hvad koster det at bo i tyrkiet, leveudgifter alanya, leveudgifter tyrkiet, alanya blogger, alanya blog, dansk i tyrkiet, tyrkiet blog, tyrkiet blog, dansker i udlandet, dansker i tyrkiet, hvad koster det at bo i alanya,
Alanya Alle indlæg Hverdag

Hvad koster det at bo i Tyrkiet?

Hvad koster det at bo i Tyrkiet? Kan man leve for en mindsteløn  i Tyrkiet? Begge er spørgsmål, jeg har fået mange gange igennem bloggens levetid.

Hvad koster det at bo i Tyrkiet? Det er meget forskelligt fra person til person og hvilke krav man har til bolig, størrelse på bolig, boligens placering, laver man ofte mad eller går man ofte ud og spiser, om man vil til frisøren hver måned mm. Der er mange ting at tage højde for. Og selvfølgelig skal man også have med i tankerne om man skal leve af en tyrkisk indkomst eller en førtidspension eller SU fra Danmark. Jeg oplever ofte at vi udlændinge har lidt højere udgifter end de lokale.

Tyrkiet er et stort land og det man kan leve for i Alanya, er det ikke sikkert man kan leve for i Istanbul. Omvendt er der også områder i Tyrkiet, hvor det kan være billigere at bosætte sig. Ligesom der også i Danmark er stor forskel på at bosætte sig i København og Udkantsdanmark.

Jeg kan ikke give en præcis retningslinje, for hvad det koster at bo i Tyrkiet. Men jeg kan dele lidt af vores budget her i Alanya og tanker om vores faste udgifter.

Hvad koster det at bo i Alanya?

Dette blogindlæg er en opdatering af et fra 2017, hvor jeg delte vores faste fælles udgifter – vi er 2 personer. I 2017 havde vi faste udgifter hver måned for knap 1700 tl og det var inkl. husleje, el, vand, internet, mad, 2 x telefoner og medicin. Jeg vil gerne allerede nu slå fast, at det idag 4 år senere ikke er lige så nemt at leve for under 2000 tl.

Mindstelønnen i Tyrkiet steg 1. januar 2021 og er omkring 2800 tl (udbetalt). For nogen kan det være svært bare at få det hele til at løbe rundt for de penge, mens andre klarer sig ganske fint.

Herhjemme spæder vi begge til økonomien. Manden får både løn og drikkepenge på hans job. I denne periode hvor arbejdspladsen er lukket pga. Corona, bliver en del af hans løn dækket fra staten. Jeg tjener lidt både på bloggen og de andre sider jeg er ejer/medejer.

Boligudgifter i Alanya

Boligudgiften er oftest den største post i budgettet. Den dag idag betaler vi ikke husleje, da vi ejer egen bolig. Vi købte bolig i 2019, som vi overtog i 2020. Til gengæld har vi nu udgifter til ejendomsskat og aidat (fællesudgifter). Ejendomsskat husker jeg ikke prisen på, men det plejer ikke at være et stort beløb. Aidat er på 70 tl hver måned, pengene går til rengøring i ejendommen, tilsyn med elevator mm. Ejendommen har ikke en masse fancy faciliteter såsom pool og fitnesscenter. Jo flere fællesfaciliteter, jo mere aidat skal der typisk betales.

Inden vi flyttede i nuværende bolig, boede vi i en dublex i Alanya, hvor vi de første 2 år betalte 1100 tl pr. måned. Det sidste år steg huslejen dog til 1200 tl pr. måned. De lejere der flyttede ind efter os, betaler en noget dyrere husleje. Der er nogen regler i Tyrkiet for hvor meget huslejen må stige pr. år, derfor kunne udlejer ikke lade prisen stige særlig meget imens vi boede der.

Generelt er huslejerne steget en del de senere år. De fleste jeg kender har en husleje mellem 1400 og 2000 tl. Og så er der stadig nogen, der har en billigere husleje under 1000 tl. Men også dem der betaler betydeligt mere. Som tidligere nævnt er priserne meget afhængig af både beliggenhed, størrelse og fællesfaciliteter. Men også alder på bygning og om lejligheden er med eller uden møbler spiller ind.

TIP: Skal du leje bolig i Alanya og har pengene til det, så kan man i mange tilfælde presse huslejen lidt ned, hvis man betaler 6-12 måneders husleje på forhånd.

