Tyrkisk te, sådan laver du tyrkisk te, tyrkisk te opskrift, tyrkisk tekande, varme tyrkiske drikker, hvordan laver man tyrkisk te, hvordan laver man cay, tyrkiske opskrifter, tyrkiske drikke, alanya blog, alanya blogger, tyrkiet blog, tyrkiet madblogger, dansk i tyrkiet
Alle indlæg Opskrifter Smag på Tyrkiet Tyrkiske opskrifter

Sådan laver du tyrkisk te – çay

Du skal ikke være særlig mange timer i Tyrkiet, før du bliver budt på tyrkisk te. Er du blevet vild med den lækre drik, så får du her vores fremgangsmåde på tyrkisk te.

En opskrift på tyrkisk te, har jeg længe tænkt på skulle på bloggen. Og det er egentlig utroligt at jeg ikke har fået delt den tidligere, eftersom jeg laver tyrkisk te stort set hver dag.

Tyrkisk te, kendt som “çay”, udtales Chai, er en type te lavet af løse sorte teblade i et stablet kedelapparat kaldet “çaydanlık”. Den populære te brygges langsomt og fortyndes efter smag med varmt vand.

Den tyrkiske te og gæstfrihed

Er der noget tyrkerne er kendt for så er det deres store gæstfrihed og at drikke tyrkisk te. Tyrkiet er dog også det land, der drikker mest te i hele verden, målt pr. indbygger. Tyrkisk te kan drikkes alle tidspunkter på dagen og da et glas tyrkisk te ikke er særlig stort, er der altid tid til at nyde et glas. Prøv bare at tænke på din sidste ferie til Tyrkiet og hvilke steder du fik serveret te. Man kan godt sige at tyrkisk te er er en afgørende del af det sociale liv i Tyrkiet.

Hvis du besøger et privat tyrkisk hjem, er det normalt at du i løbet af opholdet får serveret tyrkisk te. Og du kan være sikker på der bliver holdt øje med hvornår dit glas er tomt, så bliver det fyldt op igen, typisk uden at spørge dig. En måde at signalere på at du ikke ønsker mere te, er at placere teskeen oven på glassets kant.

For mange kan den tyrkiske te godt smage lidt bitter, og derfor er der også mange der putter sukker i. Tyrkisk te bliver typisk serveret i små tulipanformede glas med to sukkerknalder. I starten da jeg begyndte at drikke tyrkisk te, kom jeg begge sukkerknalder i. De sidste mange år har jeg drukket teen uden sukker.

Størstedelen af te produceret i Tyrkiet er fra Rize-provinsen på den østlige Sortehavskyst. Rize er kendt for mildt klima med høj nedbør og frugtbar jord. De mest populære tesorter er Rize, Ceylon og Bergamot / Earl Grey. Besøger du det lokale tyrkiske supermarked, vil du også se at de har et stort udvalg af tyrkisk te, som typisk sælges i 1 kilos pakker. Måske virker det som meget, men tro mig sådan en pose kan hurtigt løbe op, hvis man er en tyrkisk familie.

Uanset hvor du rejser i Tyrkiet vil du kunne finde et lokalt kaffe/tehus eller en tehave, mange af disse steder er typisk kun for mænd. Disse udgør det sociale knudepunkt i mindre byer og landdistrikter, hvor nyheder og sladder udveksles. Når jeg er i landsbyen, tager min kære svigerfar stort set dagligt forbi det lokale tehus, han skulle jo nødigt gå glip af noget.

Lav tyrkisk te derhjemme

Ønsker du at lave tyrkisk te derhjemme skal du bruge en caydanlik (den dobbelte tyrkiske tekande), te og vand. Caydanlik kan du evt. købe med på den næste ferie til Tyrkiet. Men en del større tyrkiske/arabiske butikker i blandt andet KBH, Odense eller Aarhus kan man også være heldig at finde dem. Her kan du også typisk købe teen, så du ikke behøver at slæbe den med hjem fra Tyrkiet.

Den tyrkiske tekande findes i forskellige størrelser, kvaliteter og design. Der findes også elektriske tekander, dem har jeg dog ikke meget erfaring med. De fleste tyrkere, jeg kender sværger til den klassiske tyrkiske tekande.

I forhold til at købe te, findes der mange forskellige varianter og smagen kan også være meget forskellig. Herhjemme er det lidt forskelligt hvilken te vi køber, men ofte bruger en blanding af to tesorter, da vi synes det giver den bedste smag. Typisk køber vi mærket Caykur og en gang imellem Lipton.

Sådan laver du tyrkisk te

1. Start med at putte 1,5-2 spiseskefulde te i den lille kande, hæld lidt vand i kanden. Kør kanden rundt i cirkler, så vand og te bliver blandet, hæld derefter vandet fra, så den våde te bliver tilbage i kanden. Ved at skylle tebladene, frigiver de mere smag og det fjerner noget af bitterheden.

2. Fyld den store kande med vand og sæt den lille kande ovenpå den store kande med et låg på. Når vandet i den store kande koger, hældes noget af vandet over i den lille kande, så den er lidt over halv fuld.

3. Kom mere vand i den store kande og når det koger så skru ned til svag varme. Når tebladene er sunket til bunds, er teen færdig. Det tager ca. 10-15 min.

4. Hæld lidt te op i glasset (så det dækker ca. en tredjedel). Jo mere te du putter i, jo mere intens er smagen. Fyld op med det varme vand fra den store kande. Server med sukker.

TIP: Hvis du oplever der kommer lidt tegrums med i glasset, så kan man i de fleste større supermarkeder eller 82 sali pazar finde et tyrkisk tefilter. Tefiltret sætter man fast inde i den lille kande og dermed undgår man grums, når te hældes op i glasset.

LÆS OGSÅ: Opskrift på tyrkisk kaffe

2 thoughts on “Sådan laver du tyrkisk te – çay”

Comments are closed.