flytte til udlandet med børn, flytte til udlandet, gode råd til flytning med børn til udlandet, dansk i tyrkiet, alanya blog, udlandsdansker, alanya blogger, tyrkiet blog, tyrkiet blogger, hverdagen i tyrkiet, flytte til udlandet, flytte med børn
Alle indlæg Udlandsdansker

Flytte til udlandet med børn

En del danske familier, skifter hvert år hverdagen i Danmark ud med en hverdag i udlandet. Der kan være mange forskellige grunde til hvorfor man gør det f.eks. arbejde, familie, orlov, rejselyst mm.

Er man bare sig selv, er det nemmere at tage skridtet. Men har man stiftet familie og har børn, er der en del ekstra man skal tænke over. Nogle rejser ud midlertidigt, mens andre bliver i udlandet, uanset hvad er det vigtigt at tænke over hvordan man giver ens børn en god start i det nye land. Med hjælp fra flere udlandsdanskere med børn bosat i udlandet, er dette indlæg med gode råd til at flytte til udlandet med børn blevet til.

Forberedelserne

Tanken om at flytte til udlandet, starter oftest flere måneder før og selvom det fylder meget i jer forældres tanker og I også er begyndt at nævne det for familie og de nærmeste venner, så skal I overveje om barnet ar klar til at få det at vide så tidligt eller om det er bedst at vente med at fortælle det til I er tættere ved at afrejse. Det vil være forskelligt fra familie til familie, hvornår det er mest rigtigt at fortælle børnene om beslutningen.

Jo større barnet er, jo sværere kan det være at tackle tanken om at skulle forlade de faste rammer i Danmark, omvendt kan et mindre barn også have svært ved at rumme tanken om at skulle til et nyt land. Brug god tid på at forberede barnet på overgangen. Måske har I selv valgt det nye land, måske er det blevet valgt for jer pga. en udstationering – brug tiden på sammen at sætte jer ind i det nye land.

Barnets alder ved flytning

Som udgangspunkt anbefales det at flytte med barnet inden skolestart, da det kan blive meget forvirrende at først gå i en dansk skole og senere en udenlandsk. Hvis muligt, så flyt gerne så tidligt så barnet kan nå komme 1-2 år i børnehave i det nye land, så barnet kan vende sig til det nye sprog og lære at kommunikere med de nye klassekammerater.

Er barnet ældre, så prøv at forbered ham/hende så godt som muligt med betalt privatundervisning inden skolestart i det nye land. Det kan være svært at være den nye i klassen og kan man hellere ikke sproget, kan det blive en rigtig svært start. De fleste børn er ret gode til det med sprog, jo tidligere de kastes ud i det, jo bedre.

Skole

Når skolen skal vælges, så kan der mange steder vælges mellem en lokal og en privatskole og måske kan I være heldige at der også er en international skole. Brug grundigt tid på at besøge skolerne i området, for at finde ud af hvad der passer bedst til jeres barn.

Hvis muligt, så put barnet i en helt almindelig lokal skole i nærheden af hvor I bor. Det er den direkte vej til en succesfuld integration i lokalsamfundet. Er barnet en teenager, kan han/hun måske få en større glæde ud af en international skole. Men det er forskelligt, hvilken type skole der fungerer bedst fra område til område og selvfølgelig også afhængigt af dit barn.

Bolig

Når der skal vælges bolig, så kan det kun anbefales at finde en bolig blandt lokalbefolkningen pga. integrationen. Bor man i et feriekompleks, hvor der er spækket med turister, kan der blive meget ensomt, når de andre gæster er rejst hjem til deres hverdag. Pas også på med at bosætte jer i et område kun pga. der er mange expats, da de fleste expats typisk rejser igen efter få år og så skal man starte forfra med at finde nye venner.

Prøv derhjemme også at fravælge danske kanaler til at starte med, da tv er en vigtig kilde til at lære sprog.

Kultur

Hvilken kulturel baggrund ønskes for barnet? Når man flytter børn til udlandet, flytter man dem til en ny kultur (selv en flytning til Sverige er en flytning til en anden kultur). Børnene oplever den anderledes kultur i børnehave, skole, på legepladsen, til sport, men også i hverdagen i lokalsamfundet. Det er vigtigt at sætte sig ind i den nye kultur og forholde sig til den. Også i forhold til barnet, der nu skal gebærde sig i kulturen i hjemmet og den barnet oplever i resten af samfundet.

Uanset hvor meget man vil integrere sig, bør kulturen i det nye land og ens egen kultur, italesættes overfor barnet. Der vil altid være forskelle i kulturen og for at skabe så harmonisk en opvækst i udlandet er det vigtigt at barnet forstår og respekterer kulturen i det nye hjemland og selvfølgelig også kender til den danske kultur. Find en balance så barnet ikke oplever “os” og “dem” men derimod kan plukke kulturerfaringer fra begge kulturer og på sigt være åben omkring kulturelle forskelle, uden at barnet bliver kulturløs pga. flytning til udlandet i barndommen.

Nøglen til succes med flytning af børn i alle aldre hænger sammen med forberedelsen….altså at de virkelig forstår, at det ikke bare er et eventyr, men at det kan blive hårdt at falde til etc. OG at man som forældre tager sig tid til at hjælpe med at arrangere sportsaktiviteter, play-dates etc. Har du mulighed for det som forælder ved en flytning, så lad være med at arbejde de første måneder i det nye land, men i stedet bruge tiden på at støtte og lytte til dine børn.