El, vand, tv, internet mm.

Vores vandregning ligger typisk mellem 30 og 40 tl. Elregningen er til gengæld mere svingende. Prisen er betydeligt højere både ved årets koldeste og varmeste måneder hvor f.eks. aircondition er en del tændt. Den billigste elregning vi har haft lå på 60 tl, mens den dyreste var på 450 tl. Men de fleste måneder ligger vores elregning på 150-200 tl.

TV betaler vi ikke for. Vi har kun tyrkiske kanaler – jeg har ikke styr på hvor mange der er. Dansk tv er ikke noget jeg savner i det daglige. Da jeg boede i Danmark, så jeg heller ikke meget tv. Jeg ser nogen programmer på DR´s hjemmeside og danske nyheder læser jeg fra pc eller mobil. Og så ser jeg Netflix! Prisen for Netflix i Tyrkiet er under 50 tl pr. måned. Har jeg noget jeg gerne vil se på f.eks. TV2 i periode, kan jeg godt finde på at lave et abonnement for 1-2 måneder.

Internet betaler vi 80 tl for pr. måned og vi bruger under 100 tl tilsammen på vores telefoner.

Tidligere har vi haft gaskomfur, hvor der ca. hver anden eller tredje måned, skulle købes gasflaske. Da vi flyttede ind i den nye lejlighed, valgte vi at få induktion. Vi sparer derfor udgiften på gas, til gengæld er vores elregning blevet lidt dyrere.

Mad

Vores madpost har ændret sig en del siden 2017 og især det seneste års tid, på grund af Corona. Det seneste års tid, er størstedelen af alle måltider blevet indtaget hjemme og så er prisen gået op på en del madvarer. I 2017 havde vi et madbudget på 500 tl pr. måned.  Vi handler typisk ind for 2-300 tl pr. uge.

En af de dyre poster ved mad hernede er kød. Vi kan sagtens have flere kødfri dage. Frugt og grønt er til gengæld billigt og så er vi heldige med jævne mellemrum at få lidt forsyninger i form af bulgur, tomatpure, ost, alverdens syltede grøntsager, tørrede frugter mm. tilsendt af svigerfamilien. Frugt og grønt handler vi typisk på bazaren, men vi har også et par gode grønthandlere ganske kort fra vores hjem. Vi handler meget efter sæson, frugt og grønt der er udenfor sæson er ofte dyrere. Kød køber vi hos slagteren og fisk hos fiskehandleren, Metro eller Carrefour. Alle andre madvarer købes i de forskellige supermarkeder,

Jeg har nogen gange været heldig at venner og bekendte har taget lidt forskelligt dansk mad med til mig eller at jeg har kunne få lidt af deres rester når de er taget hjem – dette er altid utroligt værdsat! Desværre var der ikke så mange besøg i 2020. Når jeg selv er i Danmark, plejer jeg også at fylde kufferten med nogen af de ting jeg savner.

Diverse udgifter

Vores diverse udgifter har jeg svært ved at sætte tal på, da de svinger fra måned til måned. Af diverse udgifter har vi blandt andet forsikring, medicin, diverse udgifter katten mm. Derudover har vi hver især nogle udgifter, som ikke går under det faste budget, f.eks. cigaretter til manden.

Vi har som udgangspunkt, ikke de store transportudgifter, da jeg går de fleste steder hen. Og skulle jeg tage bussen, koster det ikke alverdens. I 2020 tog jeg bussen 2 gange. Jeg har længe leget med tanken om at jeg gerne vil have en cykel. Måske skal jeg gøre noget ved den tanke her i 2021. Manden har en elektrisk scooter, som oftest lades op hjemmefra, derfor er den udgift under vores el udgifter. Vores store drøm er inden for de næste par år at købe egen bil. En bil vil være en stor hjælp i det daglige og så vil det åbne for at kunne rejse mere rundt i Tyrkiet.

Derudover kan vi sagtens have måneder, hvor vi bruger flere penge end det, hvis der f.eks. er familie på besøg i kortere eller længere perioder, udgift til opholdstilladelse, når vi tager på ture/ferie eller vi bare har brug for lidt selvforkælelse.

SE OGSÅ: Livet som udlandsdansker i 2020




1 thought on “Hvad koster det at bo i Tyrkiet?”

Skriv et svar