Ayva yemegi - Tyrkisk kvæderet med kød, tyrkisk mad med kvæde, tyrkiske retter med kvæde, tyrkiske madopskrifter, tyrkiske opskrifter, opskrifter med kvæde, det tyrkiske køkken, alanya blogger, kvæde fakta, klassisk alanya mad, klassiske alanya retter
Alanya Hverdag Opskrifter Smag på Tyrkiet Tyrkiske opskrifter

Ayva yemegi – Tyrkisk kvæderet med kød

Ayva yemegi, på dansk tyrkisk kvæderet med kød er en klassisk Alanya ret. Retten er en Alanya ret som den ældste nulevende generation af tyrkere i Alanya, husker de spiste meget af som børn.

Kvæder hører til efteråret her i Tyrkiet, hvor de kan findes på alle bazarer. De tyrkiske kvæder kan spises rå, men fungerer efter min mening bedre i en ret, som f.eks. denne tyrkiske kvæderet med kød.

Efter min mening er kvæder alt for hårde at spise og kræver derfor noget tilberedning. Kvæder kan tilberedes på mange måder som f.eks. kvædemarmelade, kvædekage, pocheret kvæde mm. Her til efteråret har jeg sat mig som mål at prøve at lave hjemmelavet tyrkisk kvædemarmelade.

Kvæde er en ældgammel frugt. Der findes to slags kvæder, nemlig æblekvæde og pærekvæde. Pærekvæden er mere almindelig end æblekvæden. Pærekvæden ligner en stor forvokset pære, men formen er mere ujævn end hos en almindelig pære. Skallen er hård og læderagtig, og når den er moden, kan der sidde et filtagtigt lag på ydersiden. Æblekvæden har naturligvis form som et æble. Den er hård  og har en masse hårde celler i frugtkødet. Frugtkødet er mere tørt, rødlig og hårdt end hos pærekvæden.

Det er svært at afgøre, hvorfra kvæder oprindeligt stammer, for de var populære allerede i oldtiden og i middelalderen. De blev brugt som symbol på frugtbarhed. I 1700-tallet sagde man, at de, der spiste kvæder, fik kloge børn.

 

Ayva yemegi - Tyrkisk kvæderet med kød, tyrkisk mad med kvæde, tyrkiske retter med kvæde, tyrkiske madopskrifter, tyrkiske opskrifter, opskrifter med kvæde, det tyrkiske køkken, alanya blogger, kvæde fakta, klassisk alanya mad, klassiske alanya retter

Ayva Yemeği – tyrkisk kvæderet med kød

(4 personer – 1 time)

Ingredienser

2 store kvæder

200 gram hakket oksekød

1 løg

2 spsk smør

3 vandglas vand – 3½ dl vand

1/2 dl sukker

Salt og peber

Fremgangsmåde

Varm en gryde eller en dyb pande op og brun smørret, inden kødet tilsættes. Brun kødet og tilsæt finthakket løg. Når løgene er glasklare og bløde, tilsættes vandet. Lad retten koge op.

Skræl kvæderne og skær dem i tern. Kvæder i tern tilsættes retten, når vandet koger.

Når kvæderne er begyndt at blive bløde, tilsættes 1/2 vandglas sukker. Rør i retten, så sukkeret opløses i vandet og lad retten simre i ca. 20 minutter mere.

Smag retten til med salt og peber.

Serveringsforslag

Retten serveres med tyrkiske ris – find opskriften her. En alternativ variation af retten kan laves, ved at udskifte det hakkede oksekød med oksekød i tern.

Info

Kvæder dyrkes i Tyrkiet, også i Alanya området. De er rige på C-vitaminer og mineralerne fosfor, kalium og kalcium.

Kvæder anvendes i Tyrkiet primært til kvæde- the, marmelade og desserter. Den eneste anden kendte ret med både kvæder og kød, hedder Tagine, og er en marrokansk eller persisk ret. Også denne byder på sødme i ingredienslisten.

SE OGSÅ: Tyrkisk gryderet med græskar

SE OGSÅ: Bulgur pilavi – tyrkisk bulgur

SE OGSÅ: Tyrkisk linsesuppe – som min svigermor laver den

Dele af dette materiale er udarbejdet i fællesskab af www.danskityrkiet.dk, www.Alanyadk.dk, og www.tyrkiskeopskrifter.dk. Overtrædelse af ophavsretten medfører både et erstatningskrav og krav om øjeblikkeligt fjernelse af alle billeder og tekst.




Kilde: Arla