Pilav – opskrift på tyrkiske ris

Pilav – opskrift på tyrkiske ris

Er du blevet vild med de tyrkiske ris på ferien til Tyrkiet? I dette blogindlæg får du en opskrift på tyrkiske ris, så du selv kan eksperimentere derhjemme.

Denne opskrift på tyrkiske ris er nem at gå til, om end den kræver lidt øvelse før risene er lige i skabet.

Som barn var jeg ikke just begejstret når der stod ris på menuen. Jeg husker tydeligt hvordan de fleste af de ris jeg indtaget i min barndom, var nogle der blev kogt i en pose – ris i kogepose, for at være helt korrekt.

Da jeg første gang rejste til Tyrkiet i 2006, blev jeg vild med det tyrkiske køkken og det var også det år jeg første gang fik smag for de tyrkiske ris. I 2007 boede jeg i Alanya i længere periode pga. arbejde som rejseleder og der begyndte jeg så småt at eksperimentere med det tyrkiske køkken. Noget af det første jeg lærte at lave var sjovt nok tyrkiske ris. Og jeg har lavet det et utal af gange siden.

Men efter jeg har mødt manden, som kommer fra Kappadokien området, hvor bulgur er mere udbredt end ris, har mit indtag af tyrkiske ris været begejstret. Jeg laver dog stadig tyrkisk ris med mellemrum.

Fremgangsmåden af Tyrkiske ris, gør at risenes konsistens er mindre tørre, men mere smagfulde end traditionelle ris.

Det var eftersigende mongolerne der i 1300-tallet, bragte ris fra Øst-asien til det Osmanniske Rige (nutidens Tyrkiet). Dengang var ris en eksklusiv importvare, forbeholdt overklassen. På daværende tidspunkt var det mest udbredt at spise bulgur, i kraft af at hvede blev og stadig dyrkes i stor stil.

Opskrift på tyrkiske ris

4 personer

Ingredienser

½ dl Tyrkiske nudler (Sehriye)

3 dl Jasmin eller Basmati ris

6 dl Vand

1 bouillonterning

3 spsk Olie eller smør til stegning

 

Fremgangsmåde

Varm olie i en gryde og tilføj de tyrkiske nudler og lad dem stege indtil de er blevet brune.

Tilsæt ris og rør rundt så de blandes med de tyrkiske nudler. Lad blandingen stege indtil risene har fået en hvid hinde. Risene absorberer olien inden de koges, hvilket gør at de færdige ris bliver mere fugtige.

Skru ned for varmen og tilsæt kogt vand og bouillonterning så det dækker risene. Risene vil nu koge op i kraft af den varme olie og det kogende vand.

Kog risene under låg i 10-15 minutter ved svag varme og sluk for blusset, når vandet er næsten fordampet.

Det er vigtigt at der ikke røres i gryden, før risene er kogt og har trukket. Omrøring gør at risene bliver klæbrige og konsistensen vil ikke blive optimal.

Lad gryden stå på blusset uden at løfte låget. Risene skal trække i 15-20 ved eftervarmen.

Risene skal ikke være klæbrige. Olie og de tyrkiske nudler tilfører smag og tekstur. Riskornene skal kunne adskilles fra hinanden, samtidig med at de skal være gennemkogte. Det er en balancekunst der tager tid at lære.

SE OGSÅ: Tyrkisk bulgur – bulgur pilavi opskrift

SE OGSÅ: Kisir opskrift – som min svigerinde laver den




Dele af dette materiale er udarbejdet i fællesskab af www.danskityrkiet.dk, www.Alanyadk.dk, og www.tyrkiskeopskrifter.dk. Overtrædelse af ophavsretten medfører både et erstatningskrav og krav om øjeblikkeligt fjernelse af alle billeder og tekst.

 

 


error: Content is protected !!