje dessert, irmik helvas nem tyrkisk dessert med semulje, nemme tyrkiske desserter, tyrkisk dessert med is, nemme tyrkiske opskrifter, tyrkisk dessert med pinjekerner, hvad er semulje, det tyrkiske køkken, tyrkiske retter, alanya madblogger, tyrkiet madblogger, udlandsdansker i tyrkiet, dansk i tyrkiet, dansker bosat i tyrkiet, udlandsdansker blog opskrifter, tyrkisk blog opskrifter, tyrkiske madopskrifter
Alle indlæg Opskrifter Smag på Tyrkiet Tyrkiske desserter Tyrkiske opskrifter

Irmik helvasi – tyrkisk semulje dessert

Tyrkisk semulje dessert (Irmik helvasi) er en populær dessert i Tyrkiet.  Den er nem at lave og kan laves med ingredienser der findes i de fleste tyrkiske hjem.

Tyrkisk semulje dessert (Irmik helvasi) er nem at lave, hvis I derhjemme får lyst til lidt sødt en aften eller hvis I får gæster. Desserten kan sagtens spises over et par dage. Spiser I ikke det hele på en gang, så opbevar resten i køleskabet i lufttæt beholder. Dog foretrækker jeg selv desserten på førstedagen, hvor den er lun.

Desserten kan ligesom så mange andre tyrkiske opskrifter, laves på alverdens måder. Hver tyrkisk husmor har sin egen måde at lave den på.

Det jeg særligt godt kan lide ved opskriften er at den kræver så få ingredienser og så smager den himmelsk.

Hvad er semulje?

Undrer du dig over hvad semulje er, så er du ikke den eneste, det er nemlig langt fra alle der kender denne ingrediens. Indtil for år siden, kendte jeg heller ikke ingrediensen.

Semulje er den inderste og hårdeste del af hvedekernen. Der fås 2 slags semulje, en fin semuljemel som oftes bruges til italienske gnocchi og pizza. Den udgave der skal bruges til denne opskrift er den lidt grovere semulje, der fortrinsvis bruges til desserter, f.eks. budding og kager. Semulje også kan bruges til grød. Jeg ved der også er flere der omtaler den grovere semulje som mannagryn og semolina.

I Tyrkiet findes semulje i stort set alle supermarkeder, typisk står det sammen med ingredienser til bagning. I de mindre supermarkeder er der bare den ene slags, så der kan du ikke gå helt galt i byen. På tyrkisk hedder semulje irmik. Semulje er en basis ingrediens i det tyrkiske køkken, som kan bruges i et hav af opskrifter. Jeg har allerede flere semulje desserter i tankerne, jeg ønsker at dele på bloggen.

I Danmark er jeg ikke sikker på hvor mange supermarkeder der ligger inde med semulje og har de det, er der nok stor sandsynlighed for det er den fine udgave. Jeg tænker du nok skal forbi en etnisk grønthandler/bazar for at finde den rigtige udgave. Semulje bliver nemlig brugt en del i mellemøsten.

Tyrkisk semulje dessert opskrift

Ingredienser (4 personer) – Tilberedningstid ca. 30 minutter

4 spsk smør

25 gram pinjekerner (kan udskiftes med valnødder)

3 dl semulje

3 dl vand

3 dl mælk

3 dl sukker

1 tsk vaniljepulver (kan undlades)

 

Fremgangsmåde:

Start med at smelte smør i en gryde eller på en pande. Tilsæt pinjekerner og rør rundt imens kernerne tager farve. Det er helt op til dig, hvor meget farve du ønsker de skal have. Personligt kan jeg godt lide de får en god farve. Men det er selvfølgelig en smagssag.


Når pinjekernerne har fået den ønskede farve, tilsættes semulje og det hele blandes godt sammen. Lad blandingen stå og trække (blive ristet) i 15-20 minutter ved lav varme, med jævnlig omrøring. Det er vigtigt du husker at røre rundt løbende, så massen ikke brænder på.
Imens semuljeblandingen er på panden, så varm sukker, mælk og vand i en gryde. Pas på at denne blanding ikke kommer op og koge. Den skal blot blive så varm, at sukkeret bliver opløst i væsken.
Efter de 15-20 minutter,  hældes væsken langsomt over semuljen. Det vil lige til at starte med boble lidt, det er helt normalt. Rør det hele godt sammen og læg låg på panden. Lad blandingen trække ved lav varme i 5-10 minutter, indtil der væsken er væk.

Ønsker du at servere desserten som på billederne, så kom desserten i en skål og tryk gerne lidt sammen, så det bliver en mere fast masse. Læg en tallerken på toppen af skålen og vend rundt.

Desserten kan både spises lun og kold. Personligt foretrækker jeg den lun, serveret sammen med lidt vaniljeis. Du kan også vælge at drysse lidt kanel over.

SE OGSÅ: Tyrkisk kartoffel börek

SE OGSÅ: Peynirli Tepsi Börek opskrift – Tyrkisk börek med fetaost og persille

SE OGSÅ: Incir Tatlısı – Sødet figner opskrift