Julemanden kommer fra Tyrkiet

Ja de fleste ryster på hovedet når de hører det, og nægter at tro på det.

Men den skulle nu være god nok, læs her hvorfor:

Historien om julemanden er delvist baseret på Sankt Nikolaus, der var en biskop (nu en helgen) der levede i byen Myra (Tyrkiet) i det 4. århundrede. Sankt Nikolaus var kendt for at dele gaver ud til de fattige.

Et gammelt sagn fortæller at sankt Nikolaus nabo, var blevet ramt af flere forfærdelige uheld, han så derfor nødsaget til at sælge sine tre døtre som slaver. Men først gik han til biskoppen for at få et råd, og biskoppen rådede ham til at bede dag og nat, og tre gange faldt der en stor pose med guld stykker ned fra loftet, og den arme nabo blev ikke nødt til at sælge sine døtre.

Fra dette sagn blev sankt Nikolaus kendt som børnenes beskytter.

Efter hans død i 330 steg hans popularitet og folk kom jævnligt og besøgte hans kiste.

Pludselig strømmede en duftende væske ud af kisten, og straks styrtede folk til, for at få en flaske af “Den hellige Nikolaus olie”, som man sagde kunne helbrede sygdomme.

Dog var det ikke alle kom med fredelige hilsner, engang kom en gruppe søfolk, fra havne byen Bari i Italien, for at stjæle hans legeme og bringe det med hjem til Bari, hvor de byggede Basilika de Sankt Nikola, som stadig besøges den dag i dag.

I Europa blev man hurtigt vilde med Nikolaus, og folk kom stadig i massevis for at besøge hans gravsted i Bari.

Igennem alt, hvad der fortælles om ham, går der en rød tråd: Når mennesker er i nød, optræder Nikolaus som den store hjælper og velgører.

Fra 1500-tallet møder man de første sikre vidnesbyrd om, at nogle har klædt sig ud som Nikolaus og har delt gaver ud. Først fra 1800-tallet begynder julemanden, som vi kender ham, at optræde i den danske jul.

Byen Myra hedder i dag Demre og ligger i Tyrkiet tæt ved Antalya. Man kan i dag besøge Sankt Nikolaus’ kirke, hvor biskoppen i sin tid arbejdede. Ønsker du at se noget nyt næste gang du er i Tyrkiet, skulle du måske overveje at tage en tur til Myra.

Tror du stadig ikke på det, så læs Julemandens historie på kristendom.dk

Skriv et svar