Hjemmelavet baklava opskrift

Da jeg forleden besøgte min veninde Sara (der skrev indlægget “Opråb fra Alanya“), var vi så heldige at nabokonen kort efter kiggede forbi med hjemmelavet baklava – som smagte super lækkert.

Baklava en traditionel kage i Tyrkiet, lavet af filodej og ofte hakkede nødder. Mens den er varm, hældes der en lage over, som er lavet af sukker, citron og vand, som trækker ind i kagerne. Baklavaerne kan serveres både varm og kold, serveres den varm er det lækkert med vaniljeis til.

Alanyadk.dk har tidligere skrevet lidt om baklavaens historie

“Baklava er ikke kun national desserten i Tyrkiet. Araberne, grækerne, jøderne og bulgarerne kalder også baklavaen for deres national dessert. Hvem der oprindelig opfandt Baklava, er der den dag i dag stadig stor diskussion om, men man ved med sikkerthed at baklava har historie helt tilbage til det 8. århundrede f.Kr.

Den tyrkiske teori om dens oprindelse er, at de gamle tyrkiske nomader ikke kunne bage brød på deres rejser, og derfor spiste de tynde lag af dej bagt på metal stykker, og senere har man udvidet lagene af dej og tilføjet det søde sukker vand, for at gøre kagerne lækre søde.”

Hjemmelavet baklava

Jeg har fundet en nem og lækker opskrift på hjemmelavet baklava til jer. Ved denne opskrift er dejen også hjemmelavet, man kan dog vælge at benytte filodej i stedet, filodej findes i de fleste supermarkeder.

Ingredienser

500 g. hvedemel

1 pose kartoffelmel

125 g.smør

250 g.valnødder

75 mandler

1 kop naturel yoghurt

1 æg

400 g.sukker

0.5 citron

5 dl.vand

Fremgangsmåde

Start med at blande vand, sukker og citron i en gryde, og lad det koge indtil det bliver klistret. Mel, kartoffelmel, smør, æg og yoghurt æltes til en blød dej
Del dejen op til 25 stk. Stykkerne formes til små stykker i æggestørrelse, og lad det hvile i cirka 10 minutter.

Imens hakkes valnødder og mandler.

Stykkerne rulles på mel/kartoffelmel så de passer til pladen.Første stykke smøres med olie, anden stykke med fyld i, og lægges oven på hinanden. Sådan gøres der med resten af stykkerne.
Det samlede kage, skæres i trekanter eller rombeform. 2 kopper olie varmes i en gryde, og hældes over hele baklavaen.

Bages i en ovn ved 125 grader i ca. ½ time, indtil den har en lækker gylden farve. Når baklavaen er bagt og afkølet, hældes sukkersiruppen på, pynt evt med lidt finthakket nødder. Baklavaen skal derefter stå og trække i 2 timer, hvorefter den er klar til servering.

Tyrkerne er vilde med at servere baklava sammen med sodavand (som om kagen ikke er sød nok), jeg foretrækker at den serveres sammen med te eller kaffe.




Inspiration: Alletiderskogebog og AlanyaDK

 

 

Skriv et svar