Alle indlæg Hverdag Rejsetips

Gode råd i sommervarmen

Varmen er for alvor kommet til Alanya og det er skønt. Men selvom varmen er skøn, skal man huske at tage sine forholdsregler, så man ikke ender med at blive dårlig. Særligt kan det blive en stor omvæltning for kroppen at komme ned til varmen her, hvis man er vant til det noget koldere vejr som det pt. er i Danmark.

Drik vand

Det er enormt vigtigt, at du drikker en masse væske- også selv om du ikke føler dig tørstig. 1 tommelfingerregel siger at man skal drikke 1 liter vand pr. 10 grader = så er temperaturen 30 grader, skal du altså drikke 3 liter vand om dagen. Risikoen er ellers, at du kan dehydrere. En enkel metode at kontrollere dit væskeindtag på er at se på din urin. Tisser du sjældent og lidt og er urinen stærk gul, skal du drikke noget mere. Undgå vanddrivende drikke med sukker, koffein og alkohol. Og vær opmærksom på at meget kolde drikke kan give mavekramper.

Spis ekstra salt

Salt udskilles med sved, særligt hvis du sveder meget. Sørg derfor for at indtage lidt salt, så du ikke kommer til at lide af saltmangel. En god måde at indtage salt er f.eks. ved at drikke ayran, som er en yoghurtdrik bestående af yoghurt, vand og salt – jeg benytter mig selv af denne løsning for at få nok salt.

Undgå solforbrænding

I middagstimerne er solen ekstra stærk, derfor bør du så vidt muligt ikke opholde sig direkte i solen mellem kl. 12 og 16. Beskyttende solcreme, solhat og let, lyst og løstsiddende tøj giver god beskyttelse mod solen. Det er vigtigt at undgå solforbrænding både af hensyn til huden og til kropstemperaturen. Beskeden hårvækst på hovedet kan give risiko for opvarmning og dermed for hedeslag.

Undgå overanstrengelse

Undgå hårdt fysisk arbejde og anden kraftig fysisk aktivitet. Hvis du ikke er vant til at være i varme omgivelser, er det vigtigt at give kroppen tid til stille og roligt at akklimatiseres, især før du kaster dig ud i fysisk belastning eller anstrengelse.

Undgå varmt tøj

Det er vigtigt at kropstemperaturen ikke bliver for høj, undgå derfor at bruge varmt tøj, som dårligt tillader kroppen at ånde. Vær især opmærksom på at småbørn, ældre og svagelige ikke har varmt tøj på.

Køligt indeklima

Træk gardiner el. lign. for vinduer med stort solindfald. Brug klimaanlæg inden døre, hvis det er muligt. Undgå at bruge komfur, ovn og andre apparater der afgiver unødvendig varme. Et koldt brusebad kan være nødvendigt for at køle kroppen ned. Søg om muligt til køligere opholdssteder bare en del af døgnet, hvis der ikke kan undgås megen varme overalt i rummene.

Hedeslag- hvis uheldet er ude

Hedeslag opstår, fordi kroppens temperaturregulering svigter. Det resulterer i, at kroppen ikke kan afkøles. Hedeslag kan forårsage død eller kronisk handikap, hvis der ikke sker en hurtig behandling. Symptomer på hedeslag er blandt andre:

  • Ekstrem høj kropstemperatur. Over 41 grader Celsius er situationen alvorlig, og ved over 42 grader Celsius vil der ofte opstå celleskader på hjerne, lever, nyrer og skeletmuskulatur samt blødningsforstyrrelser
  • Rød, varm og tør hud, nedsat svedproduktion
  • Nedsat urinproduktion af tiltagende mørk gullig farve
  • Hurtig og kraftig puls
  • Tiltagende utilpashed, mathed, hovedpine og svimmelhed
  • Dårlig kontakt, besvimelse, forvirring, bevidstløshed og kramper

Førstehjælp ved hedeslag

Hvis du har mistanke om, at en person har hedeslag, så tilkald en ambulance. Førstehjælp, mens man venter på hjælp:

  • Personen skal afklædes og bringes i skygge og helst i kølige omgivelser.
  • Hvis personen er ved bevidsthed, skal han eller hun have noget at drikke (se om salt nedenfor).
  • Læg personen ned og hæv benene op.
  • I alvorlige tilfælde skal personen afkøles med vifter og overbrusning med køligt vand eller svøbes ind i et koldt og vådt lagen. Alternativt kan personen afkøles i en sø, et vandløb eller i et badekar.

Personen kan have brug for noget salt også. Hvis man har Revolyt, der kan købes på apoteket, kan dette anvendes i vandet, alternativt 1 – 1 ½ teskefuld groft køkkensalt i 1 liter vand.

Kilde: Sundhedsstyrelsen og 3F

 

2 thoughts on “Gode råd i sommervarmen”

    1. Det tidspunkt solen står højest på himlen er stadig mellem 12 og 15 her – dog er der flere mener at tidspunktet er fra 12- til 16, så vil man være på den sikre side, skal man gå efter det. 😉

Skriv et svar